Integrare Europeană

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Obiectul de studiu al disciplinei "Integrare Europeana".

De la proclamarea independentei Republicii Moldova (1991) incoace, integrarea europeana nu a reprezentat unul din obiectivele cele mai importante ale politicii externe si interne ale tinerei republici. Solutionarea conflictului Transnistrian se pare ca constituise elementul central ale tuturor actiunilor externe si interne ale guvernilor Republicii Moldova Necesitatea integrarii europene a fost formulata clar de guvernul I.Sturza.(1999) Iar strategia de integrare europeana a fost prezentata abea in anul 2003. Cu totii cunoastem ca lumea de azi este o lume a interdependentelor. Nici o tara din lume nu mai poate trai izolat, in mod autarhic. Fenomenul globalizarii, forta economica si politica extraordinara a companiilor transnationale ne arata ca interdependenta economica si politica a luat locul independentei absolute, care practic nu mai exista nicaieri.

Interdependenta in plan economic genereaza interdependenta in plan politic. Tarile lumii se sprijina unele pe altele, coopereaza intre ele, dar se si concureaza. Structurile economice mondiale si regionale sunt un rezultat nemijlocit al interdependentei.

Nici Uniunea Europeana nu face exceptie de la aceasta evolutie. Tarile membre ale Uniunii au hotarat sa exercite in comun unele atribute ale suveranitatii lor nationale pentru ca aceasta sa nu constituie o piedica in fata trendului general, dar mai ales pentru a face fata consecintelor globalizarii.

Evolutiile care au loc, azi, in Europa erau de neconceput inainte de prabusirea regimurilor comuniste si a URSS, la inceputul anilor'90. Prabusirea acestor regimuri a facut posibila tranzitia tarilor din Europa Centrala si de Est spre democratie si economia de piata si implicit, participarea lor la construirea noii arhitecturi europene pe continent. Suntem, asadar, participanti la transformarea politica si economica profunda a continentului, la construirea unei structuri tot mai complexe, care va asigura pacea, stabilitatea, democratia si bunastarea cetatenilor. Aceasta inseamna nu doar o piata unica, cat mai ales o comunitate de valori si obiective puse in slujba cetateanului.

Obiective majore:

1. aprofundarea cunostintelor teoretice ale studentilor in domeniul constructiei Uniunii Europene, a institutiilor comunitare, evolutiile ulterioare si pregatirea Constitutiei UE. La fel si relatiile Republicii Moldova cu UE si Conceptia Republicii Moldova de integrare europeana;

2. extinderea cunostintelor, a valorilor europene, prin intermediul principiilor si postulatelor de baza, asupra viitoarei activitati de viata in calitate de economist, ingener, filolog, traducator, psiholog, ziarist etc.

Obiective de referinta:

a. dezvoltarea deprinderilor de prezentare si profunda intelegere a problemelor principalale constructiei Uniunii Europene, institutiilor comunitare, evolutiile ulteriore si pregatirea constitutiei UE, relatiile Republicii Moldova cu UE si Conceptia Republicii Moldova de integrare europeana;

b. cultivarea competentilor de aplicare a cunostintelor teoretice accumulate la alte discipline socio-umane;

c. perfectionarea aptitudiniilor de analiza si sinteza la cursul dat;

d. dezvoltarea aptitudiniilor in gestionarea activitatii profesoinale pe piata in calitate de economist, inginer, filolog, traducator, psiholog, ziarist.

Obiectul de studiu a cursului integrarea europeana este fenomenul Uniunii Europene, un fenomen complex cu conotatii socio-politice, juridice si culturale. Parcurgerea cursului de fata va va ingadui sa va familiarizati cu cateva probleme fundamentale care preocupa, in egala masura, popoarele continentului european, ca si comunitatea internationala in ansamblul sau.

2. Problemele principale ale disciplinei ,,Integrarea europeana".

In ani de zbuciumata istorie si perpetua cautare a stabilitatii si echilibrelor de

putere, pe continentul european s-a conturat treptat si a supravietuit in timp tuturor miscarilor

orgolioase ale entitatilor nationale ideea de "Europa".

Esenta ideii de "Europa unita" a gasit un nesperat izvor de inspiratie si sustinere in

constiinta si sentimentul identitatii europene data de unitatea culturala si intelectuala.

Justificata apare astfel reflectia lui Jean Monnet - "sufletul creator" al Europei - cand, dupa

ani de zbateri, de evolutii si involutii in unificarea federativa a tarilor europene, spunea:

"Daca ar fi sa reincep, as incepe prin cultura". Cultura este cea care da liantul european si

poate mentine o unitate durabila intr-o atat de vasta diversitate.

Pentru a trece insa de la ideea unificarii la transpunerea ei in proiecte precise si

institutionalizarea unor noi structuri a fost nevoie de un timp in care ceea ce unea popoarele

Europei sa devina mai puternic, raportat la ceea ce diferentia si le separa; un timp in care, de

la simpla aspiratie a artistilor, filosofilor sau a unor oameni politici, ideea europeana sa anime

larg atat de puternicile individualitati umane si entitati nationale si sa se transpuna astfel intro vointa politica in masura sa-i confere finalitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Integrare Europeana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
16 985 cuvinte
Nr caractere:
93 019 caractere
Marime:
67.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
europa, integrare, politica externa, republica moldova
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!