Previzualizare curs:

Extras din curs:

Caracteristica ultimelor decenii ale secolului nostru, este cresterea numerica a populatiei varstnice in structurapopulatiei, adica imbatranirea demografica, fenomen mai accentuat in tarile dezvoltate economic, dar prezent si in tara noastra. Prognozele demografice apreciaza ca si in continuare populatia varstnica va creste mai rapid decat cea nevarstnica.in tara noastra, in perioada 1930 - 1975, ponderea persoanelor de peste 60de ani a crescut cu circa 110% (de la5,9% la 14,3%).In anul 2000 se estima atingerea unei ponderi de 17%. in anul de fata se apreciaza existenta unui procent de 15% populatie varstnica.

In 1988, O.M.S. a inclus problemele imbatranirii, printre primele cinci probleme de sanatate ale lumii, alaturi de inima, cancer, SIDA si alcool. Iata de ce cunostintele de gerontologie si de geriatrie sunt o necesitate.

Gerontologia, ca termen se defineste ca stiinta proceselor de imbatranire, iar Geriatria, drept o ramura a medicinii, care cerceteaza aspectele patologice ale imbatranirii.

Geriatria presupune cunostinte in primul rand din domeniul medical, dar si din alte domenii ca: psihologie, sociologie etc. Geriatria a devenit astfel o stiinta de sine statatoare, cuprinzand intr-o medicina interna a varstei inaintate, capitole importante din cardiologie, psihiatrie si neurologie, care reprezinta substanta sa fundamentala.

Cauzele care explica fenomenul de imbatranire a populatiei sunt: scaderea natalitatii, progresele medicinii si cresterea nivelului de trai, care maresc rata de crestere numerica a populatiei varstnice, prin ameliorarea morbiditatii si mortalitatii.

Se apreciaza ca denumirea de "persoane ale varstei a treia" este mai proprie decat aceea de persoana in varsta(O.M.S.), deoarece evoca sectorul populatiei care a depasit mijlocul vietii.Spre deosebire de imbatranire (proces dinamic indiferent de varsta cronologica), Senescenta, cuprinde ultima perioada a vietii. in cadrul acesteaia se delimiteaza Senilitatea, care este o perioada finala, cu deteriorari biologice severe.

Senescenta nu este o boala, este un proces fiziologic, chiar daca imbatranirea se asociaza de regula, desi nu obligatoriu cu imbolnavirile. Diversele modificari fiziologie par sa fie in raport direct cu imbatranirea, dar multe persoane varstnice isi conserva capacitatile lor functionale, cu toata degenerescenta organica aparenta. Se considera astazi ca prag al batranetii varsta de 60 -65 de ani.

O caracteristica in procesul demografic al imbatranirii, este cresterea proportiei populatiei feminine, cu deosebire in tarile industrializate, avand drept cauza principala supra mortalitatea masculina.

Durata medie a vietii arata deja, in unele tari dezvoltate, diferente de 8 - 9 ani, in favoarea femeilor (feminizarea populatiei, dupa cum s-a spus).

Bibliografie:

Balaceanu - Stolnici C. Geriatrie practica. Ed. Medicala Amaltea, Bucuresti, 1998.

Bogdan C. Elemente de geriatrie practica. Ed. Medicala, 1992.

Romosan I., Spiru Luiza. Tratat de Geriatrie. Ed. Academiei Ana Aslan International, Bucuresti, 2004.

Susan Maria Lelia. Semiologie Medicala Geriatrica. Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara, 2003.

Clinical Gerontological Nursing: A Guide to Advanced Practice

by Joyce Takano Stone, Jean F. Wyman, Sally S. Salisbury, W. CaroleClinical Gerontological Nursing Chenitz

Geriatric Nursing & Healthy Aging

by Priscilla Ebersole, Patricia Hess

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geriatrie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
80 pagini
Imagini extrase:
80 imagini
Nr cuvinte:
26 307 cuvinte
Nr caractere:
155 162 caractere
Marime:
987.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
geriatrie, nursing
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!