Topografie - rețele de sprijin

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Reprezentarea suprafetei terestre pe planuri sau harti necesita amplasarea pe suprafata terenului a unor puncte dependente intre ele si cunoscute ca si pozitie in raport cu un sistem de referinta adoptat. Aceste puncte din teren, legate intre ele prin linii de observatie, formeaza retele de forma geometrica simpla (triunghiuri, rar patrulatere) in care marimile masurate sunt unghiurile. Denumirea de retele de triangulatie provine de la aceasta caracteristica.

Reteaua de triangulatie de stat - este formata din totalitatea punctelor de triangulatie existente pe teritoriul tarii noastre. In functie de distantele existente intre punctele de triangulatie, aceasta este impartita in retele de triangulatie de diferite ordine. Astfel de puncte de triangulatie de ordinul I sunt in numar de 374 si se gasesc la distante de 20 - 25 km. Punctele de triangulatie de ordinul II la 10 - 20 km, de ordinul III la distante de 5 - 10 km, de ordinul IV la distante de 2,5 - 5 km si punctele de triangulatie de ordinul V (ordin inferior) la distante de sub 2,5 km.

4.2.Realizarea retelei de triangulatie de stat

Principiul de realizare este de la superior la inferior. Conform acestui principiu s-a realizat initial reteaua de triangulatie de ordinul I si in continuare pornind de la aceasta pe principiul indesirii, s-au realizat retelele de ordinul II, III, IV si V (fig.4.1).

Triangulatia de ordinul I s-a realizat sub forma unei retele compacte din figuri geometrice in majoritate din triunghiuri si a fost rezolvata in bloc, cu ajutorul tehnicii actuale de calcul.

Realizarea unei retele de triangulatie necesita urmatoarele etape:

Fig.4.1

4.2.1.Proiectarea retelei de triangulatie

Se realizeaza pe un plan fotogrammetric la scara 1:25.000 sau 1:50.000. Forma retelei de triangulatie se va stabili in functie de configuratia terenului si de vizibilitate dintre puncte. Lungimea laturilor sa fie omogena, iar unghiurile sa nu fie mai mici de 30g.

Se pot constitui urmatoarele forme de retele (fig.4.2):

Fig.4.2

4.2.2. Definirea proiectului retelei de triangulatie

Se va rezolva in teren comparand planul proiectat al retelei de triangulatie cu situatia reala din teren.

Observații:

Topografie generala si elemente de topografie miniera

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Topografie - retele de sprijin.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
2 692 cuvinte
Nr caractere:
15 892 caractere
Marime:
157.06KB (arhivat)
Publicat de:
Adelaida Stanescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
topografie, topografie miniera, topgorafie generala, retele de sprijin
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!