Medicină legală - stomatologie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. DEFINITIA, OBIECTUL SI CONEXIUNILE MEDICINEI LEGALE

Medicina Legala este disciplina medicala care aplica notiunile stiintelor medicale si medico-biologice la rezolvarea problemelor ridicate de organele de urmarire penala (politie si parchet) si de instantele de judecata.

Denumirea de Medicina Legala nu inseamna opunerea ei unei "medicine ilegale", ci reflecta tocmai faptul ca dintre toate specialitatile medicale, este singura care raspunde la intrebarile organelor citate mai sus, in vederea aplicarii legii pe baze obiectiv stiintifice.

Bazele medicinei legale se gasesc in toate specialitatile si disciplinele medicale. Relatiile dintre medicina legala si celelalte ramuri ale medicinei si biologiei se realizeaza in dublu sens. Astfel, pe de o parte, medicina legala aplica metodele si tehnicile de lucru ale acestora, iar pe de alta parte, isi aduce aportul in dezvoltarea medicinei prin elaborarea unor tehnici si metode proprii de lucru (de exemplu: conturarea ca discipline distincte a odontostomatologiei si antropologiei medico-legale, studii asupra caracterului vital al leziunilor etc.). Prin modul specific de tratare, diversele capitole ale medicinei legale isi justifica denumirea de traumatologie medico-legala, toxicologie medico-legala, obstetrica medico-legala, etc.

Pe de alta parte, medicina legala are puternice conexiuni cu disciplinele juridice, dezvoltarea ei fiind impulsionata de continua evolutie a dreptului probator. Astfel, medicina legala isi aduce contributia la rezolvarea unor probleme ridicate de dreptul penal (punerea in primejdie a vietii, omuciderea, violul etc.), dreptul civil (discernamantul unei persoane la intocmirea actelor de donatie, de vanzare, a testamentelor etc.), dreptul muncii (probleme medico-legale legate de accidentele de munca), dreptul familiei (expertiza medico-legala a filiatiei, a capacitatii de procreere etc.). Trebuie subliniat faptul ca o eventuala eroare aparuta in concluziile actelor medico-legale atrage dupa sine eroare judiciara si implicit eroare sociala.

Toate aceste implicatii impun ca medicul legist sa stapaneasca perfect problemele practice si teoretice ale specialitatii sale, pentru ca datele obtinute prin analiza faptelor observate, pe baza celor mai recente achizitii ale medicinei legale si ale celorlalte discipline medicale, sa fie interpretate sintetic.

Astfel, medicina legala este o disciplina de granita intre medicina si drept, rezultatele ei avand totodata o larga aplicabilitate in sociologie, pedagogie, etica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medicina Legala - Stomatologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
71 pagini
Imagini extrase:
71 imagini
Nr cuvinte:
29 336 cuvinte
Nr caractere:
168 765 caractere
Marime:
161.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Stomatologie
Tag-uri:
stomatologie, medicina, specialitate
Predat:
la facultate
Materie:
Stomatologie
Profesorului:
Viorel Panaitescu
Sus!