Leucemii Acute

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Leucemiile acute sunt afectiuni neoplazice in care este afectata capacitatea de maturare, continuand sa prolifereze fara control numai anumiti precursori foarte tineri ai unei linii celulare. Proliferarea acestor celule numite si <<blasti>> poate apartine liniei mieloide, aparand leucemiile acute mieloblastice (LAM) sau liniei limfoide, generand leucemiile acute limfoblastice (LAL). Initial proliferarea are loc la nivelul maduvei hematogene, unde celulele blastice vor inlocui rapid celulele medulare normale (eritrocitara, granulocitara si trombocitara). Pe masura ce maduva este invadata de aceste celule blastice, ele vor apare si in sangele periferic si rapid vor fi infiltrate si alte organe, cum sunt ficatul, splina, ganglionii limfatici, sistemul nervos central, pielea, mucoasele si celelalte viscere.

Se pot astfel contura doua mari grupe de manifestari legate de:

a. inlocuirea celulelor medulare normale: anemia, granulocitopenia (generatoare de infectii) si trombocitopenia (responsabila de unele manifestari hemoragipare);

b. infiltrarea celorlalte organe.

Etiologia acestor boli este necunoscuta, dar ar putea interveni radiatiile ionizante, virusuri oncogene, produse chimice sau/si factori congenitali si genetici.

Principalul eveniment fiziopatologic in leucemiile acute este blocarea maturarii dincolo de nivelul mieloblastic sau promielocitar in LAM si de cel limfoblastic in LAL. Diagnosticul se bazeaza pe demonstrarea existentei celulelor leucemice anormale in maduva, sangele periferic sau tesuturile extramedulare. In unele cazuri de LAM malignizarea este cantonata la nivelul celulelor foarte putin diferentiate, incat atat linia granulocitara, cat si cele eritrocitara si trombocitara sunt produse de aceeasi clona celulara maligna. La alte cazuri malignizarea se produce la nivelul unui precursor oarecum diferentiat, incat numai seria granulocitara si monocitara devin maligne, in timp ce precursorii hematiilor si trombocitelor raman normali. Un grup de cercetatori au pus la punct clasificarea Franco-Americano-Britanica (FAB) a leucemiilor acute:

Leucemii acute mieloide

M0: leucemia acuta nediferentiata;

M1: leucemia acuta mieloida cu diferentiere minima;

M2: leucemia acuta mieloblastica;

M3: leucemia acuta promielocitara;

M4: leucemia acuta mielomonocitara;

M5: leucemia acuta monocitara;

M6: eritroleucemia;

M7: leucemia acuta megacariocitara.

Leucemii acute limfatice

L1: leucemia acuta limfoblastica - varianta copilului;

L2: leucemia acuta limfoblastica - varianta adultului;

L3: leucemia acuta limfoblastica Burkitt-like.

Tipul L1 de LAL se caracterizeaza prin prezenta unor celule mici si foarte omogene, cu membrana nucleara regulata si un nucleol mic. In tipul L2 celulele sunt mai mari, cu un raport nucleo-citoplasmatic inferior, nucleol mic si cu un pleomorfism mai mare. Tipul L3 are celule cu vacuole citoplasmatice si mari vezicule nucleare bazofile, asemanatoare celor din limfomul Burkitt. La peste 90% din cazurile cu LAL limfoblastii leucemici contin o enzima nucleara terminala, deoxinucleotidiltransferaza, care este prezenta numai la 20% din LAM. Aproximativ toate LAL cu originea in celulele B exprima antigenul CD19, LAM antigenul CD33 si ambele tipuri de leucemii acute antigenul CD34, marker al celulei stem hematopoietice. Aproximativ 60% din cazurile de LAL exprima un antigen <<comun>> numit CALLA (<<common acute lymphocytic leukemias antigen>>).

La majoritatea cazurilor de leucemii acute simptomatologia a aparut in ultimele 3 luni. Primele manifestari sunt legate de anemie, sangerari, infectii si hipoperfuzia organelor vitale, in special plamanul si creierul. Starea generala a bolnavilor se altereaza rapid, in cateva saptamani. Febra, cu orice caracter semiologic este de obicei data de infectii, dar poate fi justificata si de procesul neoplazic in sine. Paloarea este intensa, cu toate manifestarile asociate (dispnee, cefalee, palpitatii, ameteli, astenie). Sindromul hemoragipar este dat de trombocitopenie (echimoze, purpura, sangerari la nivelul mucoaselor etc) sau de afectarea coagularii, prin coagulare intravasculara diseminata. Infectiile cu orice localizare (cutanata, pulmonara, renala ctc) si germen sunt date de scaderea numarului neutrofilelor circulante. Hepatosplenomegalia prin infiltratie leucemica si limfadenopatia generalizata sunt prezente la majoritatea cazurilor cu LAL si numai la putini bolnavi cu LAM.

Leucemiile acute au infiltratii extramedulare si la nivelul pielii, plamanului, rinichiului, nazofaringelui, ochiului, gingiilor, gonadelor si sistemului nervos. Infiltratia cu celule neoplazice din spatiul subarahnoidian produce meningite leucemice sau cea de la nivelul parenchimului cerebral, diverse paralizii de nervi cranieni sau tulburari de constienta.

Datorita expansiunii masei celulare tumorale de la nivel medular, apar dureri osoase, cu leziuni osteolitice foarte rare. Probele de laborator necesare pentru diagnostic sunt hemograma si examenul maduvei prin punctie sau biopsie osoasa. Anemia este severa, cu reticulocitoza foarte scazuta, deoarece este data de aplazia medulara. Trombocitopenia este obisnuita, frecvent coborand la valori sub 20000/mmc. Jumatate din cazurile de leucemii acute au numarul leucocitelor intre 5000 si 50000/mmc, un sfert peste 50000/mmc si restul sub 5000/mmc. Daca in fazele initiale blastii leucemici nu sunt gasiti in sangele periferic, in evolutie ei apar rapid, procentajul lor atingand valori mari, alaturi de scaderea celulelor normale. Intre aceste celule blastice foarte tinere si cu anomalii histologice si elementele adulte lipsesc formele intermediare, aspect numit hiatus leucemic. Maduva osoasa este cu celularitate bogata, dar 30-100% din aceste celule sunt blasti leucemici, formele celulare normale si etapele intermediare de maturare fiind mult diminuate sau chiar disparute.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
107 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
12 464 cuvinte
Nr caractere:
79 023 caractere
Marime:
183.22 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicina
Data publicare:
15.02.2010
Structură de fișiere:
  • Leucemii Acute
    • Leucemii acute.doc
    • leucemii acute.PPT
Predat:
la facultate
Materie:
Medicina

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Leucemia este un tip de cancer al sangelui sau al maduvei osoase caracterizata printr-o crestere...
Leucemia: boala primara a organelor hematoformatoare , determinata de expansiunea clonala a...
TRATAMENT A. Faza cronica I. Conventional l Rx l Citostatice - HyU - BUS - DBM - 6MP...
- Anomalii hematologice - Leucocite ?, ?, N - Trombocite ?, ? (3q 21) - Eritrocite -...
Cauze Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaste de ce unii oameni fac...
Sus!