Viața și Lucrarea Părintelui Arsenie Boca

Previzualizare curs:

Extras din curs:

ARGUMENT

,,Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta" (Evrei 13, 7).

Acest indemn, pe care il pun ca inceput al lucrarii de fata, mi-a fost pus in vedere in chip deosebit in urma cu citiva ani de un pustnic, pe cand ma aflam intr-un pelerinaj la Muntele Athos. Eram impreuna cu trei prieteni (dintre care unul - Ioan, Dumnezeu sa-l odihneasca - s-a mutat la Domnul) si eram tare bucurosi de intalnirea noastra cu dansul. Eram dornici de cuvant de invatatura, asa ca Parintele a fost bun si ne-a vorbit. Nu ne-a spus prea multe, desi noua poate ca nu ne-ar fi ajuns nici o noapte intreaga sa-l ascultam.

Au trecut anii, insa retin si acum din acea intilnire mai ales indemnul din Evrei 13, indemn cu care am inceput.

De atunci incoace, am incercat, dupa puterile mele, sa implinesc acest cuvant, sa-l fac lucrator. Si, impreuna cu cativa prieteni, ne-am propus, pe linga randuiala si profesia pe care o are fiecare in parte, urmatorul obiectiv: recuperarea si promovarea gandirii si a scrierilor marilor parinti duhovnicesti ortodocsi, in special romani.

Este un demers care isi arata actualitatea si necesitatea mai ales azi, cand lumea crestina a cam inceput sa orbecaiasca ea insasi ,,in noaptea nestiintei si a lipsei de sfat, de unde vin toate relele care chinuiesc pe oameni, intuneca vremile si prea adesea crunta pamantul" (Arsenie Boca).

Deci motivele pentru care avem nevoie si trebuie sa ne ingrijim de acesti Parinti, pe drept cuvant, ,,ca de ochii din cap", sunt evidente, intrucat ei sunt luminatorii trupului eclesial, ei sunt ,,luminatorii lumii" - ,,Luminatorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat. Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat" (Matei 6, 22-23).

Asa am ajuns, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ne ingrijim de editarea catorva carti de spiritualitate ortodoxa si de organizarea unor expozitii de fotografii, documente si scrisori, acestea din urma, inchinate Parintelui Paisie Olaru de la Sihla.

Prin urmare, si studiul de fata, inchinat si el unui Parinte, se inscrie in acelasi demers, de redescoperire si promovare a gandirii parintilor duhovnicesti, pentru ca, fara nici o indoiala, Parintele Ieromonah Arsenie Boca este unul din mai-marii nostri, caruia i se cuvine amintirea noastra, dupa cum se zice in Epistola catre Evrei.

Asadar, sa aducem lui Dumnezeu jertfa de lauda, adica rodul buzelor, care preaslavesc numele Lui (cf. Evrei 13, 15).

Ca absolvent al unei Academii de Arte Vizuale, pot afirma ca mi-ar fi mult mai usor sa zugravesc, nu prin cuvinte, ci cu ajutorul penelului, sau sa modelez in lut chipul Parintelui Arsenie Boca. Dar, si in aceasta situatie, ma simt oarecum ca si Anania, zugravul Regelui Avgar al Edessei, care, cu toate ca era un ,,zugrav iscusit", nu a reusit sa ,,isvodeasca" chipul Mantuitorului.1

Desigur, nu se pune problema ca as fi si eu un zugrav iscusit, dar mi-a venit in minte aceasta comparatie pentru ca ma simt si eu neputincios din pricina ca, studiind personalitatea si scrierile Parintelui Arsenie, la cate am reusit eu sa ajung, imi dau seama ca dimensiunea spirituala a Parintelui Arsenie Boca e greu de cuprins in cuvinte (de ,,zugravit") si, pe langa aceasta, mai marturisesc, ca multi altii, ca ,,cunosc mult prea putin din tot ce Parintele Arsenie a reprezentat pentru neamul nostru".2

La toate acestea se mai adauga, sa-i zic asa, inca o dificultate, si anume faptul ca vorbesc despre un calugar, si-atunci s-ar putea pune intrebarea: cum pot eu intelege un calugar din afara acestei conditii, care, atata timp cat nu ai trait-o, ramane o taina, cum pot eu sa vorbesc (fara sa exagerez) si sa inteleg gandirea unui calugar pe care multi il socotesc un sfant, sau unii chiar un geniu?

Deci, se poate totusi vorbi, se poate scrie, fara a te afla in treaba si fara a aluneca in disertatii pietiste sau in aprecieri ,,suficiente si destepte"?

Cand ai un indrumator, se poate. Iata de ce, in aceasta situatie aflandu-ma, m-am bucurat de sprijinul si calauzirea unui bun prieten, Parintele Arhimandrit Teofil Paraian, care de la bun inceput m-a ajutat, m-a sfatuit si mi-a oferit cele mai multe din materialele pe care le-am folosit in aceasta lucrare.

Pe de alta parte, avand in vedere prietenia mea cu Parintele Teofil (care l-a cunoscut pe Parintele Arsenie si ale carui ziceri, Parintele Teofil, se stie foarte bine, le popularizeaza cu timp si fara timp) si avand in vedere si faptul ca am facut si eu, ca oarecand Parintele Arsenie, o Academie de Arte Frumoase, m-am simtit oarecum dator sa studiez si, in cele din urma, sa ,,isvodeasc" chipul Parintelui Arsenie Boca.

Gandita si redactata initial ca lucrare de licenta, cartea de fata a ajuns in mainile, si cred ca si in inimile, mai multor prieteni si cunoscuti ai mei, caci asa se explica faptul ca ei au insistat si m-au sprijinit ca s-o si tiparesc. Le multumesc tuturor, in special Parintelui Arhimandrit Teofil Paraian si dau slava lui Dumnezeu, Caruia ma rog sa ma ajute sa nu gresesc.

Ioan Ginsca

VIATA SI LUCRAREA PARINTELUI

ARSENIE BOCA

Parintele Arsenie Boca s-a nascut la 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, i-au pus la botez numele Zian.1

Scoala primara si liceul

Zian Boca face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox ,,Avram Iancu" din Brad, al cincilea liceu romanesc din Transilvania, dupa cele de la Blaj, Beius, Brasov si Nasaud, ctitorie a Mitropolitului Andrei Saguna, pe care-l absolva in 1929.2

Coleg de banca l-a avut pe viitorul preot Petru Boldor (ce semna cu pseudonimul D'or Uragan), autorul amplului poem Horia redivivus (poem care il face pe Nichifor Crainic sa exclame: ,,Onomatopee! In toata literatura universala nu cunosc o metafora de o asemenea amploare"), si autorul poeziei Sfantul, inchinata Parintelui Arsenie.

Marturiile colegului de banca, cuprinse intr-un caiet (jurnal) ascuns candva de Romulus Neag (absolvent si el al liceului mai sus amintit), il infatiseaza pe Zian ca ,,Exceptional de inzestrat, de-o vointa extraordinara, o memorie formidabila, o putere de munca si o tenacitate iesite din comun".

,,Manifesta inca de acum deschiderea spre universalitate; de o curiozitate intelectuala remarcabila, totul il intereseaza. Intocmai cum un fluviu aduna in albia sa afluentii dintr-un intreg bazin hidrografic, se varsa in mare, de aici se pulverizeaza in cosmos si din nou se revarsa pe pamant sub forma ploii roditoare, refacand <<circuitul elementelor>>, el asimileaza informatii din toate domeniile cunoasterii, pe care le trece prin filtrul personalitatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata si Lucrarea Parintelui Arsenie Boca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
204 pagini
Imagini extrase:
204 imagini
Nr cuvinte:
116 322 cuvinte
Nr caractere:
508 583 caractere
Marime:
311.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
credinta, dumnezeu, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Marcel Narizza
Sus!