Pancreatită cronică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Definitie: pancreatita cronica este o boala caracterizata prin leziuni cronice, infla?matorii si degenerative, cu evolutie spre scleroza si insuficienta pancreatica, provocata de reducerea sau de disparitia tesutului glandular.r7j749rm55bve

Anatomopatologe prezinta scleroze mutilante, nodulare, segmentare sau difuze, asociate cu calcificari, afectand sau distrugand pancreasul exocrin si mai putin pe cel endocrin, avand drept rezultat insuficienta pancreatica exocrina (steatoree, azotoree) si endocrina, ducand la diabet.

Pancreatita cronica are doua Forme clinice: pancreatita cronica recurenta, in care episoadele acute determina leziuni care se adauga celor preexistente si pancreatita cronica propriu-zisa, in care evolutia este cronic progresiva, fara crize acute. Se descrie si o pancreatita calcifianta. Forma recurenta are o etiologic asemanatoare pancreatitei acute, pe primul plan situandu-se litiaza biliara. Colecistectomia, adeseori, opreste evolutia.

Etiopatogenie: pancreatitele cronice sunt, de obicei, secundare bolilor organelor din vecinatate, ele fiind mai totdeauna asociate cu alte afectiuni. Frecventa este greu de apreciat, datorita incertitudinii diagnosticului in foarte multe situatii, dar dintre afectiunile pancreasului, forma de pancreatita cronica este cea mai frecventa; apare mai des la barbati, indeosebi dupa varsta de 45 de ani.

Pancreatitele cronice se asociaza mai ales cu urmatoarele afectiuni: litiaza bi?liara, angiocolite, colecistopatii, boala ulceroasa, ciroze, hepatite.

Destul de frecvent pancreatita cronica este datorata cronicizarii pancreatitelor catarale din cursul bolilor infectioase (parotidita epidemica, hepatita epidemica, febra tifoida, septicemii); se mai poate transforma in pancreatita cronica si o steatonecroza pancreatica.

in aparitia pancreatitelor cronice pot interveni si factori toxici exogeni (cel mai frecvent alcoolismul), toxice endogene (uremie, factori alergici, alimentari), boli de nutritie (diabet, pelagra), carente vitaminice, boli de colagen.

Etiologic, pe primul plan se situeaza doi factori: alcoolismul cronic (Franta, Italia, Elvetia, USA) si malnutritia (denutritia proteica), prezenta in Asia si Africa.

Simptomatologia pancreatitelor cronice este complexa, ea depinzand atat de tulburarile functiei pancreatice si de corelatiile morfo-functionale ale pancreasului cu organele vecine, cat si de tulburarile neuro-reflexe; pe de alta parte, pot predomina tulburarile exocrine ori cele endocrine sau pot coexista ambele. Toate acestea realizeaza sindromul pancreatic cronic, constand in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pancreatita Cronica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 184 cuvinte
Nr caractere:
7 947 caractere
Marime:
18.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
alcolismul cronic, sindromul pancreatic
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!