Linux system admin

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pentru a putea prezenta corect un sistem de operare trebuie sa ne referim la componentele unui calculator.

Calculatoarele au generic doua mari componente:

o hardware ( format de toate componentele acestuia procesor, memorie, hard disk )

o software ( sistemul de operare , Operating system, OS)

Avand in vedere cele prezentate mai sus putem astfel defini sistemul de operare astfel: componenta software care gestioneaza resursele hardware, coordonarea proceselor si activitatilor acestuia.

Astfel odata cu evolutia constanta a componentei hardware ( procesoare puternice, memorii mai mari, tehnologii in evolutie continua) evolueaza foarte repede si componenta software.

Din punct de vedere istoric sistemele de operare isi au inceputurile in 1969 la AT&T's Bell Laboratories in Statele Unite, Unix scris complet in assembler ca limbaj de programare, practica foarte comuna la acea perioada. In perioada urmatoare acesta sufera o multime de modificari fiind rescris complet in C.

Urmatorul pas major in evolutia sistemelor de operare bazate pe Unix este inceperea in 1983 a proiectului GNU, proiect din care a rezultat si GNU General Public Licence in 1989. Astfel dupa acest pas la inceputul anului 1990 mare parte din programele necesare unui sistem de operare erau deja introduse in aceasta distributie(compilatoare, editoare de text, shell, sistemul de ferestre ), existau insa o multime de alte probleme legate de partea de drivere, kernel, daemon( proces ce ruleaza in backgroud, fara a fi sub controlul unui anumit utilizator).

Evolutia kernelului a fost putin nemultumitoare pentru comunitatea de utilizatori, astfel Linus Torwalds declara ca in cazul in care BSD-ul s-ar fi lansat mai devreme nu ar fi inceput dezvoltarea unui alt kernel.(BSD-ul s-a lansat in 1992 datorita unor complicatii legale)

Astfel ca in 1991 Linus Torwalds tanarul student al Universitatii din Helsinki nemultumit fiind de modul de exploatare si al limitarilor Minix( sistem de operare dezvoltat de Andrew Tanenbaum dedicat pentru mediul educational in cea mai mare parte), incepe sa dezvolte propriul kernel. Acesta este cunosctu in acest moment ca si Linux-kernel.

In acest moment sistemul de operare Linux este raspandit la scara larga utilizat pentru aplicatii in toate domeniile de activitate de la cele universitare , cercetare-dezvoltare pana la domeniile private unde criteriile de exploatare sunt complet diferite.

Sistemul de operare Linux este in acest moment definit cel mai simplu prin conceptul "Open Source" acesta facand referire la modul in care acest sistem de operare este disponibil pentru utilizatori. Sursele acestuia sunt libere astfel incat orice utilizator sau dezvoltator poate avea acces la codul sursa al aplicatiilor utilizate

Un alt mare avantaj al utilizarii acestui sistem de operare este si faptul ca in locul unor divizii de progeamatori care sa lucreze la acesta sunt comunitati intregi de programatori si utilizatori ce isi aduc aportul la imbunatatirea aplicatiilor si a utilitarelor folosite, astfel se va constata ca fiecare distributie utilizata are in spate comunitati de utilizatori ce ofera suport pentru o multime de aplicatii si programe utilizate. Exemple deja clasice in acest moment sunt numarul mereu in crestere de utilizatori ai sistemului de operare Linux sau serverul Apache care mentine peste 60% din site-urile de pe internet in acest moment.

Cel mai mare atu insa al acestui sistem de operare pentru toti cei ce il implementeaza este oferit de lipsa licentelor, nu mai sunt necesare platile de licente pentru sistem de operare care aduc utilizatorilor o multime de probleme, nu mai sunt problemele deja cunoscute legate de licentierea fiecarei statii de lucru sau de achizitia de software dedicate pentru serverele retelei.

Versiunile sistemelor de operare Linux poarta numele de distributii si aduc fiecare imbunatatiri considerabile in anumite domenii. Distributiile poarta nume diferit si au in spate comunitati diferite de programatori si utilizatori care ofera suport si care lucreaza in permanenta la upgrade-uri si teste

Conform diverselor site-uri care fac monitorizarea distributiilor Linux precum si monitorizarea update-urilor si pachetelor noi aparute putem crea urmatoarea clasificare :

Cele mai recomandate distributii pentru instalare desktop:

Ubuntu

Fedora

Mint

OpenSUSE

Mandriva

Debian

Sabayon

PCLinuxOS

Arch

Slackware

Gentoo

Distributii recomandate pentru instalare ca server:

Debian

CentOS

Ubuntu

Fedora

Gentoo

OpenSUSE

Slackware

Mandriva

In ambele clasificari de mai sus distributiile de pe primele pozitii au cea mai mare pondere ca numar de utilizatori precum si cele mai active comunitati de programatori si dezvoltatori pentru a asigura suportul utilizatorilor.

Toate aceste distributii sunt dezvoltate de la o anumita distributie de baza astfel incat exista distributii bazate pe redhat( Mandriva, CentOs, ), distributii ce au fost dezvoltate din Debian cum este Ubuntu. Fiecare dintre acestea au moduri diferite de instalare a utilitarelor precum si comportari diferite (comenzi diferite, utilitare proprii).

1.2 Sisteme de operare

Sistemele de operare existente in acest moment furnizeaza o gama larga de servicii si aplicatii care sunt mai usor sau mai dificil de utilizat, agreate sau mai putin agreate de utilizatorii din toate domeniile de activitate, astfel in acest moment raspandirea si numarul de utilizatori ai diverselor sisteme de operare este in schimbare masiva.

Daca in ceea ce inseamna utilizare ca si utilizator simplu putem vorbi de un procent majoritar al sistemelor Windows, in ceea ce inseamna utilizator experimentat situatia se inclina catre Linux, Mac-OS (Macintosh Operating System) sau utilizatori ce folosesc cel putin doua sisteme de operare diferite.

Componentele sistemelor de operare:

o Kernel-ul sau nucleul, reprezinta partea centrala a sistemului de operare, acesta ofera functiile de baza ale sistemului de operare, procesele si principalele functionalitati de intrare/iesire.(gestioneaza functiile ce permit accesul si managementul calculatorului nostru, trimite date de intrare la calculator si preia datele procesate sau prelucrate)

o Shell-ul pe care il putem considera interfata catre utilizator, are rol in preluarea datelor de la utilizator si transpunerea acestora in limbaj specific pentru a putea fi utilizat de kernel. Imaginati-va ca ati dori sa transmiteti date catre procesor care va trebui sa porneasca unele procese, aceste date transmise trebuiesc transpuse in cod, fara a folosi shell-ul ( implicit functiile acestuia: compilatoare, librarii de limbaje de programare) ar trebui sa faceti trcerea direct in cod binar pentru procesor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Linux system admin .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
151 pagini
Imagini extrase:
151 imagini
Nr cuvinte:
29 189 cuvinte
Nr caractere:
162 560 caractere
Marime:
2.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sisteme de Operare
Tag-uri:
linux, sistem de operare, computere
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!