Etanol
- lichid incolor,
- volatil (punctul de fierbere 78,3sC),
- inflamabil, mai usor decat apa si miscibil cu aceasta in orice proportie,
- cu gust arzator si miros caracteristic;
Taria bauturilor alcoolice se exprima in grade = proportia de alcool absolut continut in lichidul respectiv (volum la suta); cifra gradelor alcoolice inmultita cu 0,79 (densitatea alcoolului) permite calculul cantitatii (in grame) de etanol dintr-o suta mililitri de lichid.
Cai de patrundere in organism: ingestie, respiratorie, transcutanata (transmucoasa)
Absorbtia digestiva are loc, in principal, la nivelul stomacului si duodenului (viteza de absorbtie depinde de prezenta alimentelor in stomac); dupa absorbtie, alcoolul este vehiculat de sange.
Cantitatea (concentratia) de alcool din sange exprimata in grame la litru (g ?) defineste alcoolemia.
Dupa ingestie, alcoolemia este maxima dupa:
- 20-30 minute daca stomacul este gol;
- 1 ora - 1 ora si 30 de minute, cand stomacul contine alimente (proteinele si lipidele intarzie absorbtia; cel mai rapid se absorb bauturile cu o concentratie alcoolica de 10-20 ? si carbonatate).
Dinamica alcoolului etilic in organism poate fi redata grafic sub forma curbei de alcoolemie, alcatuita din:
- o portiune ascendenta, abrupta, denumita panta de invazie sau de crestere;
- un varf, ce corespunde alcoolemiei maxime;
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.