Previzualizare curs:

Extras din curs:

Nordul Moldovei a reprezentat o straveche vatra de locuire romanesca cu oameni ce si-au pastrat limba , obiceiurile , traditiile si credinta chiar daca de multe ori in decursul istoriei au fost si perioade tulburi .

O caracterizare a locuitorilor acestor pamanturi a fost facuta de Dimitrie Cantemir in

"Descrierea Moldovei". Domnul Moldovei afirma :" locuitorii din Tara de Sus se pricep mai putin in ale razboiului si nici nu sunt deprinsi cu armele, mai degraba isi mananca painea in sudoarea fruntii si in liniste , sunt inversunati pana la eres in credinta lor , de aceea se gasesc peste 60 de biserici din piatra in tinutul Sucevei , peste 200 de manastiri mari, cladite din piatra in toata Tara de Sus , iar muntii sunt plini de calugari si pustnici, care isi jertfesc acolo in liniste, lui Dumnezeu viata smerita si singuratica .....Totdeauna s-au aratat cu credinta catre domn , iar daca s-au iscat si unele tulburari intre ei,acestea au fost starnite de boierii din Tara de Sus . ..... In trebile tarii sunt mai vrednici decat ceilalti , trebile le fac mai bine , poruncile primite le implinesc cu mai mare ravna , iar oaspetii ii primesc mai bine decat locuitorii din Tara de Sus "1 .

Pana la 1774 istoria Bucovinei este legata de cea a Moldovei , pentru ca dupa acest an cand intra in componenta Imperiului Habsburgic , Bucovina sa aiba o istorie aparte .

Bucovina este tinut al fagilor , cu plaiuri inundate de ierburi , de flori mirositoare ,cu livezi doldora de rod si cantece populare ce impletesc armonios cugetul , intelepciunea si dragostea fara margini a bucovinenilor fata de pamantul natal .

Aceasta zona considerata de Mihai Eminescu "raiul Moldovei"2 au ocupat-o habsburgii , numind-o Bucovina ," parte integranta a spatiului romanesc , fasie din Tara de Sus a Moldovei , cuprinzand intreg tinutul Cernauti si cea mai mare parte a tinutului Suceava ,cu fostele ocoale domnesti Campulung pe Ceremus si Campulung Moldovenesc"3 .

Referitor la acest eveniment afirma si Mihail Kogalniceanu in 1875 "Austria a izbutit a pune mana pe cea mai frumoasa parte a Moldovei , cu Campulungul, vechea republica a romanilor , cu Suceava , capitala domnilor eroi , cu cele mai renumite si mai bogate manastiri , cu Putna , purtatoarea oaselor lui Stefan cel Mare"4

Conventia din 7 mai 1775 incheiata la Istanbul prevedea : "Inalta Poarta lasa si da Curtii imperiale pamanturile cuprinse intre Nistru, granitele Pocutiei , Ungariei si Transilvaniei , delimitate prin frontierele ce se vor explica si declara mai jos .....de la extremitatea Transilvaniei ......satele Codrinii (Dorna Candreni ) , Stulpicani , Capu Codrului.....orasele Suceava , Siret si Cernauti .....in afara de teritoriul Hotinului"5; ea a fost urmata de alte conventii incheiate intre cele doua puteri . Ultima conventie , cea din 2 iulie 1776 s-a semnat la Palamutca pe Nistru , (mai sus de Hotin ) si , in prezenta unui trimis al Frantei , ea inscria localitatile cedate si hotarele exacte ale zonei cedate . Erau enumerate cele trei orase impreuna cu 226 sate si 52 de catune , in total o suprafata de 10.441 km2 si 71.750 de locuitori6 .

Ocupantii habsburgi chiar de la intrarea lor in zona in 1774 s-au comportat ca niste stapani deplini .Primul guvernator al Bucovinei , Spleny ,a intocmit si difuzat la 16 noiembrie 1774 (deci cu mult timp inainte de semnarea primei conventii de cedare ) o proclamatie catre locuitori ,ca acestia sa afle cu "totii de obste , ca de acum inainte , cu mila lui Dumnezeu , aceasta bucata de loc a Moldovei , pe unde s-au pus pajure ca insemn, este in stapanirea imparatilor Maria Tereza si Iosif al II-lea " . Proclamatia arata in continuare ca "de acum inainte orice porunca de la Poarta otomana ori de la Divanul din Iasi nimeni sa nu cuteze a asculta , ci toate ordinele vor veni de la Maria Sa , generalul baron Spleny si a oamenilor Mariei sale" , ea promitea locuitorilor "ocrotire si aparare, spre buna odihna si dreptul lor"7 .

Stapanirea austriaca la venirea sa reala in anul 1774 a recunoscut ca populatia acestei zone era romaneasca . Marturie in acest sens sta afirmatia unui ofiter austriac care referindu-se la locuitorii acestei regiuni afirma : "locuitorii cei mai vechi ai Bucovinei sunt ca majoritatea locuitorilor Moldovei turcesti , descendenti din coloniile valahe sau vechi romane . Limba obsteasca este cea romana care se compune dintr-o latineasca stricata"8 .

In ceea ce priveste satul Sfantu Ilie se continua si in aceasta perioada procesele calugarilor de la manastire pentru hotarnicia mosiei Giulesti in 1775, pentru mosia "Gropile" in 1778 si pentru mosia Florinta in 1781 ( conflicte pe care le-am prezentat in capitolul evolutiei

proprietatilor - cel mai amplu fiind conflictul cu armenii ) .

In 1779 i se aduc grave invinuiri lui Macarie , egumenul manastirii Sfantu Ilie si toto-

data vicar al Mitropoliei , inspector al manastirilor si administrator al mosiilor mitropolitane din Bucovina . Invinuirile veneau de la colegii lui , preotii bisericii sale "doi clerici pripasiti la Suceava streini de neam si tara"9 .Acestia erau preotii Stefan Copitchi si Vasile Camenschi (acesta va trece ulterior la biserica greco-catolica) .Primul venise in Moldova pe timpul razboiului ruso-turc, primise o slujba de preot la Iasi , apoi la Suceava , in vreme ce Camenschi nu obtine o slujba stabila . In raportul consiliului catre imparat el este numit "vagabond , cu totul de prisos in districtul Suceava si un om dedat numai lenei"10 .

Ei inainteaza un memoriu in limba latina catre autoritatile austriece , aducandu-i lui Macarie invinuiri politice .Afirma ca acesta a poruncit clerului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
68 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
25 946 cuvinte
Nr caractere:
122 631 caractere
Marime:
91.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
istorie, consiliu
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!