Previzualizare curs:

Extras din curs:

Sisteme de autori Soft pentru crearea de materiale didactice interactive

Application Sharing „Aplication Sharing“ este noţiunea folosită pentru utilizarea simultană (sincron) a unui soft aplicativ (application) via internet. Utilizarea, prelucrarea şi realizarea unui program şi a unui fişier este simultan posibilă.

Blended Learning Combinaţie între învăţare-online, şcolarizare cu prezenţă şi asistenţă tutorială

CBT Computer Based Training, însuşirea unor conţinuturi de învăţare de obicei prin CD-Rom

eLearning în general: învăţare cu ajutorul aparatelor electronice

Guided Tour Cale „ghidată“ de învăţare printr-un program de învăţare creat din module

Interaktion Oferte interactive pentru cel ce învaţă în cadrul unui program de învăţare (de ex. selectarea unui obiect. Introducere de text)

LCMS Learning Content Management System. Astfel sunt denumite de obicei platforme de soft, care pe lângă organizarea şi managementul cursurilor şi a elevilor permit şi administrarea şi realizarea de conţinuturi. Aceste sisteme sunt dotate cu sisteme ample de drepturi, funcţii de redactare şi funcţii de autori.

Controlul succesului de învăţare Interogarea de cunoştiinţe învăţate în cadrul unui program de învăţare cu ajutorul diverselor tipuri de probleme şi evaluarea rezultatelor obţinute.

LMS Lern Management System: Platformă de învăţare pentru organizarea de procese eLearning

Module Un modul este format din mai multe unităţi de învăţare, subrodonate tematicii modulului. Învăţarea modulară nu este lineară, adică anumite module tematice pot fi asamblate individual de cel care învaţă.

(Online-Lernumgebung)

Anturaj de învăţare-online Anturaj de învăţare asistată creată prin procedee metodico-didactice care conţin un anumit proces de învăţare

Programe de (învăţare prin) simulare Transmitere de cunoştinţe de utilizare de ex. pentru aparate de zbor sau alte maşini

Teletutoring Noţiune de superare (Oberbegriff) folosită pentru asistarea de procese eLearning. Alternativ se folosesc aici sinonimele: eTutoring, Online-Trainer etc. În cazul de Teletutoring se poate face distincţie între asistenţă de specialitate sau asistare organizatorică. Se preconizează că asistenţa de specialitate în procesele de învăţare se realizează prin Tele-Tutori cu formare profesională specializată, asistarea în domenii de specialitate se obţine prin asistanţă de specialitate din partea unor cadre de specialitate şi instructori.

Învăţare turorială (cu tutori) Programe de învăţare tutoriale asistă pe cel ce învaţă în trecerea lui prin program şi sunt în esenţă construite linear. Sunt indicate pentru însuşirea de cunoştinţe cognitive.

Virtual Classroom Virtual Classroom se numeşte spaţiul-de-învăţare-online, pe care utilizatorii pot să-l utilizeze concomitent. De obicei cei care învaţă pot asista la o prelegere-live. Dar de cele mai multe ori sunt posibile şi intervenţii din partea celor care învaţă (întrebări, semnale, influenţarea vitezei). În Virtual Classrooms sunt integrate şi elemente ca Application Sharing.

WBT Web Based Training, conţinuturi de învăţare sunt prezentate prin Internet (= învăţare online)

Whiteboard Prin Whiteboard înţelegem o funcţie-online, care poate fi comparată cu o tablă virtuală. Mai mulţi participanţi pot scrie şi desena concomitent pe o tablă. Toţi participanţii pot vedea imediat (sincron) schimbările efectuate de ceilalţi.

FBT (FBL) Future Based Learning: Învăţarea orientată spre viitor, care nu se lasă influenţată de „moda didactică“ sau aspecte financiare, ci se orientează după practica pedagogică şi participanţii la acest proces şi care poate fi aLearning, bLearning, cLearning, dLearning – şi desigur şi – eLearning, dar definindu-se întotdeauna tinând cont de contextul practicii pedagogice.

Dar în acest domeniu apar mereu termeni noi. Astfel într-o publicaţie in anul 2005 găsim alţi doi termeni noi:

Paul Catherall, Oxford 2005

Virtual learning environments

The VLE comprises two basic functions: (1) interaction between tutors and students, including communication and incidental exchange of information, and (2) content distribution, i.e. online publication, management and retrieval of documents and other information.

VLE cuprinde două funcţii de bază: (1) interacţiune între tutori şi studenţi, incluzând comunicare şi schimb de informaţii (2) distribuirea de conţinut, adică publicaţii online, management şi recuperare (retrieval) de documente şi alte informaţii.

MLE, or managed learning environment, a term used to describe the entire range of online services provided within an institution, including access to personal data, finance information, credit schemes and library records

MLE, or managed learning environment, o noţiune folosită pentru a descrie întreaga gamă de servicii online oferite în cadrul unei instituţii, inclusiv accesul la date personale, informaţii financiare, scheme de creditare şi fişiere de bibliotecă

Instruirea asistatã de calculator are astãzi douã aspecte:

1. Calculatorul, o mare arhivã, o bogatã resursã de documentare şi informare

Prin capacitatea sa enormã de memorare şi prin posibilitatea transmiterii de date pe cale electronicã prin internet pe orice distanţã, calculatorul ar putea completa sau chiar substitui bibliotecile. El constituie astãzi un foarte bun mijloc de documentare. Biblioteci mari şi renumite au început sã ofere cititorilor cãrţi chiar foarte rare scanându-le şi punând la dispoziţie documente deosebite pe internet, fãcându-le accesibile pentru cititorii din toatã lumea.

1.1. Internetul – influenţa lui asupra procesului educaţional

Internetul în prezent poate fi folosit ca mijloc de documentare de cãtre toţi studenţii din lume. Mai mult, mai ales pentru învãţãmântul la distanţã, foarte multe materiale bibliografice sunt puse la dispoziţie pe internet. Problema constă însă în abundenţa informaţiilor nefiltrate de pe internet, ceea ce poate constitui o problemă din punct de vedere didactic. Deasemenea materialel oferite pe internet nu prea folosesc una din oportunităţile esenţiale al acestui mediu şi anume participarea activă a acelui ce învaţă. Cu toate că internetul nu este încă un mijloc didactic utilizat eficient foarte mulţi tineri îl folosesc pentru pregătirea lor. Pentru ei internetul constituie o mare vastă sursă de informare dar şi posibilitatea de a comunica cu oameni din diferitele părţi ale globului.

(Schindler S56) … In diesem Sinn ist das Internet Teil eine neuen Lebensform, die sich in den 90er Jahren des vergangenen Jahrhunderts ausgeprägt hat und sich – mit ganz wenigen Ausnahmen – über alle gesellschaftlichen Milieus mit großer Akzeptanz verbreitet hat.

„Spaţiul virtual“ creat prin folosirea calculatorului este o noţiune des vehiculată în zilele noastre. Dar ce se ascunde în spatele acestei noţiuni atractive şi prin ce se deosebeşte acest spaţiu de cel real. Încercăm o scurtă apreciere a însuşirilor relevante referitoare la această tematică :

• Internetul este redus la influenţe audio-visuale pe când în spaţiul real primim impulsuri care acţionează şi asupra altor organe de simţ

• Orizontul imaginilor primite pe internet este destul de redus

• Viteza de schimbare a locului este enormă în internet. Saltul de la un spaţiu la altul se realizează aproape momentan

• Este incomparabil mai ieftin de a ocupa şi a stăpâni spaţiu în internet faţă de lumea reală

• Realţii între spaţii şi noduri de pe internet pot fi documentate şi evaluate cu uşurinţă. Acest lucru în lumea reală şi în relaţiile dintre oameni se realizează în condiţii dificile

De aici putem concluziona că modalităţile formelor de transmitere a informaţiilor prin internet sunt limitate, dar volumul datelor transmise este imens. Datorită mulţimii datelor ele nu putem obţine o imagine completă a acestora, deşi aceste date pot fi ordonate şi sortate uşor.

Una din facilităţile esenţiale ale instruirii autodidactice cu ajutorul internetului este faptul că această învăţare nu este independetă de spaţiu şi timp, ci ea poate avea loc indiviual oriunde şi la orice oră.

(Schindler S202) Die Besonderheit beim Selbstlernen im Internet besteht darin, dass es nicht lokal und zeitlich gebunden ist, sondern individuell überall und jederzeit erfolgen kann.

Vrând nevrând internetul pãtrunde tot mai adânc în cãminele noastre şi influenţeazã procesul de instruire. Pe internet se gãsesc astãzi foarte multe informaţii actuale, care nu pot fi neglijate. Dacã vrei sã ţii pasul cu noutãţile de pe întregul glob, prin internet acest lucru este posibil. Acest fapt constituie un avantaj deosebit pentru noi, care pânã acum am fost în dezavantaj având acces greu la cele mai noi informaţii, ultimile publicaţii ştiinţifice fiindu-ne mai greu accesibile. De asemenea studenţii noştri nu beneficiau de biblioteci atât de bine dotate ca alţii. Dar astãzi multe cãrţi celebre apar scanate pe internet. Biblioteca naţionalã francezã poate fi accesatã de pe internet astfel. Am putea da aici numeroase exemple. Astfel calculatorul ne pune la dispozitie informaţii utile din toatã lumea.

Dar nu numai ca mijloc de informare apar lecţii pe calculator. Apar pe internet din ce în ce mai multe programe interactive pentru învãţare mai ales chiar în domeniul calculatorului - de exemplu lecţii cum se realizeazã fisiere HTML pe calculator pot fi învãţate cu ajutorul calculatorului prin exerciţii interactive. Şi în domeniul învăţării limbilor străine existã multe oferte.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs IAC.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
20 139 cuvinte
Nr caractere:
104 442 caractere
Marime:
201.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Sara Konnert
Sus!