Psihoneurofiziologie

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

I. Introducere 1 - 12
II. Neuronul 13 - 23
III. Neurotransmitatori si neuromodulatori 24 -34
IV. Anatomia SNC 35 - 45
V. Puntea 46 - 49
VI. Cerebelul 50 - 56

Extras din curs:

Odata cu dezvoltarea stiintelor biologice (anatomiei, fiziologiei, neurologiei, imunologiei) si a metodelor statistice, odata cu recunoasterea unor baze reale stiintific determinabile ale stiintelor sociale, psihologia a inceput sa capete caractere noi bazate pe conexiunea ei cu toate domeniile enumerate mai sus.

Aparitia psihoneurologiei este rezultatul dezvoltarii acestor stiinte de granita care au dus la largirea considerabila a orizontului si orientarii psihologiei.

Definitie : Psihoneurologia studiaza baza neurofiziologica a tuturor proceselor psihice, a comportamentului si limbajului.

Interdisciplinaritatea se impune tot mai pregnant ca o legitate esentiala a cunoasterii stiintifice contemporane. Ea se afirma nu numai in raporturile dintre domeniile conexe ale aceleiasi discipline, ci si in raporturile dintre stiinte care aparent nu au nimic comun cum sunt stiintele tehnice, pe de o parte si stiintele biologice sau sociale, pe de alta parte.

Cercetarea interdisciplinara care vizeaza corelarea si integrarea intr-un model logico-operational unitar a diverselor unghiuri de abordare - interpretare ale unuia si aceluiasi domeniu al realitatii, este un imperativ impus de insasi logica interna a evolutiei cunoasterii.

Noul curs in evolutia cunoasterii stiintifice se concretizeaza in constituirea unor orientari metodologice, apte a favoriza si media efectiv realizarea procesului de integrare si interdisciplinarizare, prezentat de neurocibernetica generala, teoria informatiei, teoria comunicarii, semiotica si teoria generala a sistemelor. O stiinta inchisa, izolata oricat ar fi ea de rafinata, are o valoare instrumentala (explicativa si aplicativa) incomparabil mai mica decat o stiinta deschisa, adica relationata dinamic si dialectic cu altele, dobandite dintr-o alta perspectiva si pe o alta cale.

Poate ca in nici un alt domeniu principiul integrarii interdisciplinare, intersistemice nu se impune cu atata stingenta si nu-si dovedeste extraordinara sa fertilitate ca in domeniul cunoasterii complexitatii reale a omului a organizarii sale structurale si functionale, si a optimizarii modalitatilor de educatie si terapie. Exista multe denumiri acordate domeniului psihoneurologiei care au in linii mari aceleasi preocupari.

In secolul trecut, studiul relatiilor dintre procesele mintale, comportament si procesele fiziologice au fost cunoscute sub numele de psihologie fiziologica. Cei care au vrut sa evidentieze caracterul larg al domeniului au folosit numele de psihologie biologica. Altii care au avut ca obiect de studiu procesele fiziologice sau neurologice au folosit termenul de fiziologie a comportamentului sau cel de neurostiinta a comportamentului.

In alte situatii s-a cautat a se evidentia relatia dintre psihologie si neurologia clinica; in acest caz s-a folosit

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihoneurofiziologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
13 838 cuvinte
Nr caractere:
79 488 caractere
Marime:
54.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihic, procese fiziologice, persoane
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!