Sisteme de planificare în afaceri

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. Caracteristica generala a sistemului de planificare Clasificarea planificarii dupa diferite criterii

Planificarea efectuata la nivel stiintific corespunzator este considerata functia de baza a managementului. Pentru a desfasura o activitate eficienta, unitatea economica trebuie sa aplice un anumit sistem de planificare.

Prin planificare la nivelul intreprinderii se intelege programarea, organizarea, coordonarea si conducerea pe baza de plan a activitatii economice.

Este imposibila activitatea unei unitati economice fara a avea la baza un plan bine elaborat sau fara a desfasura o anumita activitate de planificare.

Un plan bun, in opinia businessmanului canadian L.Doyle, este una din conditiile de baza ale succesului oricarei firme. A patrunde pe piata cu productia, fara a avea un plan de actiune bine elaborat si calculat inseamna un esec garantat.

Presupunerea ca piata exclude planificarea nu este argumentata. Din contra, in lupta concurentiala, pentru a exclude pierderea clientilor, piata impune producatorii sa planifice foarte minutios activitatea sa. Mecanismul de piata actioneaza mult mai dur decat repartizarea centralizata a resurselor, in care factorul subiectiv joaca un rol primordial. Despre aceasta ne vorbeste experienta firmelor straine.

Planificarea economica are un caracter complex, definirea ei sub diferitele sale aspecte necesitand o clasificare dupa mai multe criterii.

I. Un prim criteriu de clasificare a sistemei de planificare este in raport cu obiectivele de dezvoltare. Se evidentiaza.

a) planificare strategica: se realizeaza de obicei la nivelul conducerii de varf, pe un termen lung;

b) planificare tactica - actiunile si activitatile operative ce trebuie efectuate pe perioade mai scurte.

II. Dupa orizontul de timp la care se refera:

a) planificare de perspectiva. Au ca obiect elaborarea planului pe o perioada de mai multi ani (3-7) si cu repartizarea principalilor indicatori economici pe ani. Deoarece la elaborarea planului de perspectiva nu pot fi cunoscute toate elementele tehnice si economice si deoarece in viata economica au loc in mod continuu schimbari, se impun actualizarea indicatorilor cuprinsi in planul de perspectiva la realitatile concrete. Aceasta se realizeaza practic prin planurile anuale a caror elaborare formeaza continutul planificarii curente.

b) planificarea curenta - precizeaza pentru perioade de un an indicatorii care rezulta din planificarea de perspectiva a unitatii industriale.

c) planificare operativa - se elaboreaza pe un trimestru, o luna, decada, saptamana, schimb, ora.

III In raport cu nivelul ierarhic la care se efectueaza:

a) planificare de corporatie. Are un caracter strategic, cuprinzand in obiectivele sale prevederi pentru toate firmele pe care le grupeaza.

b) planificare la nivelul de unitate economica.

IV. In raport cu modul de formalizare:

a) planificare formala - atunci cand exista un sistem bine pus la punct cu compartimente specializate, folosind metode si tehnici bine determinate de indicatori economici.

b) planificare informala - nu are un caracter de continuitate, nu este obligatorie, folosiridu-se metode ce pornesc de la competenta celor ce lucreaza. Se utilizeaza, de obicei, in intreprinderile mici si mijlocii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de planificare in afaceri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
20 019 cuvinte
Nr caractere:
113 682 caractere
Marime:
145.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Tag-uri:
afaceri, management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!