Metodica Predării Psihologiei

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

I. Obiectul şi problematica Metodicii predării psihologiei
1. Obiectul de studiu al Metodicii predării Psihologiei
• Procesul de învăţământ - cadru principal de aplicare şi de evoluţie a metodicilor de specialitate
2. Specificul Metodicii predării Psihologiei
II. Obiectivele predării-învăţării Psihologiei
1. Competenţe generale şi specifice
2. Competenţe derivate/obiective operaţionale
III. Curriculum-ul Psihologiei în învaţământul românesc actual
1. Psihologia în aria curriculară „ Om şi societate”
2. Criterii de selectare a conţinuturilor disciplinei Psihologie
3. Modalităţi inovatoare de organizare a conţinuturilor disciplinei Psihologie
4. Documente şcolare care concretizează conţinuturile disciplinei Psihologie
5. Abordarea creativă a conţinuturilor disciplinei Psihologie
IV. Strategii de instruire specifice predării Psihologiei
1. Delimitări conceptuale
2. Taxonomia strategiilor de instruire
3. Structura strategiilor de instruire
4. Strategii discursive specifice predării Psihologiei
V. Proiectarea activităţii didactice pentru disciplina Psihologie
1. Delimitări conceptuale
2. Etape şi niveluri ale proiectării didactice
3. Tipuri si variante de lecţii utilizate în predarea-învăţarea Psihologiei
4. Principalele evenimente ale structurii unei lecţii de Psihologie
VI. Evaluarea activităţii didactice
1. Delimitări conceptuale
2. Momente ale evaluării
3. Indicatorii unei evaluări eficiente
4. Forme de evaluare
5. Metode şi tehnici de evaluare aplicate în Psihologie

Extras din curs:

INTRODUCERE

Pregătirea metodică în specialitate nu este doar o preocupare a didacticii moderne. Această dimensiune face parte din perenitatea fondului tematic al istoriei gândirii pedagogice, prezentă în încercări procedurale şi modele didactico-aplicative numeroase (J. A. Comenius, J. H. Pestalozzi, Herbart ş.a. ).

Prezentul curs se circumscrie în zona aplicării unor principii, idei, sugestii de strategie educaţională propuse de Comisia Internaţională pentru Educaţie în secolul XX sub forma unui Raport către UNESCO, subliniind necesitatea de a schimba şi optimiza viziunea privind pregătirea cadrului didactic şi valorificarea potenţialului elevilor. Potrivit recomandărilor din Raportul menţionat, reformele şi politicile educaţionale trebuie să fie centrate pe echilibrul dintre cunoştinţe şi însuşirea metodelor privind cei patru „piloni” pe care trebuie să se sprijine educaţia omului de azi şi de mâine: a învăţa să fii, a învăţa să ştii, a învăţa să faci, a învăţa să trăieşti împreună cu ceilalţi.

I. Obiectul şi problematica Metodicii predării Psihologiei

1. Obiectul de studiu al Metodicii predării Psihologiei

Metodica = (gr. metodiki), ştiinţă pedagogică practică, aplicativă; sistem coerent de modalităţi şi procedee prin care se asigură predarea-învăţarea-evaluarea unei discipline de studiu; sistem de mijloace necesar predării adevărului deja descoperit.

Metodicile sau didacticile speciale, ca subramuri ale didacticii generale (disciplină componentă a ştiinţelor educaţiei care studiază dimensiunile esenţiale şi generale ale procesului de învăţământ, indiferent de treaptă, tipul de şcolaritate, disciplină şcolară), studiază organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ la o anumită disciplină şcolară, din perspectiva documentelor normative obligatorii, respectiv plan şi programă şcolară, valorificând teoria şi practica pedagogică, validate social.

Ca disciplină de specialitate, Metodica predării Psihologiei studiază scopul şi obiectivele derivate privind predarea şi învăţarea Psihologiei în liceu, în raport cu idealul educaţional, conţinutul Psihologiei urmărit din perspectiva criteriilor de selecţie, ordonare a cunoştinţelor, a calităţii programei şi manualelor şcolare în raport cu anumite cerinţe psihopedagogice, particularităţi ale limbajului psihologic, strategiile specifice de predare-învăţare a Psihologiei. Structura demersului metodic va analiza şi proiectarea didactică, precum şi rolul evaluării în activitatea didactică, tipuri, strategii şi modalităţi de evaluare a rezultatelor şcolare la disciplina Psihologie.

În virtutea rolului său, Metodica predării Psihologiei urmăreşte să surprindă relaţia de condiţionare şi funcţionalitate între diversele componente şi aspecte ale predării-învăţării Psihologiei în liceu, din perspectiva finalităţii sale pedagogice: abilitarea elevului cu un set de cunoştinţe, capacităţi şi instrumente care să-l ajute la dezvoltarea conştiinţei de sine şi a conştiinţei de altul, urmărind construirea unei personalităţi echilibrate şi active. În acest sens, se urmăreşte dobândirea unor competenţe precum: stăpânirea şi utilizarea informaţiilor, gândire creatoare, spirit de iniţiativă, capacitate de reflecţie şi de comunicare.

Metodica predării Psihologiei se prezintă ca un instrument pertinent la dispoziţia studenţilor aflaţi în etapa formării iniţiale pentru profesia didactică, dar şi a cadrelor didactice ce se supun formării continue prin variate forme de perfecţionare ; este un instrument menit să conducă la obţinerea unor soluţii multiple la probleme pe care le ridică procesul de predare-învăţare: ce tip de activitate este bine să întreprindem în vederea atingerii unui anumit scop?; cu ce metode, tehnici, mijloace didactice?; cum vom proceda pentru ca activitatea realizată cu elevii să dobândească efecte observabile, măsurabile pe termen lung? etc.

Observații:

Universitatea „Ovidius” Constanţa

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Specializări: Psihologie, Psihopedagogie Specială, Asistenţă socială

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodica Predarii Psihologiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
92 pagini
Imagini extrase:
92 imagini
Nr cuvinte:
19 120 cuvinte
Nr caractere:
120 912 caractere
Marime:
111.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Monica Moraru
Sus!