In conditiile cresterii raspunderii organelor de stat fata de sanatatea cetatenilor, cat si a maririi pregatirii practice a studentilor se pune tot mai acut problema cunoasterii si respectarii de catre acestia a normelor de protectia muncii, tehnica securitatii si de prevenire si stingere a incendiilor.
Pentru evitarea accidentelor in laboratoarele de analize a produselor alimentare unde se executa o gama variata de analize instrumentale, folosind pentru aceasta si reactivi chimici corozivi, inflamabili, explozivi sau toxici, gaze comprimate din butelii sau gazul metan, cu care este alimentat laboratorul, se impune luarea de masuri in vederea reducerii surselor de nocivitate, asigurarii securitatii muncii cat si instruirii studentilor cu prescriptiile generale cu caracter normativ.
Securitatea muncii in laboratoarele de analize instrumentale implica respectarea unor norme de protectia muncii concretizate prin:
- reguli privind manipularea substantelor chimice;
- reguli privind manipularea vaselor, instalatiilor si aparatelor de laborator
- reguli de electrosecuritate;
- reguli de lucru cu gaze.
1.1. Reguli privind manipularea substantelor chimice
La depozitarea si manipularea substantelor chimice trebuie respectate urmatoarele:
1. Ca mijloc de securitate in laborator trebuie sa se pastreze numai cantitati strict necesare de reactivi.
2. Toate rezervele de reactivi se vor pastra in magazii centrale.
3. Reactivii foarte otravitori se vor pastra sub cheie intr-un dulap special in magazia centrala.
4. Se interzice pastrarea alaturi a reactivilor care reactioneaza violent intre ei
5. Toate ambalajele in care se gasesc reactivele trebuie sa posede etichete cu inscriptia continutului.
6. Pe ambalajele reactivilor otravitori se va pune o eticheta cu cap de mort.
7. Pe ambalajele reactivilor inflamabili si explozivi se va pune o eticheta pe care sunt desenate flacari de culoare rosie.
8. Este interzisa schimbarea etichetelor de pe ambalajele cu reactivi.
9. Este interzisa folosirea unor reactivi din sticle sau borcane fara eticheta.
10. Este interzisa amestecarea in mod intamplator a reactivilor chimici, deoarece se pot forma amestecuri inflamabile, substante toxice sau explozibile.
11. Este strict interzisa gustarea reactivilor
DIMA D., DIACONESCU I. s.a. Merceologia produselor alimentare, partea I, partea II,ASE, Bucuresti, 1981
DIMA D., STANESCU D., PAMFILIE R. Calitatea vietii si inocuitatea produselor alimentare. Centrul de informare si documentare economica, Bucuresti, 1991.
DIMA D., STANESCU D., PAMFILIE R. Merceologia produselor alimentare. Caiet de lucrari practice. ASE, Bucuresti.
DIMA D., STANESCU D., BOLOGA N., PAMFILIE R. Merceologia produselor de alimentatie publica. Universitatea "Dimitrie Cantemir", Bucuresti, 1996.
DIACONESCU I. Merceologie alimentara. Editura Eficient, Bucuresti, 1998.
DIMITRIU C. Metode si tehnici de control ale produselor alimentare si de alimentatie publica. Editura Ceres, Bucuresti, 1980.
ELADI A., CRAITA M. Indrumator pentru controlul alimentelor de origine animala in reteaua comerciala. Editura Ceres, Bucuresti, 1979
FRATILA R.; GHERES M. Calitatea marfurilor alimentare. Tehnici de determinare. Editura Presa universitara clujeana, Cluj-Napoca, 1997.
FRATILA R., MIHAIU R. Lucrari practice la merceologia produselor agroalimentare. Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, 1996.
FRATILA R. Studiul marfurilor alimentare. Editura Presa universitara clujeana, Cluj-Napoca, 1997.
MUSETESCU E. Merceologia legumelor, fructelor si a derivatelor. Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1975.
PAMFILIE R. Merceologia si expertiza marfurilor alimentare de import-export. Editura Oscar Print, Bucuresti, 1996.
POPA G., STANESCU V. Controlul sanitar veterinar al
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.