Reductoare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Transmisiile mecanice dintre motor si masina de lucru maresc sau micsoreaza viteza, respectiv momentul transmis; modifica traiectoria sau caracterul miscarii; modifica sensul sau planul de miscare; regleaza si modifica continuu viteza; sumeaza miscarea si momentele de transmis pe la mai multe motoare sau distribuie miscarea la mai multe masini sau organe de lucru; protejeaza organele masinii motoare contra suprasarcinilor.

Transrnisiile mecanice pot fi prin angrenare si prin frecare. Transmisiile prin angrenare (roti dintate) cu raport de transmitere constant montate in carcase inchise se numesc reductoare cand reduc turatia (i > 1) si amplificatoare cind maresc turatia (i < 1). Cind acestea permit variatie de viteza in trepte se numesc cutii de viteze.

Reductoarele pot fi cu una doua sau mai multe trepte de reducere, construite fie ca subansamble izolate fie ca, facand parte din ansamblul unei masini. In functie de pozitiile relative ale arborelui motor si condus reductoarele se construiesc cu roti dintate cilindrice (cand cele doua axe sunt paralele sau coaxiale, plansa 1), cu roti conice (plansa 2 si plansa 3) si roti pseudoconice (plansa 3, cind cei doi arbori sint concurenti sau incrucisati) sau in combinatii de roti conice sau angrenaje melcate cu roti cilindrice (la rapoarte de transmitere mari.Reductoarele cu o treapta au la baza angrenaje cilindrice, conice sau pseudoconice melcate montate in carcase

Reductoarele, dupa tipul angrenajului, pot fi: cilindrice, conice, elicoidale, pseudoconice,melcate sau combinate.

Dupa pozitia axelor rotilor dintate distingem reductoare cu axe fixe si reductoctoare cu axe mobile (reductoare diferentiale si reductoare planetare).

Reductoarele cu roti dintate au o larga utilizare datorita avantajelor pe care le prezinta: raport de transmitere constant, posibilitati de realizare a unor transmisii cu inertie la citiva newtoni la incarcari foarte mari, gabarit redus si randament ridicat, tinere simpla si ieftina etc.

Ca dezavantaje se mentioneaza: cost relativ ridicat, executie si montaj de precizie,producerea de zgomot, socuri si vibratii etc.

In ultimul timp,se utilizeaza pe scara din ce in ce mai larga reducoarele planetare ce asigura transmisii cu randamente corespunzatoare la rapoarte de transmitere mari si gabarit redus.

Reductoarele pot fi de uz general sau speciale.Reductoarele de uz general au un singur lant cinematic-deci un raport de transmitere unic-si o carcasa inchisa.In categoria reductoarelor de uz general nu intra reductoarele cu angrenaje conice si melcate,ce au axele in alta pozitie decat orizontala sau verticala si respectiv unghiul dintre axe diferit de 90?.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reductoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 541 cuvinte
Nr caractere:
19 200 caractere
Marime:
140.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
reductoare, mecanisme
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!