Atenția și coerența comportamentului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Seslectivitatea procesarilor nu este rezultatul unor filtrari, ci al modului de gestiune a resurselor cognitive.

Ex : inmultirea a doua numere nu poate fi efectuata concomitent cu citirea unui test stiintific, cu cat o sarcina este mai complexa sau mai noua, cu atat resursele alocate sunt mai substantiale.

Ex : timpul de reactie creste intr-o discriminare a unor figuri, atat dupa culoare, cat si dupa forma, in comparatie cu sarcina de a discrimina doar dupa o singura caracteristica.

Rezulta ca selectioanarea unor informatii nu este rezultatul unor filtraje, ci al alocarii prioritare a resurselor cognitive pentru un anumit flux de informatie. Gestuinea resurselor cognitive se afla la randul ei in stransa legatura cu nivelul general de activare psihofiziologica. Daca nu este activat cortexul subiectul poate intra in coma profunda, daca esta activat informatiile care sosesc la zonele de proiectie pot fi procesate adecvat. Capacitatea formatiunii reticulate este limitata, ceea ce determina o procesare segregationista a informatiei, daca stimulul are o intensitate ridicata (zgamot, lumina) el capteaza atentia, mai exat patternul de activare corespunzator ajunge la zona de proiectie activand-o. Daca stimulul corespunde unui nivel acceptor mental, activarea este de scurta durata,daca este necunoscut sau corespunde unei motivatii intense formatiunea reticulata ridica nivelul de activare si procesarea ulterioara.

Moselul sugereaza o activare neuronala a mecanismelor cognitive, fiecare stimul fiind codat de un neuromim care formeaza o retea neuronimetrica. Daca o unitate este accesata este mai intens procesata.

Ex: fenomenul de intereferenta = deteriorarea unei performante datorita competitiei sale cu o alta performanta care reclama mecanismele de procesare. Doua sarcini similare interfereaza mai puternic, decat doua sarcini diferite. Rezultatul este scadeea performantei la ambele sarcini. Mesajele interfereaza si este greu sa selectam numai un anumit flux, aspectul subiectiv fiind confuzia, ezitarea. Aceset rezultate experimentale asupra fenomenului de interferenta au dus la ipoteza existentei uneiresurse cognitive diferentiale pentru diferite tipuri de procesari sau informatii. In loc sa se considere ca resursele cognitive sunt compacte si gestuinea lor se face centralizat s-a avansat ideea ca aceste resurse sunt specifice fiecarei modaliati senzoriale sau tip de informatie.

Atentia si coerenta comportamentului

Procesarea selectiva a informatiei este justificata si de necesitatea asigurarii coerentei. Pentru ca un comportament sau actiune ghidata de un scop sa fie eficace, organismul trebuie sa ignore fluxurile informatiei colaterale. In acest caz selectivitatea este inteleasa in doua sensuri :

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atentia si Coerenta Comportamentului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
786 cuvinte
Nr caractere:
4 991 caractere
Marime:
5.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
comportament, individ, temperament
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!