Internet și World Wide Web

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. Notiuni introductive 3
1.1. Impactul Internetului in viata economica, sociala si culturala 3
1.1.1. Functionalitati si efectele produse de Internet asupra societatii 3
1.1.2. Impactul Internetului in societate 4
1.2. Definitii ale Internetului 7
1.3. Scurt istoric al Internetului 8
1.4. Aparitia si evolutia World Wide Web 10
2. Structura Internetului 13
2.1. Modul de functionare al Internetului 13
2.2. Retele de calculatoare 13
2.2.1. Clasificarea retelelor de calculatoare 16
2.2.1.1. Marimea sau aria geografica de extindere a retelei 16
2.2.1.2. Topologia: Forma retelei 17
2.2.1.3. Arhitectura retelelor 23
2.2.1.4. Tehnologia de transmisie 24
2.2.2. Standarde 25
2.2.2.1. Modelul de referinta ISO / OSI 27
2.2.2.2. Modelul TCP / IP 31
2.2.2.3. Comparatie intre modelul ISO-OSI si modelul TCP/IP 32
2.2.2.4. Protocolul IP 34
2.2.2.5. Standardul Ethernet. Elemente de interconectare pentru LAN 34
2.2.2.6. Echipamente de retea 36
2.2.2.7. Medii de transmitere 41
2.2.2.8. Tipuri de conexiuni 49
2.3. Verificarea cunostintelor 52
3. Servicii Internet 54
3.1. DNS 54
3.2. World Wide Web 59
3.3. Posta electronica 60
3.4. FTP 65
3.5. Verificarea cunostintelor 67
Bibliografie 68

Extras din curs:

1.1. Impactul Internetului in viata economica, sociala si culturala

Astazi, Internetul reprezinta o realitate tehnologica subsumata impetuosului proces de globalizare, o forta capabila sa potenteze cunoasterea si comunicarea, un mediu de interactiune la scara planetara, cu implicatii sociale dintre cele mai profunde. In plus, Internetul devine tot o mai mult o realitate, fie ca vorbim despre comerciantul on-line preocupat sa atraga si sa fidelizeze o clientela cat mai vasta sau despre adolescentul "autoblocat" in camerele de conversatie.

Internetul a devenit rapid un fenomen socio-tehnic mult mediatizat. Internetul si orice forma de folosire a retelelor electronice deschise au si vor avea un impact determinant asupra societatii si al viitorului sau.

1.1.1. Functionalitati si efectele produse de Internet asupra societatii:

- Internetul este un ansamblu de functionalitati dorite de catre diferite comunitati de cercetatori si in mod special utile schimbului deschis de date numerizate prin intermediul mesageriilor electronice, transferului de fisiere informatizate si difuzate (si cercetare) de informatii pe o panza mondiala de situri numita Web (web in limba engleza inseamna panza de paianjen).

- Simplificarea proceselor de munca si de comunicare. Un prim efect important al Internetului consta in simplificarea si usurarea activitatilor zilnice privind administratia sau gestiunea. Cercetatorul, utilizatorul lucreaza direct pe calculatorul personal transmitand date si texte colegilor, clientilor sau factorilor decizionali. Documentele sunt astfel mai usor arhivate, reutilizate in orice moment si de catre oricine. Mesageria electronica permite o comunicare si un mod de lucru de mare eficacitate, scurtand pauzele datorate unor intermediari ineficienti. Lucru direct, imediat, care poate fi memorat, reutilizabil, transferabil; lucrul cu Internetul si retelele electronice ne modifica in profunzime obiceiurile. Se pune problema necesitatii de a mentine anumite posturi in institutii (dactilografa, secretara) sau anumite pozitii ierarhice inutile.

- Reducerea costurilor. Un alt aspect spectaculos oferit de Internet: reducerea costurilor, in mod special al costurilor privind comunicarea si cele legate de manipularea informatiei si a datelor. Se stie ca se pot reduce substantial preturile pentru telefon, fax printr-o utilizare judicioasa a Internetului. Aceasta reducere se poate face simtita la nivel de institutii, cu conditia unor investitii necesare procurarii unor echipamente puternice (atat la nivel de stat, cat si la nivel de institutie de invatamant, intreprinderi).

- Lucrul in grup, creativitatea colectiva. Crearea retelelor de calculatoare si deci existenta persoanelor care sa le foloseasca, ne conduce catre un fenomen nou si anume dezvoltarea unei noi creativitati colective. Munca in echipa prin intermediul instrumentelor de tip groupware sau workflow este usurata. In acest sens organizatiile trebuie sa-si regandeasca viitorul si structurile in fata evolutiei Internetului.

- Stabilirea unor legaturi la nivel mondial. Nu poate fi trecut sub tacere efectul de anti-izolare produs de catre Internet. Pentru prima oara in istoria omenirii s-a produs si utilizat in mod colectiv o tehnologie globala (nu locala). Brusc, cadrul de comunicare se largeste, frontierele intreprinderilor, universitatilor, oraselor, regiunii, statului, nu mai exista. Se comunica cu lumea intreaga, la fel de simplu ca si cu vecinul de scara sau colegul de birou. Se descopera noi orizonturi, noi conceptii privind societatea. Se colaboreaza cu echipe noi. Se extinde actiunea de marketing si de comunicare la scara planetara.

- Accesul la impresionante surse de informare. Trebuie precizat imensul dispozitiv informational constituit de catre panza si milioane de situri Web, multiple forumuri si liste de difuzare electronica, numeroase situri de fisiere informatizate, noi biblioteci virtuale, noi muzee on-line. Niciodata nu am beneficiat de o bogatie de informatii, chiar cu o supraabundenta de date si de documente. Cel mai important este sa faci trierea informatiei, alegand-o pe cea mai pertinenta. Important este sa nu te ratacesti pe panza.

1.1.2. Impactul Internetului in societate

Toate aspectele pozitive mentionate mai sus vor fi foarte mult exploatate de catre societate, indivizi si organizatii cu scopuri diferite. Functionalitatile Internetului in societate pot duce la noi practici sociale originale si interesante.

Institutii competitive

Institutiile care se echipeaza azi in materie de retele electronice si care folosesc sistematic Internetul vor avea un real avantaj competitiv:

- cresterea eficacitatii in interior, stimularea muncii de grup si reducerea costurilor

- apropierea strategica reinnoita, cucerirea noilor piete si cybermarketing- urilor planetare

- inteligenta economica, stapanirea informatiei si interventii oportune

- noi parteneri

Toate acestea se pot obtine daca se adopta o atitudine cu adevarat innoitoare. Trebuie schimbate modurile de organizare, renuntarea la unele structuri prea ierarhice piramidale, acceptarea spontaneitatii si mobilitatii creativitatii persoanelor si echipelor, stergerea frontierelor prea protectoare. Trebuie facute investitii in instrumente si echipamente, dar in mod special format personalul cu noi deprinderi (ceea ce nu este foarte usor).

Locuri de munca pierdute, altele castigate

In general Noile Tehnologii de Informare (NTI) si Internetul schimba structura si repartitia locurilor de munca intr-o tara, intr-o anumita zona geografica. Este limpede ca multe locuri de munca traditionale, amintind de anumite forme vechi de organizare a muncii vor dispare, in mod special tot ceea ce aminteste de operatii intermediare, inlocuite azi de catre informatica si comunicatii electronice (munca de secretariat, dactilografierea, etc.) In acelasi timp vor apare noi meserii legate de dezvoltarea NTI si specializarea in institutii a unor echipe/persoane, care se vor ocupa de folosirea Internetului. Este greu sa stabilesti azi un bilant complet al acestor transformari, dar se vad deja semnele noilor mentalitati. Trebuie mentionata crearea unor locuri legate indirect de cucerirea unor noi piete datorate unei competitivitati crescute.

Stimularea cercetarii, dezvoltarea cunoasterii

Domeniul de activitate care beneficiaza cel mai mult de Internet este acela al cercetarii si al dezvoltarii cunoasterii. Nu este nimic anormal, neasteptat pentru ca este cunoscut faptul ca Internetul s-a nascut in mediul stiintific pentru stimularea cooperarii in acest domeniu.

Cercetarea progreseaza direct proportional cu intensitatea contactelor care se stabilesc intre echipele de cercetatori. Se hraneste din schimburi permanente si traieste din cooperare (pe toate nivelele).

Multiplicarea siturilor Web si a forumurilor electronice dedicate activitatii stiintifice va conduce intr-un viitor apropiat la o sporire considerabila a cunostintelor noastre. Este o noua viziune privind comunicarea stiintifica si tehnica, a unor noi practici de publicatii si schimb, care vor pune problema modului traditional de editare stiintifica.

Educatia si Internetul: noi modalitati de predare

In domeniul educatiei, Internetul va produce multe modificari. Mai intai este vorba de a acorda un acces mai larg, universal la sursele cunoasterii. Factorii decizionali din America au decis echiparea tuturor scolilor la accesul eficient la retea, au inteles ca acest mod de a actiona la nivel educational, inseamna sa oferi un anume credit, pe termen lung economiei americane.

In afara de noile posibilitati de acces la educatie si cunoastere, Internetul permite regandirea educatiei, a invatamantului, pedagogiei: invatamantul la distanta, formare in situri (in institutii sau la domiciliu), formarea de-a lungul vietii, tutorat electronic, colective de invatare, etc. Pe acest teren ne asteptam in viitorul apropiat la inovatii majore, schimb

Bibliografie:

1. http://biblioteca.euroweb.ro/link.htm

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Internet

3. T. Berners-Lee, "Weaving the Web" , Harper Collins 1999

4. History of Internet and WWW: The Roads and Crossroads of Internet History

5. ***, ,,Cisco 2500 Series Router Architecture", Technical Note, Cisco Systems, 2003

6. ***, ,,Cisco 1600 Series Router Architecture", Technical Note, Cisco Systems, 2003

7. ***, ,,Catalyst 2900XL Switch Architecture", White Paper, Cisco Systems, 1997

8. Tanenbaum, A.S., ``Retele de calculatoare, ed. 4'', Byblos SRL, 2003

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Internet si World Wide Web.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
68 pagini
Imagini extrase:
68 imagini
Nr cuvinte:
27 621 cuvinte
Nr caractere:
144 119 caractere
Marime:
890.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
protocol, internet, informare, date
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!