Sisteme Avansate de Producție

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CONCEPTUL DE SISTEM AVANSAT DE PRODUCTIE

1.1. Introducere

La ora actuala nu exista inca o definitie oficiala a sistemelor avansate de productie si se constata ca atat constructorii de masini, cat si utilizatorii, incadreaza in limite diferite conceptul de sistem avansat de productie. Adeseori acest concept este confundat cu termenii de robotica sau automatizare, care acopera aproximativ aceleasi preocupari si realizari industriale, dar mai restranse.

Mijloacele de productie ale industriei constructoare de masini au cunoscut o dezvoltare accentuata odata cu aparitia calculatoarelor, robotilor, sistemelor flexibile de prelucrare si masinilor unelte cu comanda numerica. Astfel in aceste conditii s-a nascut conceptul de sistem avansat de productie ce regrupeaza formele de automatizare flexibila a fabricatiei (figura 1.1).

Figura 1.1. Multidisciplinaritatea disciplinelor incorporate in conceptul de sistem avansat de productie

Sistemul avansat de productie poate fi definit in mai multe moduri, dar cel mai complet defineste sistemul avansat de productie ca fiind ansamblul tehnicilor si mijloacelor ce tind sa automatizeze activitatea de productie in fazele parcurse de un produs: definire, studiu,fabricatie, servicii dupa vanzare.

Deasemenea sistemul avansat de productie mai poate fi definit ca arta de a fabrica produse utilizand tehnologiile cele mai recente, adica tehnologiile asistate de calculator. Aceasta definitie face trimitere la conceptual de CIM (Computer Integrated Manufacturing) sau fabricarea integrata cu ajutorul calculatorului.

Sistemul avansat de productie poate avea interpretari multiple, dar inginerii il percep intr-un cadru strict, cu sensul de automatizare flexibila a sistemelor de productie. In conceptul de sistem avansat de productie, flexibilitatea trebuie inteleasa ca un mijloc de adaptare a sistemului de productie la produse diferite sau ca proprietatea ansamblului productiv de a se adapta fluctuatiilor de piata. Pentru o asimilare mai clara a conceptului de sistem avansat de productie in figura 1.2. sunt sintetizate domeniile de interes ale sistemelor avansate de productie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme Avansate de Productie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
133 pagini
Imagini extrase:
133 imagini
Nr cuvinte:
41 527 cuvinte
Nr caractere:
220 661 caractere
Marime:
4.74MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sisteme de Operare
Tag-uri:
sisteme, productie
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!