Stații de betoane

Previzualizare curs:

Extras din curs:

MAsINI PENTRU PREPARAREA BETOANELOR

sI MIXTURILOR ASFALTICE

Calitatea lucrarilor de constructii este reglementata prin Legea nr. 10/1995 si Directiva Europeana 89/106 referitoare la produsele de constructii.

Cele doua documente de referinta stipuleaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca produsele de constructii si procedeele tehnologice utilizate la punerea in opera a materialelor in vederea atingerii nivelului de calitate impus.

Calitatea materialelor preparate cu ajutorul echipamentelor de proces, respectiv instalatiile pentru prepararea betonului si mixturilor asfaltice, este determinata de:

- calitatea materialelor procesate;

- calitatea echipamentelor tehnologice;

- calificarea personalului operator.

Materialele procesate sunt: agregate minerale, ciment, apa si aditivi.

Calitatea agregatelor minerale (piatra de rau, piatra de cariera) se refera la:

- granulozitate exprimata prin clasa granulometrica (0-3, 3-7, 7-15, 15-31 mm);

- umiditate.

Marca cimentului reflecta calitatea acestuia in ceea ce priveste finetea de macinare si capacitatea de reactie in contact cu apa.

Calitatea apei influenteaza reactia dintre ciment si masa de amestec.

Calitatea aditivilor influenteaza carcateristicile plastice ale amestecului final.

Verificarea nivelului tehnic calitativ al echipamentelor de procesare se efectueaza pe baza de proceduri elaborate special in acest scop si care au ca obiective:

- realizarea materialului preparat (beton, mixtura asfaltica) la nivelul de calitate impus de reglementarile tehnice specifice;

- atingerea parametrilor de securitate astfel incat sa se asigure protectia vietii si sanatatii, precum si a mediului natural si tehnologic,in conformitate cu Legea nr. 90/1996 (privind protectia muncii) si Legea nr. 137/1995 (protectia mediului).

Exista proceduri specifice referitoare la atestarea sefilor statiilor de betoane, care stabilesc in detaliu atributiile si nivelul de cunostinte al personalului operator. Verificarea acestora intra in atributiile Inspectoratului de Stat pentru Constructii.

Malaxarea (amestecarea) reprezinta procesul tehnologic in urma caruia trebuie sa se obtina o distributie omogena a componentelor.

Malaxarea betonului este realizata de echipamente specializate (malaxoare) de diverse forme gometrice si care constau, in principal, dintr-un sistem de punere in miscare a amestecului (toba rotativa, rotor cu palete).

Clasificarea malaxoarelor

a) dupa continuitatea procesului de amestecare:

- cu amestecare periodica - prepararea amestecului se face ciclica, prin introducerea periodica in toba a anumitor cantitati de materiale componente (dozate conform retetei), malaxarea acestora si descarcarea amestecului preparat. Au avantajul ca permit schimbarea retetei de la o sarja la alta, in functie de necesitati.

- cu amestecare continua- introducerea materialelor componente, amestecarea lor si descarcarea betonului preparat se realizeaza continuu, pe toata durata functionarii masinii. Asigura productivitati mai mari decat malaxoarele cu actiune periodica, dar dozarea cu eficienta mai redusa deoarece dozarea cu precizie si reglarea timpului de malaxare se efectueaza mai dificil. Din aceasta cauza, nu sunt eficiente in cazul in care este necesara schimbarea frecventa a retetei.

b) dupa sistemul de amestecare a componentelor:

- prin cadere libera - constau dintr-o toba rotativa, prevzuta pe peretii interiori cu palete. {n timpul rotirii tobei, materialelel din interior sunt ridicate de palete la o anumita inaltime, dupa care, alunecand de pe paleta, cad din nou la partea inferioara.Sunt destinate prepararii betoanelor plastice.

- cu amestecare fortata - sunt lacatuite dintr-o cuva, in interiorul careia se rotesc unul sau doi arbori orizontali sau verticali prevazuti cupalete. Prin rotirea arborilor si/sau cuvei, paletele realizeaza amestecarea materialelor componente. Sunt destinate prepararii betoanelor vartoase, cu agregate marunte, mortarelor si betoanelor asfaltice, care necesita o buna omogenizare si nu dau socuri mari in timpul functionarii;

- cu amestecare combinata - folosesc in acelasi timp diferite metode de amestecare:amestecare prin cadere libera si amestecare fortata; amestecare prin cadere libera si vibrare; amestecare fortata si vibrare. Asigura calitati superioare de amestecuri, dar sunt mai complexe din punct de vedere constructiv.

Analiza comparativa a diferitelor sisteme de malaxare:

{n cazul malaxoarelor cu amestecare prin cadere libera (betoniere) rezistentele la malaxare sunt mai mici, constructia este mai simpla,ceea ce conduce la puteri specifice (P/V) si mase specifice (M/V) mai mici decat cele cu amestecare fortata. aceste malaxoare asigura calitati corespunzatoare ale amestecului preparat numai pentru betoane plastice. Deoarece uzura organelor de malaxare este mai redusa aceste malaxoare sunt deestinate prepararii betoanelor cu agregate mari (baraje hidrotehnice).

La malaxoarele cu amestecare fortata, rezistentele la amestecare sunt mai mari, iar constructia acestora este mai complicata decat a celor cu amestecare prin cadere libera avand puteri specifice si mase specifice mai mari. Uzura paletelor este mai mare decat in primul caz. Avantajul major al amestecarii fortate consta in asigurarea unei calitati superioare a betoanelor vartoase, betoanelor asfaltice si mortarelor.

Malaxoarele vibratoare au indicii specifici cei mai dezavantajosI si se utilizeaza, in special, in cazul in care este necesara decofrarea rapida a elementelor din beton sau beton armat, cand prin eliminarea sau reducerea perioadei de tratare termica a betonului se asigura acoperirea unor cheltuieli de investitii si exploatare.

Factorii determinanti pentru calitatea malaxarii sunt:

- viteza de amestecare;

- forma si dispunerea paletelor;

- configuratia geometrica a tobei;

- gradul de umplere;

- durata de amestecare.

Echipamente pentru prepararea betonului

Depozitarea materialelor componente

Agregatele minerale pentru prepararea betoanelor trebuie depozitate astfel incat sa fie indeplinte urmatoarele cerinte:

- evitarea contaminarii cu alte materiale;

- evitarea amestecarii sorturilor prin:

- utilizarea unor silozuri de tip turn, amplasate in paralel, prevazute cu pereti despartitori;

- utilizarea unor instalatii in forma de stea, cu compartimente la nivelul solului pentru fiecare sort in parte (sistem de depozitare in padocuri);

- utilizarea unor buncare de buzunar, montate in serie, alimentate cu agregate pe la partea superioara, cu ajutorul incarcatoarelor frontale cu cupa sau benzilor transportoare;

- depozitarea la suprafata solului trebuie sa se faca numai pe platforme laterale, prevazute cu panta de scurgere si rigole pentru evacuarea apei pluviale.

Capacitatea depozitului trebuie sa asigure o rezerva de agregate pentru asigurarea continuitatii productiei, iar alimentarea acestuia trebuie efectuata ritmic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statii de Betoane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 288 cuvinte
Nr caractere:
36 942 caractere
Marime:
1.47MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!