Embriologie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

1. APARATUL DIGESTIV

(APARATUS DIGESTORIUS)

Ontogeneza aparatului digestiv

Aparatul digestiv, cu excepţia cavităţii bucale şi a regiunii anale, care au o origine ectodermică, se constituie din endoderm.

În primele stadii de evoluţie, tubul digestiv se prezintă ca un şanţ aşezat în lungul embrionului, care comunică cu cavitatea vitelină. Marginile acestui şanţ se aproprie una de alta şi, până la urmă, se alipesc. Acest proces se petrece simultan atât la extremitatea cranială cât şi la cea caudală, progresând din ambele direcţii către regiunea mijlocie a embrionului. În acest mod, ia naştere intestinul primitiv. Cavitatea vitelină, se va transforma în veziculă vitelină (veziculă ombilicală) care va mai păstra o comunicare mică cu intestinul primitiv prin intermediul canalului vitelin. Capetele intestinului primitiv se termină în funduri de sac, fără comunicare cu exteriorul. În acest stadiu intestinul primitiv este constituit din trei părţi : intestinul anterior (preintestinul), intestinul mijlociu şi intestinul posterior.

Odată cu dezvoltarea intestinului primitiv, iau naştere la capetele acestuia, două invaginări de natură ectodermică: una anterioară, ingavinaţia bucală (stomodeum) despărţită de extremitatea cefalică a intestinului prin membrana faringiană, alta posterioară, invaginaţia cloacală (proctodeum), despărţită de intestin prin membrana cloacală. Prin resorbţia acestor membrane, intestinul primitiv devine un tub deschis la ambele capete.

După constituire, intestinul primitiv se dezvoltă în lungime mai repede decât corpul embrionului, astfel încât porţiunea mijlocie va suferii o îndoire în U sau V, dând naştere unei anse. Această ansă, este fixată de peretele dorsal al cavităţii peritoneale primitive printr-un mezou lung numit mezenterul dorsal, ce ia naştere din cele două lame seroase ale splancnopleurei, între care se găsesc dispuse elemente mezenchimovasculare.

Acest mezou are maximum de lungime în dreptul intestinului mijlociu. Un al doilea mezou, numit mezenterul ventral, se întinde numai pe o porţiune limitată a intestinului anterior, şi anume, pe segmentul de intestin din care mai târziu se va dezvolta stomacul şi duodenul. Din intestinul primitiv şi din invaginările ectodermului vor lua naştere toate organele care constituiesc aparatul digestiv.

Din invaginarea bucală (stomodeum), vor rezulta : cavitatea bucală şi organele care se află în ea, cu excepţia limbii care are origine endodermică.

Din intestinul anterior, vor rezulta : faringele, esofagul, stomacul şi duodenul.

-faringele, reprezintă segmentul cefalic al intestinului anterior; el are o conformaţie simplă în primele stadii de dezvoltare a embrionului. Ulterior pe pereţii faringelui vor apărea arcurile şi şanţurile branhiale, în număr de 4. Din acestea vor lua naştere o serie de organe dintre care cele mai multe nu întreţin relaţii anatomice şi funcţionale cu aparatul digestiv.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomie, Histologie, Embriologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
295 pagini
Imagini extrase:
295 imagini
Nr cuvinte:
61 961 cuvinte
Nr caractere:
340 981 caractere
Marime:
211.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!