Drept Bisericesc

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Incalcarea normelor religioase, morale si canonice ale Bisericii pagubeste atat lucrarea de mantuire a celor ce se fac vinovati de asemenea abateri, cat si mantuirea celorlalti membri ai Bisericii, asupra carora se rasfrang ele in mod negativ.

In conditiile vietii noastre de dupa caderea in pacat, cand binele se impune sa fie ajutat iar raul combatut, pentru ca libertatea organizata sa-si dobandeasca o valoare si un rol pozitiv pentru viata noastra, singurul organizator al libertatii este legea sau dreptul. Societatea omeneasca nu are alt mijloc mai eficace pentru crearea si mentinerea starii de ordine din cadrul ei, decat dreptul iar ca ramura a dreptului, dreptul penal.

Dreptul penal reprezinta instrumentul prin care se apara valorile sociale impotriva faptelor periculoase.

Denumirea de "drept penal" este folosita in doua acceptiuni: prima, in aceea de ramura specifica a dreptului, care reuneste sistemul normelor juridice penale; ce-a de a doua, in aceea de stiinta, de ramura distincta a stiintelor juridice care studiaza aceste norme.

Dreptul penal este o ramura a sistemului nostru de drept, fiind alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice legiferate de puterea legislativa, care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale, sanctiunile si alte masuri ce urmeaza a fi aplicate sau luate de catre instantele judecatoresti persoanelor care au savarsit infractiuni, in scopul apararii celor mai importante valori sociale ale statului de drept

Astfel stand lucrurile, se intelege ca nici Biserica nu se poate rezema numai pe mijloacele ei sacramentale sau ierurgice. Si ei ii sunt absolut necesare si normele de drept, si anume normele de drept canonic care sunt conforme cu natura si misiunea ei. Respectarea legalitatii bisericesti, a canonicitatii care se bazeaza pe invatatura de credinta se impune cu necesitate pentru mentinerea randuielilor bisericesti si pastrarea disciplinei proprii a Bisericii, ca si pentru pastrarea credintei si pentru ca trairea ei sa se desfasoare mereu "intr-una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica".

Observații:

Anul IV Sem I si II

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Bisericesc.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
16 594 cuvinte
Nr caractere:
86 154 caractere
Marime:
55.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
Drept Bisericesc, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Prof. Dr. Pr. Rus Constantin
Sus!