Șoc anafilactic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cat de des ne intrebam pacientii daca sunt alergici la ceva? Cat suntem de pregatiti sa facem fata cazurilor de alergii grave sau reactii anafilactice la medicamente, vaccinuri sau intepaturi de insecte?

Reactiile alergice implica manifestari cutanate, de cai aeriene superioare si inferioare, ale aparatului cardiovascular si ale tractului digestiv. Gravitatea reactiilor sistemice variaza de la un eritem usor pruriginos, la exitus in cateva minute. Doua treimi dintre decesele prin soc anafilactic sunt produse prin sufocare, in urma edemului laringian sau a crizei majore de astm. De mentionat ca acestea apar la tineri. In restul cazurilor - este vorba de varstnici - hipotensiunea si aritmiile duc la colaps cardiovascular.

TABLOUL CLINIC

Simptomele apar la cateva minute dupa expunerea la alergen si cu cat reactia este mai rapida cu atat este mai grava.

Primul simptom este senzatia de rau general pe care o incearca pacientul. in Tabelul 1 sunt enumerate semnele si simptomele care confirma diagnosticul de reactie anafilactica.

O buna definitie clinica a reactiei anafilactice tine cont de prezenta a doua manifestari severe: dificultatea respiratorie (prin edem laringian sau criza de astm) si hipotensiunea.1

Tabelul 1. Semnele si simptomele unei reactii anafilactice

SIMPTOME

Prurit la nivelul buzelor, palatului, ochilor, mainilor si picioarelor

Disfonie

Dispnee

Palpitatii

Disfagie

Crampe abdominale si greata

SEMNE

Urticarie

Flushing

Angioedem

Edem laringian

Wheezing

Tahicardie

Hipotensiune

Colaps

Voma si diaree

ETIOLOGIA

Cele mai frecvente cauze de reactii anafilactice sunt prezentate in Tabelul 2.

Tabelul 2. Cauze de anafilaxie

-Medicamente

-Produse biologice umane

-Intepaturi de insecte

-Alimente

-Latex

-Stimuli fizici

-Idiopatica

Medicamentele

Printre medicamentele care pot da reactii anafilactice se numara penicilina, aspirina, AINS si insulina. Potenta acestora creste prin administrare parenterala. Excipientii medicamentosi pot fi, de asemenea, alergeni; de exemplu, lactoza, un ingredient comun al pulberilor inhalatorii uscate.

Produsele biologice umane

Produsele derivate din sange, inclusiv plasma si imunoglobulinele, pot produce reactii anafilactice. Sau citat cazuri de soc anafilactic produs de lichidul seminal, in timpul actului sexual.

Intepaturile de insecte

In Regatul Unit, intepatura de viespe sau albina se soldeaza cu 9- 10 morti anual.

Alimentele

Arahidele, ouale, laptele si molustele sunt alergeni alimentari comuni. Prevalenta reala este necunoscuta, dar un studiu recent a relevat ca 1/80 dintre copiii testati prin scarificare au alergie la arahide.3

Latexul

Alergia IgE- mediata la latexul natural din care sunt confectionate manusile constituie o cauza importanta de soc anafilactic la personalul medical. Se citeaza reactii si la pacientii operati, prin expunere la manusile chirurgului.

Stimulii fizici

Pacientii care sufera de urticarie indusa de frig si sar direct in apa rece pot face o reactie anafilactica letala. Colapsul vascular poate aparea si la pacientii cu prurit sau urticarie induse de efortul fizic.

Manifestarea idiopatica

La unii pacienti, reactiile anafilactice se pot produce repetitiv, fara a avea o cauza evidenta. Pentru a pune diagnosticul de anafilaxie idiopatica trebuie excluse mastocitoza si sindromul carcinoid.

TRATAMENTUL SOCULUI ANAFILACTIC

Socul anafilactic este o urgenta medicala, iar prognosticul depinde de raspunsul la administrarea corecta de adrenalina (epinefrina).

Injectia intramusculara cu adrenalina se va face imediat dupa recunoasterea unei reactii severe - obstructie respiratorie sau colaps cardiovascular.

In Tabelul 3 este prezentat ultimul protocol de administrare a adrenalinei, bazat pe recomandarile Resuscitation Council UK. Protocoalele sunt reactualizate o data la 6 luni, si se recomanda consultarea celor mai noi indicatii.

Pentru manifestarile mai putin severe, cum ar fi rash- ul si angioedemul, fara afectare respiratorie, se pot administra antihistaminice (clorfeniramina). Pacientul va fi supravegheat indeaproape si, daca sufera de astm, va primi un beta- 2

agonist.

Tabelul 3. Volumul de adrenalina (epinefrina) 1%o (1 mg/ml) care se administreaza intramuscular in socul anafilactic4

VARSTA

Sub 6 luni

Intre 6 luni si 6 ani

Intre 6 ani si 12 ani

Adulti si adolescentiVOLUMUL DE ADRENALINA (ml)

0,05

0,12

0,25

0,5

Dozele se pot repeta, la nevoie, din 5 in 5 minute, urmarind tensiunea arteriala, pulsul si functia respiratorie. Administrarea prompta a adrenalinei are o importanta deosebita.

Auto- injectoarele

Pacientii cu teren anafilactic dovedit trebuie sa aiba in permanenta asupra lor auto- injectoare cu adrenalina (Epipen, Anapen), eliberate pe baza de prescriptie medicala. Acestea pot fi de uz pediatric (0,15 mg) sau pentru adulti (0,3 mg adrenalina, solutie 1%o). Sunt usor de folosit si nu necesita o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Soc anafilactic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 440 cuvinte
Nr caractere:
8 946 caractere
Marime:
11.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
alergii, substante, materiale
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!