Psihoterapie

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1-Introducere în psihoterapie
2-Repere istorice în evolutia conceptiilor despre psihoterapie
3-Elemente din procesul psihoterapeutic
4-Complexele psihologice
5-Interviul de consiliere
6-Principalele orientari ale psihoterapiei
7-Teorii si elemente psihoterapeutice de natura psihodinamica (psihoanalitica)
8-Terapia nondirectiva (K.Rogers)
9-Terapiile cognitiv-comportamentale
10-Psihoterapia familiei
11-Cuvintele în psihologie
12-Metafora terapeutica
Anexe pentru exercitii practice de psihoterapie
1-Psihoterapia de relaxare dupa tehnica Schultz
2-Ghid pentru tratamentul anxietatii prin terapie cognitiva
3-Lista de simptome pentru orientarea psihoterapeutica

Extras din curs:

Introducere în Psihologie

Ce este PSIHOTERAPIA?-Generalitati esentiale

Incercari de definitii si acceptiuni

Una din definitii poate fi aceasta: Psihoterapia este acel ansamblu de procedee psihologice prin care terapeutul încearca sa diminueze sau sa anuleze vointa de a suferi a pacientului, favorizând în mod secundar vointa lui de a se bucura, domina sau poseda.

În genere, definitiile psihoterapeutilor se pot sistematiza în mai multe categorii (doua): definitii actional-operationale si descriptiv-didactice.

Definitiile actional-operationale considera ca psihoterapia constituie,,un demers mutual între terapeut si pacient, demers orientat spre investigarea si întelegerea naturii suferintei psihice a celui din urma, în scopul vindecarii suferintei ”(T.B.Karas-Psychoterapy with Psysically III,Patients - în specialized Techniques în individual psychoterapy-1980-New York), sau,,o relatie de îngrijire profund umana si de încredere reciproca între doua persoane, pacientul care sufera de o tulburare psihica si terapeutul, care poseda pregatirea, aptitudinile si motivatia de a diminua aceasta suferinta prin interactiuni constiente, verbale si nonverbale”.(T.J. Psalina, Jr. , Psychoanalticic Poychetherapy, 1981, New York).

Definitiile descriptiv-didactice prezinta terapia,,ca o disciplina stiintifica destinata sa faciliteze schimbari ale comportamentului uman prin operatii tehnice specifice” sau ca,,o încercare de a descoperi sensuri ale existentei umane prin autoexplorare si intelegere, mediata de un terapeut”(N.N.Strupp,G.Blackwood:Recent Methods of Psychoterapy, London, 1976).De asemenea,,,psihoterapia poate fi definita ca o procedura de tratament sau ca o gama de proceduri de tratament care este mediat printr-un schimb verbal între pacient si clinician, al caror scop este ameliorarea simptomelor si îmbunatatirea adaptarii sociale”(NJ., Walton:Individual Psychoterapy-London,1983).

Din perspectiva descriptiv comprehensiva se poate defini psihoterapia ca o forma de tratament psihologic structurata în tehnici si metode, aplicata în mod deliberat, în grup sau individualizat, de catre un terapeut specializat:

a) -omului sanatos aflat în dificultate, caruia îi confera confort moral si o mai buna sanatate;

b) - celui cu dificultati de relationare, pe care îl ajuta spre o mai buna integrare;

c)- celui suferind somatic, pe care îl conduce spre alinare;

d) - celui alienat, caruia ii dezvolta capacitatea de orientare în viata si de resocializare.

Sensurile si semnificatiile conceptului de PSIHOTERAPIE

Psihoterapia poate fi analizata sub unghiul sensului sau, respectiv al tehnicii sau al atitudinii, al metodei de lucru sau al activitatii psihoterapeutului.

Tehnica psihoterapeutica are în vedere demersul deliberat, sistematizat,cu referire la un anumit mod de functionare mintala.

Atitudinea psihoterapeutica are în vedere modul concret de interventie psihologica, nesistematizata, stintifica sau empirica în cadrul practicii medicale sau pedagogice.

Activitatea psihoterapeutica include în sfera sa atitudinea psihoterapeutica, realizând un pas spre metoda psihoterapeutica. Ea,,ar avea sensul atribuit actiunii terapeutului”.Tehnicile si metodele sunt aplicate pe acest fundal de activitate psihoterapeutica.

Metoda de psihoterapie, care cuprinde anumite tehnici,se bazeaza pe comunicarea verbala într-o relatie de ajutorare dintre pacient si terapeut, în scopul ameliorarii simptomelor sau imbunatatirea adaptarii sociale. Metoda impune investigarea de catre terapeut a problemelor de viata ale pacientului si a originii dificultatilor în experienta de viata a acestuia. Orice metoda de psihoterapie constituie -în sine- expresia aplicativa a unei teorii filozofice, psihologice sau psihopatologice, cu privire la modul de functionare a psihicului sau la cauzele tulburarilor psihice. În functie de metoda utilizata, terapeutul are un cadru teoretic necesar ordonarii observatiilor si interventiilor sale. Mai sunt necesare - în afara de metoda si teorie- de anumite atribute personale (angajare nepasiva-dorinta autentica de sprijin-empatie corecta) ale terapeutului în vederea aplicarii corecte a metodei si a obtinerii succesului.

Observații:

Suport de curs

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihoterapie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
208 pagini
Imagini extrase:
208 imagini
Nr cuvinte:
63 384 cuvinte
Nr caractere:
335 117 caractere
Marime:
284.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
M.Cosmovici
Sus!