Anatomia și fiziologia aparatului genital femenin

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Aparatul genital ca si aparatul urinar ia nastere din metanefros. Aparatul genital feminin, ca si aparatul genital masculin, poate fi impartit in doua grupuri de formatiuni respectiv organe genitale interne si externe.

Organele genitale interne sunt reprezentate prin: ovare, trompe uterine, uter si vagin.

OVARUL este glanda sexuala feminina, este un organ pereche situat in bazin, are forma ovoida si este unit prin ligamente cu peretele posterior al bazinului, cu uterul si cu trompa uterina.

OVULUL (gametul feminin) este o celula sferica, cea mai mare din organism, cu diametrul de 0,2 mm, avind in citoplasma rezerve nutritive care hranesc embrionul in primele stadii de dezvoltare.

TROMPA UTERINA este un conduct pereche ce se intinde intre ovar si uter, lung de 10-12 cm. Capatul sau, in contact cu ovarul are o forma de pilnie cu marginile franjurate si serveste pentru captarea ovulului ce a fost expulzat din foliculul matur.

UTERUL este un organ musculos cavitar, nepereche situat in bazin intre vezica urinara si rect. Este fixat de peretele bazinului prin ligamente.

VAGINUL (vagina) este organul de copulatie al femeii, este un organ cavitar, care se deschide la exterior in regiunea vulvei ce formeaza aparatul genital al femeii. Este un canal musculo-membranos, turtit antero-posterior, lung de 8-12 cm. si larg de 2,5 cm. EI este continuarea uterului, incepind de la colul uterin si terminindu-se la vulva, in vestibulul vaginal, fiind indreptat oblic in jos si ?nainte, determinand un unghi fata de uter.

ORGANELE GENITALE EXTERNE sunt situate la nivelul perineului, ele sunt cunoscute sub denumirea de vulva si sunt reprezentate prin: formatiunile labiale, spatiul interlabial si aparatul erectil.

FORMATIUNILE LABIALE sunt niste pliuri ale pielii, care marginesc partile laterale: labiile mari si labiile mici. Labiile mari marginesc partile externe ale vulvei si labiile mici sunt asezate ?nauntrul labiilor mari, fiind paralele, cu acestea, mai scurte si mai groase.

Ca anexe ale aparatului genital feminin se gasesc cele doua glande mamare. Acestea sunt glande cutanate si au rol de a elibera laptele necesar cresterii copilului. Glanda este formata din lobi, acestia din lobuli care au ca unitate secretorie acinul. Fiecare lob are un canal de excretie care se deschide pe o proeminenta a glandei numita mamelon. Pe fiecare mamelon se gasesc orificiile a 12 - 30 canale de conducere a laptelui (galactofore). Inervatia glandei mamare provine din nervii intercostali, perechile a 2-a pana la a 6-a din ramura supraclaviculara a plexului cervical si din ramurile toracice ale plexului brahial. Inervatia vegetativa este constituita din fibre care merg de-a lungul vaselor.

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA UTERULUI

ANATOMIA UTERULUI

UTERUL sau mitra este un organ musculos cavitar nepereche, asezat ?n partea mediana a cavitatii pelvine ?ntre rect si vezica urinara, ?n care au loc importante fenomene legate de gestatie si de nastere. Constituie segmentul intermediar dintre vagin si trompe. El ia nastere din canalele lui Miller.

Forma : uterul are forma conica, turtita, comparata cu o para cu portiunea mai mare in sus, iar cea mica in jos. A fost asemanat cu o plosca sau cu o mitra.

Dimensiunile medii: are o lungime de 6 - 8 cm, iar largimea este de 4 cm. Este turtit antero- posterior astfel incat cavitatea uterina este triunghiulara si virtuala. Are o capacitate de 3 - 4 cm 3

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia si fiziologia aparatului genital femenin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
9 334 cuvinte
Nr caractere:
57 990 caractere
Marime:
53.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
biologie, aparat genital, uter
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Zinaida Stoica, Andrei Popescu
Sus!