Anatomia aparatului genital feminin

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Organele carora le revine sarcina de a asigura reproducerea poarta numele de organe genitale.

Aparatul genital feminin este compus din:

- organe genitale externe

- organe genitale interne

- glande anexe

1.1 Organele genitale externe:

1. Muntele lui Venus – este o proeminenta triunghiulara cu varful in jos si baza in sus, situate inaintea simfizei pubiene.

2. Formatiuni labiale – sunt pliuri tegumentare ce delimiteaza despicatura vulvara.

In functie de dimensiuni, se delimiteaza labiile mari si labiile mici .

- Labiile mari – au o lungime de 7-10 cm. si 2 cm. grosime. In constitutia lor, sub pielea acoperita de par se gasesc glandele sebacee si sudoripare. La femeia adulta labiile mari sunt groase si rezistente, iar despicatura vulvara este inchisa.

- Labiile mici-au olungime de 3 cm., sunt de culoare rosie-rozata sau bruna si se gasesc inauntrul labiilor mari, ele delimiteaza vestibulul vaginal. Contin glande sebacee si corpusculi tactili speciali, asa numiti ai voluptatii. Pe mucoasa lor se gaseste un numar mare de glande, ce secreta un mucus, care impreuna cu secretia glandelor anexe ale aparatului genital, lubrefiaza vaginul, avand un rol important in actul sexual.

3. Organele erectile – sunt reprezentate de clitoris, corpusculi tactili speciali ai labiilor mici si bulbii vestibulari.

CLITORISUL - este organ nepereche, median, situat in partea anterioara a vulvei, inapoia comisurii anterioare. Este format din doi corpi cavernosi cu volum redus, inveliti intr-o membrane fibroelastica.Rolul principal al clitorisului in actul copulatiei este de a receptiona si transmite stimuli sexuali, fie direct prin actiune mecanica asupra glandului clitoridian fie indirect in timpul contactului sexual.

1.2 Organele genitale interne

- ovarele

- tubele uterine

- uterul

- vaginul

1.2.1 OVARELE

Ovarele sunt cele doua glande sexuale care produc cellule sexuale feminine -ovulele. Acestea sunt conduse in tubele uterine, unde se produce fertilizarea.

OVARELE: sunt glande sexuale ale femeii si determina caracterele sexuale primare. In ovare se produc ovulele. In afara de acest rol, ovarele mai indeplinesc un important rol de glande endocrine, prin secretia hormonilor sexuali. Ovarele impreuna cu tubele si ligamentele largi sunt numite de clinicieni anexele uterului.

ASEZARE: Ovarele sunt asezate in micul bazin, de o parte si de alta a uterului si rectului, sub bifurcatiile arterelor iliace commune.

FORMA: Ovarele au fost comparate cu o migdala verde, ele avand forma unui ovoid putin turtit.

CULOARE: Ovarele au culoare albicioasa la nou-nascuti, roz-palid la fetita, iar la femeia adulta sunt de culoare rosiatica ce se accentueaza in timpul menstruatiei. Dupa menopauza devine albicios-cenusiu.

ASPECTUL: Aspectul este neted si regulat pana la pubertate. Dupa aceasta capata un aspect neregulat, suprafata sa fiind presarata cu numeroase depresiuni, cicatrici, unele liniare altele neregulate. Cicatricile rezulta din involutia corpilor galbeni.

CONSISTENTA: La femeia adulta este elastica, dar ferma astfel ca el este palpabil la examenul ginecologic. Dupa menopauza capata o consistenta dura, fibroasa.

DIMENSIUNILE: Cresc odata cu varsta pana la maturitate. La femeia adulta are aproximativ urmatoarele dimensiuni: 4 cm. lungime, 3 cm. latime, 1 cm. grosime. Dupa menopauza el se atrofiaza progresiv.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia Aparatului Genital Feminin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 366 cuvinte
Nr caractere:
34 016 caractere
Marime:
61.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!