Windows 98 - inițiere

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Windows 9X va permite de a da comenzi calculatorului doar prin miscarea sagetii de mouse si prin click de mouse pe optiunea dorita. Fereastra de mai jos contine elemente comune pentru majoritatea variantelor de Windows.

Bara de titlu (Title Bar): Bara de Titlu include denumirea programului si fisierul curent utilizat. Bara de Titlu poate servi ca un miner pentru miscarea ferestrei pe ecran. Aceasta operatie este în special utila atunci când pe ecran sunt deschise în acelasi timp mai mult de doua ferestre, deoarece exista posibilitatea ca ferestrele sa fie suprapuse.

Pentru a misca o fereastra pe ecran, miscati mouse-ul spre Bara de Titlu si apoi efectuati un click pe mouse, tinând butonul apasat. Miscati mouse-ul în directia în care doriti sa fie plasata fereastra.

Bara Meniului (Menu Bar): când selectati astfel de elemente ca File, Edit, View, sub ele apare un meniu. Acest meniu contine optiuni ce se refera la anumite cuvinte cheie (File, Edit, View). Daca din întâmplare ati deschis un meniu, miscati cursorul mouse-ului pe fereastra de lucru si efectuati un clic de mouse, meniul va disparea.

Câteodata fereastra nu este capabila de a va oferi toate elementele meniului. Optiunile valabile apar în culoare neagra, pe când optiunile nevalabile (si, deci, inaccesibile) vor aparea în cenusiu-deschis (pot fi citite, însa ele sunt cu mult mai deschise decât optiunile valabile).

Minimizarea (Minimize): Primul buton din coltul drept de sus "_". Odata cu presarea acestui buton, fereastra se minimizeaza. Continutul ei nu este lichidat, fereastra este transformata intr-un buton care apare în partea de jos a ecranului (numita Taskbar). Denumirea ferestrei este plasata pe acest buton din Taskbar. Fereastra este readusa pe ecran cu ajutorul unui clic de mouse pe butonul corespunzator din Taskbar. Aceasta va duce la readucerea ferestrei la marimea ei de pana la minimizare.

Retine-ti: închiderea si minimizarea ferestrei sunt doua lucruri diferite. Când minimizati o fereastra, ea doar este plasata în Taskbar. Atunci, insa, când fereastra este închisa, ea paraseste memoria operativa a calculatorului si în acest caz, va fi necesara redeschiderea ferestrei, deoarece ea nu va mai fi în continutul Taskbar-ului.

Restabilirea (Restore): Al doilea buton din coltul drept de sus. Daca fereastra cu care lucrati nu ocupa întregul spatiu al ecranului, acest buton apare în forma unui patrat. Atunci când efectuati click pe acest buton, fereastra creste si-si ocupa pozitia pe întreaga suprafata a ecranului.

Daca fereastra cu care lucrati acopera întreaga fereastra, acest buton va aparea în forma de doua patrate (unul lânga celalalt). Atunci când efectuati click pe acest buton, fereastra va ocupa doar o parte din suprafata ecranului.

Inchiderea (Close): Al treilea buton din partea dreapta de sus "X". Efectuati un clic de mouse pe acest buton daca doriti sa închideti fereastra sau fisierul cu care lucrati. Operatiunea nu trebuie confundata cu minimizarea.

Toolbar: Toolbar  bara de instrumente - contine butoane care permit efectuarea unui numar de operatiuni comune, cum este Cut (taiere cu pastrare în buffer (zona de memorie despre care trebuie sa stiti doar ca poate pastra un singur lucru, fisier sau si fisiere la un moment dat)), Copy (copierea în buffer), Paste (plasarea, inserarea din buffer), si Delete (stergerea). De asemeni puteti efectua aceste operatiuni prin Bara de Meniu (Menu Bar). Ele sunt prezente si în Toolbar, deoarece apasarea unui buton este considerata o operatiune mai usoara si mai rapida decât accesarea optiunilor de meniu din Bara de Meniu (Menu Bar).

Daca nu cunoasteti functiile unui buton din Toolbar, pozitionati sageata mouse-ului pe buton dar nu efectuati clicul. Dupa o secunda - doua lânga buton va aparea un mic dreptunghi care descrie functiile acestui buton.

Scroll Bar: Scroll Bar poate fi comparat cu un ascensor. De exemplu, daca cautati ceva în partea de sus a ferestrei, ascensorul (un patrat cenusiu) este localizat în partea dreapta -sus a ferestrei. Daca vreti sa vedeti partea de jos a ferestrei, ascensorul trebuie miscat în partea de jos a ferestrei. Cum se face deplasarea "ascensorului"  pozitionati mouse-ul pe el si apasati pe butonul stâng al lui. Tinând apasat acest buton deplasati ascensorul în pozitia dorita.

Nota: Daca informatia din fereastra deschisa încape pe un singur ecran ascensorul nu va aparea.

De asemenea, va puteti misca prin fereastra daca efectuati clic pe orice alt spatiu al scroll bar-ului, nu pe ascensor. Daca faceti clic mai sus de ascensor va veti deplasa cu o pagina de ecran mai sus si respectiv daca faceti clic mai jos de el va miscati cu o pagina de ecran mai jos.

Pentru a va misca cu un rând mai sus în pagina, efectuati clic pe sageata din partea de sus a scroll bar-ului. Daca mentineti apasat butonul mouse-ului pe aceasta sageata continutul ferestrei se va derula în partea de sus. La fel stau lucrurile cu deplasarea si derularea în partea de jos a ferestrei. Diferenta este numai actionarea butonului cu sageata în jos de pe acelasi scroll bar.

Hotarele Ferestrei (Window Borders): Hotarele unei ferestrei pot fi utilizate pentru a mari sau micsora fereastra. Mai întâi de toate plasati sageata mouse-ului pe hotarul ferestrei. Veti observa ca sageata mouse-ului se transforma într-o sageata cu doua capete. În acelasi moment actionati si tineti apasat butonul stâng al mouse-ului si trageti hotarul spre interiorul sau exteriorul ferestrei, în dependenta de necesitate. Granitele ferestrei se maresc sau se micsoreaza odata cu miscarea mouse-ului. Acesta operatiune poate fi efectuata atât din partile laterale cit si din colturile ferestrei.

Traducerea termenelor ale elementelor ferestrelor de dialog Windows 98:

- Buttons: butoane de validare.

- Edit Box: Câmpuri de editare, cutii de editare.

- Radio buttons: grupuri de butoane radio (doar unul poate fi selectat la un moment dat).

- Combo Box: casete de selectare (apasând pe Combo Box Arrow vedeti optiunile ce pot fi selectate, de asemenea poate fi selectata doar una la un moment dat).

- Combo Box Arrow: sageata casetei de selectare.

- Check Box: casute de fixare a optiunilor. Daca este însemnata optiunea înscrisa în dreptul ei este selectata si invers.

- Help: ajutor.

- Close: închiderea dialogului fara validarea vre-o unei modificari aduse (la fel si Cancel")

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Windows 98 - Initiere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
5 511 cuvinte
Nr caractere:
26 988 caractere
Marime:
24.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!