Confecțiile textile

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Introducere: Actualizarea temei si structura temei
Capitolul I: Notiuni generale despre ramura
1.1 Date statistice despre dezvoltarea ramurii
1.2 Caracteristica materiei prime utilizate la fabricarea confectiilor textile
1.3 Procesele tehnologice de fabricare
Capitolul II: Sortimentul confectiilor textile
2.1 Clasificarea generala a confectiilor textile
2.2 Caracteristica sortimentului de confectii textile
2.3 Caracteristica proprietatilor consumiste
Capitolul III: Calitatea confectiilor
3.1 Caracteristica metodelor de estimare a calitatii
3.2 Indicii ce estimeaza calitatea confectiilor textile
3.3 Indicii de estimare a calitatii confectiilor textile in intreprinderile comerciale

Extras din curs:

Introducere: Actualizarea temei si structura temei

Capitolul I: Notiuni generale despre ramura

1.1 Date statistice despre dezvoltarea ramurii

1.2 Caracteristica materiei prime utilizate la fabricarea confectiilor textile

1.3 Procesele tehnologice de fabricare

Proiectarea imbracamintei si elaborarea documentatiei tehnice necesare

In proiectarea unei imbracaminte se disting urmatoarele etape: elaborarea modelului, elaborarea standardului sau normei interne si elaborarea tiparelor si a sabloanelor.

Elaborarea modelului - modelul prezinta produsul etalon care urmeaza sa se confectioneze. El stabileste aspectul, forma si caracteristicile produsului confectionat.

Elaborarea modelului este determinat de mai multi factori si anume: linia modei, destinatia produsului, caracteristicile materialelor textile folosite, virsta purtatorului, posibilitatea de a se produse in serie etc.

In elaborarea modelului,linia modei are o importanta deosebita, deoarece este unul din factorii de cea mai mare importanta de care depinde calitatea confectiei. Un rol deosebit revine sectiei de creatie, unde creatorii trebuie sa tina seama de orientarile pe plan mondial in ceea ce priveste curentul modei.

Moda reprezinta o succesiune rapida deseori unilaterala a unor forme artistice a caror principala calitate este noutatea. Ea inregistreaza tendintele si preferintele elementelor celor mai active pe plan estetic.

Viata modei cuprinde 2 momente:

- crearea unor noi modele, cu linii diferite, atragatoare si invioratoare, care se incadreaza in sensul general al stilului estetic, dar care aduce o nota de fantezie deosebita pentru a putea fi introdus;

- lansarea modelelor nou create la scara industriala, cu tendinta de egalizare sociala. In acest studiu se imbina foarte bine esteticul cu functionalul la nivel industrial.

In functie de factorii care stau la baza elaborarii modelului se executa, mai intii, schita modelului dupa care urmeaza concretizarea sa in produs.

Crearea modelelor pentru imbracamintea industriala este foarte importanta. Ea trebuie sa asigure: calitatea superioara a produselor, economie de material, diversitatea sortimentului, o inalta productivitate a muncii, mecanizarea maxima a operatiilor, desfasurarea normala a proceselor tehnologice de confectionare etc.

Modelul creat este apoi confectionat in marime naturala in laboratoare de creatie ale fabricilor. Pe baza modelelor confectionate se organizeaza prezentarea de modele, expozitii etc, dupa care urmeaza apoi omologarea lui.

Elaborarea standardului sau normei interne. Standardele se explica in industria de confectii numai in cazul anumitor sortimente de serie mare, cum sunt: uniforme scolare, haine de protectie etc.

Prin norme interne si standarde se stabilesc principalele conditii tehnice de confectionare a imbracamintei referitoare la: calitate, caracteristici, dimensiuni si alte elemente ce definesc o confectie precum si precizari referitoare la modul in care se face verificarea calitatii, marcarea, ambalarea si transportul in functie de tipul si destinatia acestora. Normele interne pot fi: departamentale (pentru confectiile realizate de mai multe intreprinderi) si de intreprindere ( o confectie este realizata numai de o intreprindere).

Elaborarea tiparelor si sabloanelor - tiparele se construiesc in functie de modelul imbracamintei si dimensiunile corpului uman. Ele preconizeaza numarul detaliilor, forma, dimensiunile.

Tiparul de baza se construieste conform regulilor stabilite la proiectarea imbracamintei, adica numai o singura marime, apoi se multiplica pentru mai multe marimi. In unele cazuri se stabilesc tipare pentru fiecare marime in parte. Tiparul se executa fara rezerve pentru cusaturi. Dimensiunile maxime ale tiparelor care pot fi gradate cu acest sistem sunt de 81,2 x 147,3 cm, iar precizia dimensionarii (trasarii) este de 0,05 cm.

Computerizarea operatiei de gradare a tiparelor in activitatea de proiectare a produselor de imbracaminte prezinta avantaje fata de modelele clasice, si anume:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Confectiile textile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 298 cuvinte
Nr caractere:
28 411 caractere
Marime:
29.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
produse, calitate, materiale
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Spac Ghenadie
Sus!