Anatomia ochiului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Ochiul este situat in cavitatea orbitara. Este organ pereche, fiind format din globul ocular si organele anexe. Globul ocular este compus dintr-un ansamblu de elemente, toate alcatuind un admirabil sistem optic cu rol de captare -interpretare si apoi de transmisie a imaginilor.

Elementele esentiale ale acestui sistem sunt:

Tunica externa, fibroasa, care are o portiune anterioara, transparenta, in contact direct cu exteriorul, numita cornee. Prin ea intra si ajung in interiorul ochiului razele luminoase care pornesc de la o sursa de lumina, sau raze reflectate de pe un corp luminat. Portiunea posterioara, numita sclerotica sau albul ochilor, continua corneea, mulandu-se pe toata cavitatea orbitara si are rol de invelis protector al globului ocular, in sclerotica se ramifica vasele si nervii necesari activitatii globului ocular. Prin partea posterioara a scleroticii iese un trunchi de fibre nervoase, care constituie nervul optic.

Tunica mijlocie -coroida , inveleste complet pe dinauntru tunica externa. Are si ea o portiune anterioara, denumita iris, in mijlocul caruia se gaseste un orificiu, pupila, care, in functie de intensitatea luminii ce vine in contact cu ochiul, se micsoreaza sau se mareste pentru a regla cantitatea de lumina ce intra in ochi. Aceste miscari se executa gratie fibrelor musculare existente in iris si care sunt inervate de simpatic si de parasimpatic. Irisul are culori variate datorita celulelor pigmentate pe care le contine, dand ,,culoarea" ochilor.

Irisul este continuat inapoi de corpul ciliar si dc coroida, o membrana foarte intens vascularizata, care hraneste ochiul. Ea este totodata intens pigmentata, creand, prin aceasta, o camera obscura. In portiunea existenta imediat inapoia irisului, se afla corpul ciliar, compus din muschiul ciliar si procesele ciliare. De la muschiul ciliar porneste zonula Zinn, care se prinde pe ecuatorul cristalinului.

Datorita muschilor ciliari care se contracta si se destind, cristalinul se alungeste sau se curbeaza (se turteste sau se bombeaza). Aceasta permite ochiului sa treaca automat si instantaneu de la un plan de vizionare apropiat, la unul indepartat si invers, imaginile ajungand pe retina in acelasi loc optim -- macula lutea. Fenomenul se numeste acomodare la distanta si depinde atat de calitatea muschilor ciliari cat si de a cristalinului. Calitatea de acomodare la diverse distante se poate observa si cu ochiul liber. Se vede ca pupila se micsoreaza, atunci cand cel examinat priveste un obiect apropiat, si se intareste, atunci cand obiectul e departe de ochi. Exista si o acomodare a ochiului la lumina prin jocul de dimensiuni pupilare. Daca lumina exterioara este mai slaba, pupila se mareste (midriaza), pentru a permite intrarea unei cantitati mai mari de lumina, iar la o lumina mai puternica pupila se micsoreaza (mioza), lasand sa se vada numai un orificiu mic. intr-o serie de afectiuni neurologice: tumorale, infectioase, in stari de soc, pot aparea, alterari ale capacitatii ce acomodare la lumina, si distanta, care nu sunt in functie de calitatea , intensitatea 1 iminii. In partea posterioara a coroidei si a sclerotic ii, exista un orificiu prin care iese nervul optic.

Tunica interna, denumita si retina, acopera tunica medie, ea are doua portiuni distincte:

- Macula lutea (pata galbena), care se afla in zona unde axul vizual intalneste retina si care contine receptorii vizuali: celulele cu conuri si bastonase. Acestia constituie un sistem complex de celule capabile sa transforme energia luminoasa in impulsuri nervoase. Pe macula lutea se realizeaza cea mai corecta si mai clara imagine a obiectelor pe care ochiul le priveste. Macula lutea are o depresiune in centrul ei - fovea centralis - considerata zona cu acuitate vizuala maxima.

- Pupila optica este locul in care se inmanuncheaza toate terminatiile fibrelor nervoase care alcatuiesc nervul optic, in ea nu exista receptori vizuali.

Mediile de refractie

Pentru a refracta razele de lumina care vin de la o sursa luminoasa sau luminata, exista in ochi trei medii de transparenta:

- umoarea apoasa, care se gaseste in camera anterioara a ochiului (intre cornee si cristalin) si care este secretata de procesele ciliare;

- cristalinul care este o lentila biconvexa de natura ectodermica, lipsita de vase si nervi, avand capacitatea de a-si varia (acomoda) convexitatea in functie de distanta de la care vine sursa luminoasa, gratie muschilor ciliari care compun corpul ciliar (impreuna cu procesele ciliare);

- umoarea sticloasa (vitroasa) sau corpul vitros, care se gaseste in camera posterioara a ochiului.

Bibliografie:

1. https://www.cataracta.ro/operatia-de-cataracta ;

2. https://www.amaoptimex.ro/despre-cataracta-pierderea-vederii-cat/ ;

3. I.CIJEVSCHI , D.COSTIN, S.POPA - ELEMENTE PRACTICE DE EXAMINARE CLINICO-PARACLINICA IN OFTALMOLOGIE- Ed.Apollonia, Iasi, 2001;

4. http://westeyehospital.ro/afectiuni-si-tratamente/chirurgia-cataractei-implant-de-cristalin-tratament/ ;

5. http://difebiom.ro/blog/CATARACTA-p1-a86.htm ;

6. https://www.clinicaoculus.ro/home-en/afectiuni/cataracta/posibile-complicatii-si-rezultate;

7. Dumitrache M, Ciocalet A, Potop V. - OFTALMOLOGIE Curs interactiv pentru studenti- Editura UNIVERSITARA ,,CAROL DAVILA" Bucuresti, 2008;

8. Moldoveanu M, Moldoveanu A. - OFTALMOLOGIE pentru asistenti medicali- Editura ALL, Bucuresti, 2012;

9. Faeah C, Jurja S.- Diagnosticul in oftalmologie, Constanta 2006.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 346 cuvinte
Nr caractere:
32 006 caractere
Marime:
316.08 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicina
Data publicare:
25.06.2018
Structură de fișiere:
  • Anatomia ochiului.docx
Predat:
Facultatea de Bioinginerie Medicala , Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Specializare:
Balneofiziokinetoterapie
An de studiu:
III
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Omul vede nu cu ochii, ci prin intermediul acestora, de unde informatia se transmite prin nervul...
Prin ochi primim cele mai multe informatii despre lumea exterioara. Dupa calculele unei...
1. Definitia anatomiei si ramurile ei 2. Caracteristicile speciei umane 3. Planurile corpului...
Globul ocular - formiaza aparatul optic al organului vizual. Are forma aproape sferica si este...
1. Definitii si principii generale Termenul de anatomie provine din limba greaca antica (anatome...
Sus!