Legile Radiației Corpului Negru

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Asa cum s-a aratat anterior, un corp aflat in echilibru termodinamic emite, absoarbe si reflecta radiatie in asa fel incat temperatura sa nu se schimba. Este evident ca, pentru a fi un bun absorbant, corpul trebuie sa fie si un bun emitator.

Pe baza primului principiului al termodinamicii, fizicianul german Kirchhoff a stabilit, in anul 1859, ca raportul dintre puterea spectrala de emisie, E? si puterea spectrala de absorbtie, A? la o temperatura data este acelasi, independent de corp, fiind o functie universala de frecventa si de temperatura:

(10. 10)

Cum s-a subliniat anterior, orice corp poate sa absoarba aceeasi radiatie pe care o si poate emite. Corpul ideal, care poate absorbi intregul flux incident (R? = 0, A? = 1), la orice temperatura si frecventa se numeste corp negru. Experimental, s-a determinat curba de distributie spectrala a puterii de emisie a corpului negru la diferite temperaturi, ea avand forma din figura 10.1.

Aplicand relatia (10.10) un corp negru, pentru care An? = 1, rezulta ca functia universala f(?,T) este egala cu puterea de emisie a corpului negru, En?. Atunci, putem scrie legea lui Kirchhoff

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legile Radiatiei Corpului Negru.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 001 cuvinte
Nr caractere:
5 096 caractere
Marime:
37.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
radiatii, corpuri
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Iorga Siman
Sus!