Grasimile alimentare sunt produse cu preponderenta lipidica ce se obtin
prin extractie si rafinare, din partile grase, recoltate de la mai multe specii de
animale (porcine, bovine, ovine, pesti) sau de la diverse plante (soia, floarea
soarelui, arahide, rapita, masline, palmier etc.).
Grasimile vegetale si animale sunt constituite din amestecuri de gliceride
si din cantitati mici de fosfatide, steride, ceruri, pigmenti, rasini, mucilagii, protide,
vitamine si enzime.
Proprietatile grasimilor sunt determinate de natura acizilor grasi din
grasimea respectiva si de pozitia lor in molecula glicerinei. Organismul uman nu isi
poate sintetiza acizii grasi polinesaturati, numiti acizi grasi esentiali, ce exercita
efecte favorabile asupra pielii, tesutului muscular, sistemului endocrin si nervos.
De aceea, este foarte important ca din dieta zilnica sa nu lipseasca grasimile ce ii
contin (mai ales uleiurile vegetale si uleiul de peste). Acizii grasi esentiali sunt
implicati in metabolismul vitaminelor din grupul B, in metabolismul colesterolului,
marind capacitatea de eliminare a acestuia din organism prin transformarea lui in
compusi labili, usor solubili.
Uleiurile vegetale
In plante, grasimile se formeaza prin transformarea glucidelor sub actiunea
unor enzime, acumulandu-se numai in anumite parti cum sunt: semintele, fructele,
samburii etc., ca substanta de rezerva. Astfel, grasimile se acumuleaza in proportie
de 16...20% in semintele de soia, 24...40% in semintele de floarea soarelui,
Merceologie
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.