Vârsta școlară mică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dezvoltarea proceselor si a capacitatilor psihice la vîrsta scolara mica

1. Dezvoltarea proceselor si a reprezentarilor senzoriale

2. Dezvoltarea gîndirii si a limbajului

3. Dezvoltarea functiilor mnezica si imaginativ -creativa

4. Specificul afectivitatii si al motivatiei la vîrsta scolara mica

5. Vointa si atentia la vîrsta scolara mica

6. Caracteristicile personalitatii la vîrsta scolara mica

1. Dezvoltarea proceselor si a reprezentarilor senzoriale

Desi maturizarea organelor de simt se termina relativ de timpuriu în dezvoltarea ontogenetica, dezvoltarea senzatiilor este un proces în continua desfasurare. La vîrsta de 6,7 ani se constata o largire a cîmpului vizual, atît a celui central, cît si a celui periferic precum si o crestere a preciziei în diferentierea nuantelor cromatice. Se înregistreaza progrese ale capacitatii de receptionare ale sunetelor înalte si ale capacitatii de autocontrol a propriilor emisiuni vocale. Copilul poate aprecia pe cale auditiva distanta dintre obiecte dupa sunetele si zgomotele pe care le produc. Senzatiile lui se subordoneaza noului tip de activitate, învatarea.

Pe parcursul micii scolaritati perceptia cîstiga noi dimensiuni, evolueaza. Daca sincretismul, perceperea întregului este o caracteristica ce se mentine de-a lungul întregii prescolaritati, fenomenul începe sa se diminueze la scolarul mic. Aceasta se datoreste atît cresterii acuitatii perceptive fata de componentele obiectului perceput, cît si a schemelor logice, interpretative, care intervin în analiza spatiului si a timpului perceput. Progresele perceptiei spatiului evidentiaza în primul rînd îmbogatirea experientei proprii de viata a copilului. Cresc distantele pe care le percepe copilul, se produc generalizari ale directiei spatiale, se încheaga simtul topografic. Sub influenta experientei scolare creste precizi diferentierii si a denumirii formelor geometrice, se dezvolta capacitatea de a distinge formele ca volum, de formele plane.

Perceptia timpului înregistreaza o noua etapa de dezvoltare. Programul activitatilor scolare are o desfasurarea precisa în timp atît în ceea ce priveste succesiunea pe zile, cît si în ceea ce priveste succesiunea pe ore. Îndeosebi la începutul micii scolaritati se mai înregistreaza unele erori de apreciere a timpului, mai ales în raport cu microunitatile de timp, însa treptat, ele se diminueaza.

Reprezentarile scolarului mic sunt putin sistematizate, confuze. Sub actiunea învatarii însa, ele capata modificari esentiale atît în ceea ce priveste sfera si continutul , cît si in ceea priveste modul de a se produce si de a functiona. Devine posibila folosirea libera, voluntara a fondului de reprezentari existent, iar pe o treapta mai înalta copilul reuseste sa descompuna reprezentarea în parti componente, în elemente si caracterisitici cu care poate opera independent de contextul situatiei. El le include în noi combinatii, creînd noi imagini.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Varsta Scolara Mica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 789 cuvinte
Nr caractere:
10 090 caractere
Marime:
8.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Gabriela Rodica Guita
Sus!