Expertiza merceologică a mărfurilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Expertiza merceologică se poate efectua nu numai pe parcursul sau la finele circulatiei tehnice a loturilor de mărfuri, ci uneori chiar anterior, ca de exemplu in fazele de contractare sau pe parcursul procesului de fabricatie. in comertul exterior, la solicitarea societătilor de asigurare, se efectuează expertize preventive, care au un grad ridicat de severitate a verificării calitative a componentelor lotului de mărfuri.

Marea varietate a spetelor care au drept obiect aspecte privind calitatea produselor obligă la o abordare complexă a acesteia. in acelasi timp, caracterul complex al notiunii de calitate se reflectă in modalitătile de investigare si de determinare a ei, care presupun cunoasterea atât a sensurilor si a ipostazelor atribuite calitătii, cât si a criteriilor la care aceasta se raportează, a proprietătilor si factorilor care determină si influentează calitatea, precum si a metodelor si tehnicilor de cercetare a acestora.

8.1 Conceptul de calitate a loturilor de mărfuri in expertiza merceologică

Este cunoscut că un produs va avea o calitate normală atunci când, pe tot parcursul prelucrării si comercializării, se respectă riguros conditiile tehnice si se verifică proprietătile prescrise.

Fiind determinată de interactiunea dintre calitatea materiei prime, modul de realizare, conditiile de manipulare, transport si depozitare, calitatea reală a unui lot de produse este conformă cu calitatea prescrisă atunci când dispersia valorilor caracteristicilor de calitate pentru toate componentele lotului se află la limitele admise si deci calitatea medie a lotului este acceptabilă.

In etapele corespunzătoare circuitului pe care produsul il parcurge pentru a ajunge la consumator, actionează insă numerosi factori cu efecte directe sau indirecte asupra integritătii si nivelului calitativ initial.

Numeroase produse, datorită unor componente chimice labile, ca sisteme eterogene si foarte complexe, precum si datorită multiplelor influente interne si externe pe care le suportă in timp si in spatiu, suferă modificări in timp ale proprietătilor. Pentru acest motiv, in societătile comerciale activitatea comisiilor de receptie nu se rezumă numai la efectuarea unui control static al calitătii cu prilejul receptiei propriu-zise, ci se continuă cu urmărirea modului in care evoluează starea calitativă a mărfurilor receptionate, in tot timpul depozitării si până in momentul livrării lor in totalitate din depozit.

Rezultă că la acelasi lot de marfă, calitatea poate fi considerată in două ipostaze distincte:

-calitatea statică, reprezentând nivelul real al calitătii determinat intr-un moment dat al circulatiei produsului;

-calitatea dinamică, adică evolutia nivelului real al calitătii in timp, ca rezultat al interactiunii dintre produs si mediul ambiant.

Relatiile dintre calitatea statică si calitatea dinamică (figura 8.1) reflectă modul in care acestea se repercutează asupra calitătii intregului lot, precum si asupra deciziei privind acceptarea sau respingerea lotului.

Conceptul de calitate dinamică a unui produs se referă la totalitatea modificărilor proprietătilor produsului (ca directie, intensitate si nivel) sub actiunea agentilor mediului ambiant pe parcursul circulatiei.

Aceasta presupune stabilirea si măsurarea nivelului initial si in timp al proprietătilor dinamice ale produsului, cu scopul de a-i controla exact starea calitativă in timpul circulatiei tehnice.

Abordată in acest spirit, calitatea dinamică isi găseste o reflectare cu implicatii practice pozitive intr-o serie de activităti legate de circulatia mărfurilor: contractarea fondului de marfă, stabilirea termenului de garantie, stabilirea si controlarea perisabilitătii, prescrierea caracteristicilor de calitate si a nivelului lor de admisibilitate, organizarea transportului, depozitarea si păstrarea mărfurilor etc.

In strânsă legătură cu conceptul de calitate dinamică trebuie să se afle stabilirea si urmărirea termenelor de garantie, organizarea transportului, depozitarea si vânzarea mărfurilor.

Observații:

copiute cuprinzand toata materia de expertiza

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertiza Merceologica a Marfurilor
    • 10. Metodologia determinarii si analizei calitatii in expertizele de marfuri.doc
    • 6.expertiza loturilor calitativa.doc
    • 7. Expertiza receptiei calitative si cantitative a loturilor de marfuri.doc
    • 8. Expertize privind spetele referitoare la pastrarea marfurilor.doc
    • 9. Metodologia expertizarii marfurilor falsificate si contaminate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
80 pagini
Imagini extrase:
84 imagini
Nr cuvinte:
28 801 cuvinte
Nr caractere:
169 363 caractere
Marime:
137.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!