Psihogenetica

Previzualizare curs:

Extras din curs:

OBIECTUL DE STUDIU AL PSIHOGENETICII

Genetica studiaza structurile, mecanismele si legile ereditatii si variabilitatii. Termenul care desemneaza aceasta disciplina este "gennao" - a genera, a da nastere. Genetica studiaza modalitatea si legitatea dupa care parintii transmit copiilor lor o parte din caracterele lor.

Din definitia geneticii se desprind cele doua laturi fundamentale ale continutului sau: ereditatea si variabilitatea. Prin ereditate se intelege proprietatea unui organism de a transmite caracterele sale urmasilor. Ea reprezinta functia biologica de conservare si de mostenire a caracterelor morfologice, functionale, biochimice si psihologice in succesiunea generatiilor.

De fapt, trebuie sa intelegem ca, in esenta, nu se transmit caracterele ca atare, ci capacitatea de a dezvolta aceste caractere la urmasi, ceea ce inseamna ca fiecare organism are propria sa ereditate, care este inscrisa, codificata, in structuri moleculare specifice, sub forma de informatie genetica. Prin ceea ce inseamna ereditate, ne explicam similitudinea, asemanarea intre genitori si progeni, dar nu si identitatea, pentru ca ereditatea conserva caracterele, dar nu perfect, deoarece urmasii mostenesc doi parinti cu caractere relativ diferite si nu unul singur. Asta inseamna ca indivizii inruditi biologic detin in anumite limite un fond ereditar comun.

Exista caractere somatice sau psihice particulare care se manifesta la membrii aceleiasi familii; de asemenea, fiintele umane detin caractere ale populatiei careia ii apartin. Si totusi, fiecare individ este unic in felul sau, detine un univers genetic propriu, irepetabil. Pe de alta parte, un individ se deosebeste de ceilalti membri ai colectivitatii, de asemenea de ascendentii sai, ca si de fratii sai. Prin aceasta se confirma cea de a doua latura fundamentala a geneticii - variabilitatea, adica starea de neasemanare, diferenta calitativa si cantitativa intre indivizi, diferenta care este sau nu conditionata genetic.

Cadrul variatiilor este foarte larg: exista variatii intraindividuale, manifestate la nivel celular, de asemenea variatii individuale, adica in interiorul unei populatii si variatii interpopulationale, adica intre indivizii unor populatii diferite.

In functie de ceea ce determina aceasta variatie, exista variatii definite (determinate de factori de mediu), variatii nedefinite (determinate de o mutatie genetica) sau variatii continue (determinate de un ansamblu poligenic). Majoritatea acestor variatii se manifesta fenotipic si unele nu se manifesta in fiecare generatie, ci sar peste una sau 2 generatii.

Termeni uzuali:

1. genotipul - reprezinta constitutia genetica a unui organism, adica totalitatea genelor existente intr-o celula diploida detinatoare de informatie ereditara. Se stabileste in momentul fecundarii si constituie zestrea genetica a oului sau zigotului nou-format, prin contributia genetica a celor doi parinti. Ramane stabil in tot cursul existentei individului, deci nu se modifica si nu e influentat de nici un alt gen de factori.

2. fenotipul - reprezinta totalitatea caracterelor morfologice, fiziologice, biochimice, psihice si comportamentale ale unui organism, reprezentand rezultatul observabil, manifest al interactiunii intre fondul genetic individual si complexul factorial exogen (totalitatea factorilor externi ce ar putea influenta evolutia unui individ). Exprima ceea ce noi suntem, el este potential variabil, expus modelarilor in timpul parcurgerii etapelor ontogeniei. Responsabilitatea majora pentru aceste modelari apartine factorilor de mediu, aceasta inseamna ca exprimarea caracterelor fenotipice, normale sau anormale, poate fi considerata rezultatul interactiunii complexe intre ereditate si mediu.

Intre cele 3 notiuni (genotip, fenotip si mediu) se stabilesc relatii de determinare sau de influentare.

Relatia intre genotip si fenotip - este determinativa pentru ca zestrea ereditara constituie suportul caracterelor fenotipice ereditare. Dar genotipul nu se exprima total in fenotip pentru ca exista gene recesive care, combinate intr-un anumit mod, nu se exprima fenotipic, ci se exprima numai atunci cand sunt impreuna, cand se intalnesc intr-o modalitate de identitate.

De asemenea, exista unele caractere fenotipice care sunt conditionate de mediu si numai de mediu. Daca luam relatia mediu - fenotip, aici este vorba de modul in care mediul influenteaza anumite caractere. Mediul nu poate influenta in totalitate un caracter ereditar. Factorii exogeni (externi) aparuti in anumite momente ale dezvoltarii individuale pot determina modificari asupra caracterului fenotipic, modificari care depind de natura si amplitudinea actiunii externe, determinand tipul si particularitatea/particularitatile modificarii.

O situatie particulara este atunci cand apar caractere fenotipice anormale, determinate de factori exogeni, care imita caractere conditionate genetic. Acestea poarta denumirea de fenocopii si pentru ca au o cauzalitate externa, nu se mostenesc. Din punct de vedere clinic, aceste caractere nu se pot recunoaste decat daca se mostenesc dintr-o generatie in alta, in descendenta aceluiasi cuplu.

Relatia mediu - genotip - se poate interpreta in masura in care se poate demonstra rolul modificator al agentilor externi asupra materialului genetic. Aceasta actiune externa poate reprezenta cauza unor mutatii genetice care, odata aparute, sunt transmisibile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
15 fisiere
Pagini (total):
72 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
26 216 cuvinte
Nr caractere:
153 777 caractere
Marime:
143.46 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Data publicare:
26.05.2008
Structură de fișiere:
 • Psihogenetica
  • cursul 1.doc
  • cursul 2.doc
  • psihogenetica 10.doc
  • psihogenetica 11.doc
  • psihogenetica 12.doc
  • psihogenetica 13.doc
  • psihogenetica 14.doc
  • psihogenetica 3.doc
  • psihogenetica 5.doc
  • psihogenetica 6.doc
  • psihogenetica 7.doc
  • psihogenetica 8.doc
  • psihogenetica 9.doc
  • psihonenetica 4.doc
  • subiecte examen.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Gherman Andrei

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
- Genetica umana studiaza ereditatea si variabilitatea fiintelor umane. - Ereditatea este...
Repere psihogenetice ale dezvoltarii 1. Repere psihogenetice ale dezvoltarii....
TEMA 1 PSIHODIAGNOZA APTITUDINILOR 1. Problemele teoretice ale aptitudinilor 2. Clasificare...
DRUMUL SPRE STATUTUL DE STIINTA AL PSIHOLOGIEI; PROBLEMATICA EI ACTUALA 1.1. PSIHOLOGIA SI...
I.OBIECTIVE: o Definirea notiunilor: psihologie scolara / educationala, metoda; o Identificarea...
Sus!