Baze de date ORACLE

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Fondata in anul 1977 de Lary Ellison, Bob Miner si Ed Oates, Oracle s-a remarcat printr-o evolutie in continua ascendenta, devenind companie publica in 1986. Inca de la infiintare, compania s-a specializat in dezvoltarea si intretinerea bazelor de date. Prin inovatiile tehnologice si succesele comerciale, Oracle s-a afirmat ca un adevarat motor in evolutia industriei bazelor de date, devenind in scurt timp lider mondial in acest domeniu.

Extinderea gamei de produse Oracle.

Lantul continuu al succeselor Oracle pe piata solutiilor de e-business incepe in 1997, cand compania avea o cifra de afaceri de 5,7 miliarde de dolari. Apreciind ca piata bazelor de date este deja matura, Larry Ellison presedinte si CEO al corporatiei, a realizat ca Oracle trebuie sa se orienteze spre dezvoltarea unor pachete de aplicatii de intreprindere pe platforma oferita de tehnologiile Internet, compatibile cu bazele de date Oracle.

Veniturile Companiei ORACLE / Piata Mondiala a SGBD

In timp ce pe frontul Nasdaq, intreaga industrie IT a traversat o perioada nefasta, corporatia Oracle raporta rezultate remarcabile. Astfel, la sfarsitul anului fiscal 2001 (31 mai 01), cifra de afaceri a corporatiei a crescut cu 7% fata de anul precedent, depasind 11 miliarde US$, venitul net a inregistrat o crestere de 25% depasind 2,6 miliarde US$, vanzarile de licente pentru baze de date au crescut cu 10% iar cele pentru aplicatii au crescut cu 11%.

Cunoscut in mediile de afaceri pentru spiritul sau intreprinzator, Larry Ellison este cotat astazi ca unul dintre cei mai bogati oameni din lume. In industria software s-a remarcat prin calitatile sale de vizionar, fiind printre primii care a apreciat viitorul Internetului pentru economia mondiala, conducand corporatia Oracle in demersul sau de migrare a operatiunilor catre e-business.

Inca de la infiintare, Oracle si-a demonstrat superioritatea pe piata bazelor de date, confirmata an de an de studiile efectuate de cele mai prestigioase companii de analiza si cercetare. Conform Dataquest, care in anul 2000 coteaza aceasta piata la peste 8,8 miliarde de dolari, Oracle ocupa o pozitie de lider global, cu o cota de piata de 33.8%.

Conform aceluiasi raport, in domeniul bazelor de date relationale dominatia Oracle este si mai autoritara, cu 42% din piata, fata de principalul competitor IBM, care detine numai 29%. Aceste statistici sunt confirmate si de recentele studii de piata publicate de International Data Corporation (IDC), Evans Data Corporation, Morgan Stanley si Data Warehouse Institute, care atesta pozitia de lider, demonstrand ca Oracle este baza de date preferata a dezvoltatorilor, profesionistilor IT si managerilor informatici din intreaga lume.

Cel mai elocvent exemplu de succes in e-business

La inceputul anului fiscal 2000, Oracle si-a propus sa demonstreze eficienta solutiilor sale asupra propriilor operatiuni, estimand ca prin migrarea la noul model de e-business va realiza o economie de un miliard de dolari. Cu alte cuvinte, folosind propria suita Oracle E-Business, compania si-a propus sa isi transfere toate activitatile de afaceri pe Internet. Solutiile bazate pe Web le-au inlocuit pe acelea construite in arhitectura client/server. Conectarea online a tuturor angajatilor, furnizorilor si clientilor Oracle a condus in numai un an la obtinerea unor economii 1

de peste un miliard de dolari, ceea ce demonstreaza eficienta modelului si a solutiilor de e-business Oracle.

De la lansare, pachetul integrat Oracle E-Business Suite 11i a fost folosit de peste 675 de companii pentru migrarea la noul model de afaceri bazat pe e-business, iar peste 3.500 de alte companii se afla in plin proces de implementare a aplicatiilor de e-business Oracle. De la Customer Relationship Management (CRM) la Financial Management (FM), Project Management (PM), Human Resources (HR) si Business Intelligence (Bl), Supply Chain si i-Procurement, Oracle E-Business Suite asigura companiilor puterea solutiilor integrate, 100% compatibile Internet.

Pintre cei mai importanti clienti se numara: Agilera, American Power Conversion, Cathay Pacific, Compaq Computer Corporation, Ford Motor Company GE Corporate, GE Power Systems, Hewlett Packard, Overseas Union Bank, POSCO (cel mai mare producator mondial de otel).

6.1.2. Scurt Istoric ORACLE

- 1979 - primul sistem comercial SQL relational RDBMS

- 1984 - prima baza de date cu consistenta la citire

- 1992 - ofera AIM, metodologie complexa de implementare a aplicatiilor

- 1994 - lanseeza Oracle Media Server, primul server media cu suport online pentru "Video on demand"

- 1995

- primul sistem RDBMS (relational database management system) pe 64 de biti

- anunta o noua arhitectura bazata pe Web si standarde deschise

- prima baza de date pentru Web. Migrarea de la aplicatiile client/ server la cele bazate pe Web.

- 1998

- ofera prima baza de date cu suport Java

- ofera suport de dezvoltare si intretinere Web pentru toate aplicatiile

- lanseaza primul set de instrumente de modelare ce pot genera 100% o aplicatie

- lanseaza Business Online, primul serviciu tip hosting la nivel enterprise

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de date ORACLE.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
10 556 cuvinte
Nr caractere:
61 402 caractere
Marime:
1.15MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
sql, tabele, date
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!