Originea și trăsăturile securității colective

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In esenta sistemul securitatii colective a statelor are o destinatie preventiva. Ne vom convinge in aceasta cunoscind originea, particularitatile, modul de functionare a acestui sistem. Securitatea colectiva a statelor este definita ca un sistem al puterii in care fiecare stat si-ar garanta secu ritatea si independenta cu participarea oricarui alt stat.Altfel zis,asigurarea unei stari a relatiilor internationale, care exclude incalcarea pacii sau a amenintarii securitatii popoarelor in orice forma, cu eforturile comune ale statelor in cadrului universal sau regional este numita securitate colectiva.107 Esenta acestui model se bazeaza pe participare si obli gativitate. In virtutea conditiilor numite, un stat agre sor urmeaza sa intimpine o opozitie unita a intregii comu nitati mondiale. Conceptul securitatii colective este in te meiat pe acordul tuturor sau al majoritatii statelor sa intreprinda actiuni comune impotriva oricarei natiuni care in mod nelegitim incalca pacea. Pentru a fi efectiv sistemul securitatii colective, se cere acordul statelor de a apara status quo, de a fi impotriva schimbarii lui violente, de a asigura definitiv ca vor fi luate masuri impotriva statului care incalca prevederile normelor internationale pentru mentinerea pacii precum si pre-dispunerea statelor neafectate direct de aceste incalcari de a participa in sanctiuni impotriva agresorului. Teo retic sistemul securitatii colective este bazat pe presu pu nerea ca nici un stat, probabil, nu va dori sa schimbe puterea si ordinea comunitatii mondiale, iar daca agre siunea are loc, atunci toti isi vor onora angajamentul de a intreprinde actiuni de opunere corespunzatoare.

Sistemul securitatii colective nu trebuie sa fie con fundat cu o alianta sau cu sistemul de echilibrare a puterii.108

Dupa cum se mentioneaza in Enciclopedia de drept international ,,Ideea generala a conceptului securitatii colective este de a institutionaliza folosirea legala a fortei si de a reduce recurgerea la apararea ca instrument, intr-o oarecare masura nematur, de asigurare a normelor de drept international".109 In acest izvor se con t ine o descriere concisa a originii si trasaturilor distinctive ale securitatii colective a statelor care vor fi enumerate mai jos.

Conform specialistilor din domeniul relatiilor inter nationale, notiunea securitatii colective isi ia inceputul in schemele teoretice ale pacii perpetuume propuse de catre unii filosofi si ginditori pe parcursul istoriei.110 Desi exista diferenta evidenta in felul de a trata problema si ideile propagate de acestia aveau unele semne comune. Oda ta ce comunitatii internationale ii lipseste o auto ri ta te centrala pentru promovarea si asigurarea norme lor de drept si mentinerea pacii, este necesar de a prevedea o solutie pentru o astfel de autoritate. Aceasta putea fi facut prin organizarea apararii comune a tutu ror sta-telor impotriva folosirii nelegale a fortei si prin reduce rea la minimum a dreptului si necesitatii state lor de a intreprinde masuri individuale in acest scop.

Originea ideii securitatii colective in practica state lor poate fi gasita in eforturile puterilor europene de a mentine pacea si securitatea in perioada secolului XIX in cadrul sistemului international ,,Concert of Europe".

Cu toate ca acest sistem uneori este asociat cu conceptul balantei puterilor, structura lui poseda tra sa turi ale securitatii colective dupa cum prevede con ceptul de astazi, deoarece prevedea nu numai apararea comuna impotriva unui pericol extern, dar si actiuni colective ale marilor puteri europene impotriva oricarui potential dusman in limitele propriilor lor rinduri.

Atunci cind ,,Concert of Europe" a dat semne definitive de dezintegrare, ideea securitatii colective mai insistent era propagata de catre miscarea pacifista de la sfirsitul secolului XIX111. Printre avocatii proeminenti ai unui mecanism institutionalizat pentru mentinerea pa cii, vazut ca o organizatie universala a

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Originea si trasaturile securitatii colective.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 770 cuvinte
Nr caractere:
14 102 caractere
Marime:
14.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
securitate, puteri
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!