Tehnologia de fabricație a mașinilor termice

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Notiuni privind procesul de fabricatie
Particularitatile fabricatiei masinilor termice pentru sistemele centralizate de producere a energiei
Elemente de fabricatie a turbinelor cu abur (TbA)
Elemente de fabricatie a generatoarelor de abur (GA)
Managementul fabricatiei si montarii turbinelor cu abur (TbA), generatoarelor de abur (GA) si schimbatoarelor de caldura (StC)
Fabricatia principalelor organe ale masinii cu piston

Extras din curs:

Activitatea unei fabrici constructoare de masini poate fi descompusa in elementele componente, adica in actiuni concrete pentru fabricarea subansamblelor masinii termice.

Procesul de productie: totalitatea activitatilor care se desfasoara in scopul transformarii materiilor prime si semifabricatelor in produse finite(marketing; achizitii/materii prime+servicii; contractare; productie; desfacere, etc).

Procesul tehnologic sau fabricatia: o parte a procesului de productie, care cuprinde totalitatea operatiilor prin care se modifica forma, dimensiunile, proprietatile materialului sau calitatea suprafetei semifabricatului.

Procesul tehnologic sau fabricatia poate fi structurat in mai multe etape/sectoare: obtinerea semifabricatelor, prelucrarea semifabricatelor, asamblarea pieselor prelucrate, controlul tehnic de calitate, vopsire, uscare, ambalarea produsului finit, demontare, ambalare in vederea expedieriia la beneficiar, montare, probe si punerea in functiune (PIF).

in functie de natura actunilor asupra semifabricatului, procesele tehnologice se clasifica astfel: semifabricare, prelucrare mecanica, tratament termic, asamblare sau montare/asamblare pe amplasamentul definitiv.

Procesul tehnologic de prelucrare mecanica sau fabricatia este alcatuit din operatii, faze si treceri, in cadrul carora muncitorul executa diferite manuiri si miscari.

Operatia de prelucrare mecanica sau de fabricatie se realizeaza in mod continuu, la acelasi loc de munca de catre unul sau mai multi muncitori, asupra uneia sau mai multor piese, folosind una sau mai multe instalari ale piesei.

Operatia constituie elementul de baza al procesului tehnologic de prelucrare/fabricatie, de aceea normarea tehnica a muncii si asigurarea tehnico-materiala se efectueaza pe baza operatiilor constitutive ale procesului tehnologic. Operatia tehnologica poate cuprinde una sau mai multe faze.

Faza este o parte a operatiei, caracterizata printr-o singura instalare a piesei si prelucrarea aceleiasi suprafete, cu aceeasi scula si regim de aschiere.

Adaosul de prelucrare poate fi indepartat de pe o suprafata, in cadrul unei faze, prin mai multe treceri.

Trecerea este o parte a fazei care consta in deplasarea sculei sau sculelor in sensul avansului pe suprafata supusa prelucrarii.

Realizarea fazelor de prelucrare este asigurata prin manuirile executate de catre muncitor in vederea instalarii piesei, reglarii sculei, cuplarii sau decuplarii masinii-unelte, controlului dimensiunilor piesei, etc.

Manuirile se compun din miscari elementare cu durata de timp determinata.

Sinteza-activitatile de fabricatie

Procesul de productie:

totalitatea activitatilor care se desfasoara in scopul transformarii materiilor prime si semifabricatelor in produse finite (marketing; achizitii/materii prime+servicii; contractare; productie; desfacere, etc).

Procesul tehnologic sau fabricatia:

o parte a procesului de productie, care cuprinde totalitatea operatiilor prin care se modifica forma, dimensiunile, proprietatile materialului sau calitatea suprafetei semifabricatului.

obtinerea semifabricatelor

prelucrarea semifabricatelor

asamblarea pieselor prelucrate/controlul tehnic de calitate

demontare, ambalare in vederea expedierii la beneficiar

montare, probe partiale

punerea in functiune (PIF)

semifabricare

prelucrare mecanica

tratament termic

asamblare sau montare in fabrica

asamblare pe amplasamentul definitiv

Procesul de prelucrare mecanica este alcatuit din:

operatii

se realizeaza in mod continuu, la acelasi loc de munca de catre unul sau mai multi muncitori, asupra uneia sau mai multor piese, folosind una sau mai multe instalari ale piesei.

faze

este o parte a operatiei, caracterizata printr-o singura instalare a piesei si prelucrarea aceleiasi suprafete, cu aceeasi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de fabricatie a masinilor termice
    • Cap2 Notiuni Proc. Fabricatie.pdf
    • Cap3 Particularitati FMT SPE.pdf
    • Cap4 TF Tb cu abur.pdf
    • Cap5 TF GA.pdf
    • Cap6 Managementul FMT.pdf
    • Cuprins TFMT.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
190 pagini
Imagini extrase:
190 imagini
Nr cuvinte:
44 303 cuvinte
Nr caractere:
273 850 caractere
Marime:
7.48MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
fabricare, mecanisme, masinarii
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!