Introducere în SPSS

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

OBIECTIVE 3
Capitolul 1: Primii pasi in SPSS 4
1.1 Introducere in SPSS. 4
1.2 Ce mai este nou la varianta SPSS 9.0 ? 5
1.3 Cele mai utilizate meniuri in SPSS 7
1.4 Meniul 8
1.5 Status bar (Bara de stare) 10
1.6 Casutele de dialog SPSS 10
Capitolul 2: Folosirea optiunii Help 14
Capitoul 3: Fisierele de date 19
3.1 Fisierele de date 19
3.2 Tipuri de fisiere de date 19
3.3 Deschiderea optiunii File Options 20
3.4 Modul in care Editorul de date citeste datele din spreadsheet 20
3.5 Cum citeste Data Editor fisierele de tip tab-delimited 22
3.6 Selectarea unei date sursa (Data Source) 23
3.7 Crearea unor legaturi intre tabele 25
3.8 Tipul datelor 28
3.9 Informatii despre fisiere 35
Capitolul 4: Data Editor 38
4.1 Definirea Variabilelor (Define Variable) 39
4.2 Definirea etichetelor 42
4.3 Definirea valorilor lipsa 43
4.4 Introducerea datelor 46
4.5 Editarea datelor 48
4.6 Inserarea de variabile noi 50
Bibliografie: 53

Extras din curs:

1.1 Introducere in SPSS.

SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) este un program puternic si utilizat .Acest pachet integrat asigura acoperirea procedeelor specifice din statistica descriptiva , statistica inferentiala si analiza datelor.Programul SPSS poate si un sistem de gestiune a datelor prin intermediul graficii, folosind meniuri descriptive si casute de dialog simple care sa faca aproape toata treaba pe care trebuie sa o faceti dvs. Majoritatea sarcinilor pot fi efectuate doar prin folosirea mouse-ului. In plus, pe langa intrerfata simpla folosita de SPSS, acest pachet mai asigura:

" Editorul de date - care foloseste la definirea, introducerea, editarea si prezentarea datelor.

" Viewer - Meniul View usureaza actiunea de cautare in rezultate. El arata sau ascunde selectiv rezultatele, permite mutarea tabelelor si graficelor de prezentare din SPSS in alte aplicatii.

" Multidimensional pivot tables - Aceste tabele oferia concluzii care pot fi pierdute din vedere in rapoartele standard. De asemenea ele pot compara cu usurinta grupuri prin impartirea tabelului astfel incat la un moment dat sa fie afisat doar un singur grup.

" High resolution graphics (grafice cu rezolutie ridicata) - Diagrame de tip pie (placinta), bar (bare), histograme, grafice tridimensionale si alte tipuri de grafice de rezolutie ridicata sunt incluse ca trasaturi standard in SPSS.

" Database Access (Acces la baza de date) - Salvarea informatiilor din baza

de date se poate realiza prin folosirea optiunii Database Capture Wizard (Asistent pentru captura in baza de date) in locul interogarilor SQL.

" Data transformations (transformarea datelor) - Transformarea datelor ajuta la pregatirea datelor pentru analize. Se poate cu usurinta regrupa datele, combina categoriile, adauga, tabela, uni, desparti si modifica fisiere.

" Electronic distribution (distributie electronica) - Pot fi trimise mailuri catre alte persoane doar prin simplul click al unui buton, sau pot fi trimise tabele si grafice in format HTML pentru aplicatii internet sau intranet.

" Online Help ( optiunea de help online) - Expunerile de tip Help care apar in casutele de dialog sunt precise si va ghideaza spre sarcini specifice; definitiile de tip pop-up (care apar pe neasteptate) din rezultatele din tabelele pivot explica termeni statistici. Optiunea Ask me intreaba-ma pe mine) va ajuta sa gasiti ceea ce cautati, iar optiunea Results Coach va ajuta sa intelegeti cum sa interpretati rezultatele obtinute.

1.2 Ce mai este nou la varianta SPSS 9.0 ?

Noile particularitati ale variantei SPSS 9.0 presupun:

O privire de ansamblu. Meniul Analyze inlocuieste meniul Statistics, cu unele modificari:

" Metodele de calcul candva disponibile in submeniul Summarize au fost reorganizate in doua submeniuri noi: Reports si Descriptive Statistics.

" Layered Reports devin acum OLAP Cubes

" GLM-General Factorial devin acum GLM Univariate.

Interactive Graphics (grafice interactive). Mai multe grafice si proprietati , adica:

" Mai multe tipuri de grafice inclusiv diagrame de suprafata, grupari de gafice de tip bar si grafice reprezentand mai multe variabile.

" Graficele detin mai multe proprietati, axe secundare, pivotari in graficele de tip scatterplots, controlul succesiunii categoriilor si expunerea categoriilor care contin date lipsa (missing data), mai multa flexibilitate in expunere si mai mult control asupra aplicatiilor prezentate.

" Graficele din tabelele pivot . Doar selectati portiunea din tabel pe care doriti sa o afisati sub forma de grafic dati un click dreapta oriunde in spatiu selectat si alegeti optiunea Create Graph

Draft Viewer . Puteti obtine in Draft Viewer outputuri (rezultate) care sa arate mai bine utilizand:

" Tabele cu margini imbunatatite folosind optiunile casutelor de dialog care realizeaza linii clare si evidente pentru randuri (row), coloane si marginile celulelor.

" O aranjare mai buna a tabelelor ce se intind pe mai multe pagini si mai mult control asupra prezentarii acestui tip de tabele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in SPSS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.6/10 (10 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
11 198 cuvinte
Nr caractere:
64 960 caractere
Marime:
202.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!