Previzualizare curs:

Extras din curs:

Grasimile alimentare sunt produse cu preponderenta lipidica ce se obtin

prin extractie si rafinare, din partile grase, recoltate de la mai multe specii de

animale (porcine, bovine, ovine, pesti) sau de la diverse plante (soia, floarea

soarelui, arahide, rapita, masline, palmier etc.).

Grasimile vegetale si animale sunt constituite din amestecuri de gliceride

si din cantitati mici de fosfatide, steride, ceruri, pigmenti, rasini, mucilagii, protide,

vitamine si enzime.

Proprietatile grasimilor sunt determinate de natura acizilor grasi din

grasimea respectiva si de pozitia lor in molecula glicerinei. Organismul uman nu isi

poate sintetiza acizii grasi polinesaturati, numiti acizi grasi esentiali, ce exercita

efecte favorabile asupra pielii, tesutului muscular, sistemului endocrin si nervos.

De aceea, este foarte important ca din dieta zilnica sa nu lipseasca grasimile ce ii

contin (mai ales uleiurile vegetale si uleiul de peste). Acizii grasi esentiali sunt

implicati in metabolismul vitaminelor din grupul B, in metabolismul colesterolului,

marind capacitatea de eliminare a acestuia din organism prin transformarea lui in

compusi labili, usor solubili.

Uleiurile vegetale

In plante, grasimile se formeaza prin transformarea glucidelor sub actiunea

unor enzime, acumulandu-se numai in anumite parti cum sunt: semintele, fructele,

samburii etc., ca substanta de rezerva. Astfel, grasimile se acumuleaza in proportie

de 16...20% in semintele de soia, 24...40% in semintele de floarea soarelui,

Merceologie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grasimi.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 831 cuvinte
Nr caractere:
9 805 caractere
Marime:
164.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
glucide, lipide, alimente
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!