Eficientizarea managementului in invatamant

Previzualizare curs:

Extras din curs:

PREZENTAREA FUNCTIILOR SI ROLURILOR MANAGERIALE

Motto: Managementul exista pentru organizatie. Este servitorul organizatiei. Orice management care uita acest lucru va provoca doar daune organizatiei.

(Peter Drucker)

Obiective:

1.Continutul functiilor manageriale

2.Prezentarea rolurilor interpersonale, informationale si decizionale ale managerului

3.Identificarea abilitatilor manageriale

1. Functiile manageriale

Functiile managerilor se identifica cu acelea ale procesului managerial si anume: planificarea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul.

Planificarea

Este functia cea mai importanta a managementului, deoarece reprezinta activitatea de luare a deciziilor. Se stabilesc obiectivele si cele mai adecvate cai (strategii) pentru atingerea lor. Celelalte functii deriva din aceasta si conduc la indeplinirea obiectivelor. Rezultatele planificarii sunt reflectate in planurile de activitate.

Planificarea se face la orice nivel al organizatiei, de catre manageri. Prin planurile lor, acestia schiteaza ceea ce firma trebuie sa intreprinda pentru a avea succes. Chiar daca planurile au obiective diferite, toate sunt orientate catre indeplinirea obiectivului principal, pe care sa-l atinga intr-un timp mai scurt sau mai lung. Planificarea este aceea care decide - in avans - ce se va face, cum se va face, cand se va face si cine o va face. Ea este puternic implicata in introducerea ,,noului" in organizatie. Prin planurile elaborate, managerii ofera primele ,,unelte" care ajuta firma sa fie pregatita pentru orice schimbare ce i s-ar impune de catre mediul in care isi desfasoara activitatea.

Organizarea

Odata stabilite obiectivele si caile prin care acestea vor fi atinse, managerii trebuie sa proiecteze sau sa reproiecteze structura care sa fie capabila sa le indeplineasca. Astfel, scopul organizarii este sa creeze o structura, care sa indeplineasca sarcinile propuse si sa cuprinda relatiile ierarhice necesare.

In cadrul organizarii, managerii preiau sarcinile identificate in timpul planificarii si le repartizeaza indivizilor, grupurilor de persoane si sectoarelor din firma respectiva care le pot indeplini. De asemenea, ei stabilesc si regulamentul functionarii organizatiei si asigura aplicarea lui. Sintetizand, se poate spune ca, in cadrul acestei functii, managerii, pe diferite niveluri ierarhice, realizeaza:

determinarea activitatilor ce reclama indeplinirea obiectivelor;

gruparea acestor activitati si repartizarea lor pe departamente sau sectii;

delegarea de autoritate, cand este cazul, pentru a le realiza;

pregatirea coordonarii activitatilor, autoritatii si informarea orizontala si verticala in structura organizationala.

Scopul structurii organizatorice este de a permite obtinerea de catre personalul firmei a cat mai multor performante. Structura trebuie sa defineasca si sa acopere sarcinile pentru a fi indeplinite, sa proiecteze regulile relatiilor umane. Determinarea unei structuri organizatorice este o problema, deloc usoara, pentru management, deoarece ea trebuie sa defineasca tipurile de activitati ce trebuie sa se desfasoare precum si personalul care sa le poata face cat mai bine.

Comanda

Dupa ce s-au fixat obiectivele, s-a proiectat structura organizatorica si s-a definitivat personalul, organizatia trebuie sa inceapa sa lucreze. Aceasta misiune revine functiei de comanda ce presupune transmiterea sarcinilor si convingerea membrilor organizatiei de a fi cat mai performanti in strategia aleasa pentru atingerea obiectivelor.

Astfel, toti managerii trebuie sa fie constienti ca cele mai mari probleme le ridica personalul; dorintele si atitudinile sale, comportamentul individual sau de grup, trebuie sa fie luate in considerare pentru ca oamenii sa poata fi indrumati si ajutati sa execute cat mai bine sarcinile. Comanda manageriala implica motivare, un anumit stil de conlucrare cu oamenii si de comunicare in organizatie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
65 pagini
Imagini extrase:
65 imagini
Nr cuvinte:
51 cuvinte
Nr caractere:
370 caractere
Marime:
267.90 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Data publicare:
15.06.2017
Structură de fișiere:
  • Eficientizarea managementului in invatamant.doc
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
A-ti da seama de amploarea potentialului este o problema eminamente practica, care pe langa...
Introducere Analiza modului in care statul isi indeplineste functiile, imbraca aspecte...
Nevoile populatiei privind calitatea au fost prezente inca de la inceputul istoriei si...
Revolutia tehnologiilor informationale pune civilizatia contemporana in fata unui salt urias in...
Lucrarea Managementul resurselor umane ofera un set de cunostinte si practici organizationale...
Sus!