Anatomia, fiziologia și biofizica țesuturilor dure ale aparatului dento-maxilar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

2.1. Structura anatomica a oaselor maxilar si mandibular

2.1.1. Structura anatomica a osului maxilar

Cele doua oase maxilare formeaza cea mai mare parte a scheletului facial. Fiecare os maxilar este situat superior de cavitatea bucala, inferior de orbita si lateral de fosa nazala. Prin articularea cu celelalte oase ale craniului, contribuie la formarea plafonului cavitatii bucale, planseului si peretelui lateral al fosei nazale, planseului fosei orbitale, fosei infratemporale, fosei pterigopalatine, fisurii orbitale inferioare si fisurii pterigomaxilare.

Maxilarul este voluminos, dar usor datorita unei cavitati - sinusul maxilar - care insumeaza doua treimi din corpul acestui os. Are - forma neregulata si de aceea se poate considera ca fiind format din corp si patru procese (zigomatic, palatin, alveolar, frontal).

2.1.1.1.Corpul maxilarului (corpus maxillae)

Are - forma piramidala careia i se pot descrie patru fete: anterioara, infratemporala, orbitala si nazala.

Fata anterioara (facies anterior), este neregulata, orientata antero-lateral si usor concava in ansamblul sau; jumatatea sa mediala este inclinata, infero-medial.

- in apropierea marginii sale inferioare se observa - serie de proeminente determinate de radacinile dintilor maxilari; cea mai evidenta din toate este fosa sau eminenta canina; ea divizeaza aceasta fata anterioara a corpului maxilar in doua regiuni:

- regiune situata medial de eminenta canina ce corespunde proeminentelor determinate de incisivii superiori; pe ea se observa - depresiune verticala, putin marcata, numita fosa incisiva sau mirtiforma, care da insertie muschiului depresor septal; pe marginea alveolara, sub fosa incisiva, se insera un fascicul al muschiului orbicular al buzelor; superior si lateral de fosa, se insera partea transversa (m. compressor naris) a muschiului nazal (m. nasalis);

- cea de a doua regiune situata lateral de eminenta canina, corespunde proeminentelor determinate de premolari; si la acest nivel se observa - depresiune, mult mai evidenta, numita fosa canina (fossa canina), unde se insera muschiului ridicator al unghiului gurii (m. levator anguli oris);

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia Fiziologia si Biofizica Tesuturilor Dure ale Aparatului Dento-Maxilar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
9 191 cuvinte
Nr caractere:
56 588 caractere
Marime:
69.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Stomatologie
Tag-uri:
anatomie, craniu
Predat:
la facultate
Materie:
Stomatologie
Sus!