Evoluția Politică a Țărilor din sud-estul Europei în Perioada Postbelică

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CUPRINS
I. EUROPA DE SUD-EST ÎN A DOUA JUMĂTATE A
SECOLULUI XX – PRIVIRE GENERALĂ 4
I.1. Regimurile comuniste postbelice 4
I.2. Promovarea societăţii oficiale comuniste 8
II. INSTAURAREA REGIMURILOR COMUNISTE
ÎN EUROPA DE SUD-EST 12
II.1. Constituirea nomenklaturii comuniste 12
II.2. Propaganda comunistă 13
II.3. Represiunea comunistă 14
II.4. Instituţia consilierilor militari 15
II.5. Planul Marshall 17
III. ROMÂNIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 23
III.1. Evoluţia social-economică 23
III.2. Evoluţia politică 24
III.3. Ceauşismul – un stalinism în variantă românească 27
III.4. Politica externă 28
IV. BULGARIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 30
IV.1. Evoluţia social-economică 30
IV.2. Evoluţia politică 31
IV.3. Politica externă 34
V. GRECIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 35
V.1. Războiul civil 35
V.2. Papagos şi Karamanlis: guvernele greceşti până în 1963 44
V.3. Disputa în privinţa Ciprului 49
V.4. Perioada Papandreou. Formarea Uniunii de Centru 52
V.5. Papandreou la putere 55
V.6. Dictatura militară 60
V.7. Regimul militar 61
V.8. Problema Ciprului şi căderea regimului militar 64
V.9. Revenirea lui Karamanlis 66
V.10. Andreas Papandreou: alegerile din octombrie 1981 68
VI. IUGOSLAVIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 70
VI.1. Pretenţiile teritoriale ale Iugoslaviei postbelice 70
VI.2. Chestiunea macedoneană 72
VI.3. Conflictul sovieto-iugoslav 75
VI.4. Conflictele naţionale 84
VI.5. Problema albaneză 86
VI.6. Problema macedoneană 87
VI.7. Politica externă a Iugoslaviei 89
VII. ALBANIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX 91
VII.1. Evoluţia politică a Albaniei postbelice 91
VII.2. Relaţiile Albaniei cu ţările blocului socialist 92
VIII. „REVOLUŢIILE DE CATIFEA” ÎN EUROPA DE SUD-EST 98
VIII.1. Căderea lui Nicolae Ceauşescu 98
VIII.2. Abandonul comunismului în Bulgaria 107
VIII.3. Prăbuşirea comunismului în Iugoslavia 108
VIII.4. Sfârşitul regimului comunist în Albania 110
IX. CRIZA ALBANEZĂ 112
IX.1. Regimul Miloševič 112
IX.2. Criza albaneză şi mafia kosovară 115
IX.3. Declanşarea unui nou conflict 115
BIBLIOGRAFIE 117

Extras din curs:

I. EUROPA DE SUD-EST ÎN A DOUA JUMĂTATE A

SECOLULUI XX – PRIVIRE GENERALĂ

Ţările Europei răsăritene au urmat un traseu deosebit, marcat de prezenţa pe teritoriul lor a trupelor Armatei Sovietice care au contribuit substanţial la impunerea regimurilor democraţiei populare. Uniunea Sovietica a urmărit exportul modelului sovietic în ţările care au intrat în sfera sa de influenţă, utilizând în acest proiect potenţialul forţelor de stânga, în special marionetele sale – partidele comuniste, finanţate substanţial în perioada anterioară prin intermediul Kominternului.

Ţările răsăritene au fost izolate de restul continentului european prin „Cortina de fier”, anunţată de Churchill în 1946, fără a fi consultate în prealabil. Democraţiile occidentale au manifestat faţă de Uniunea Sovietică şi ţările din sfera sa de influenţă o politică de conciliere, similară cu atitudinea din perioada interbelică faţă de Germania. Astfel, popoarele din aceasta zonă au fost obligate să accepte modele de export, iar orice revoltă sau disidenţă era aspru înăbuşită cu ajutorul trupelor Armatei Sovietice (cazul Ungariei) sau ale forţelor Tratatului de la Varşovia ( Primăvara de la Praga).

Regimurile comuniste postbelice. În mai puţin de 5 ani (1945-1949) sistemul comunist înregistrează un avans extraordinar în lume. În 1939, numai URSS-ul şi protectoratul său, Mongolia exterioară, se puteau revendica la ideologia marxistă. Imediat după revoluţia bolşevică din 1917 comuniştii au încercat să pună mâna pe putere în Finlanda, Germania, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, dar încercările lor au eşuat, iar în ţările unde partidele comuniste erau bine implantate – ca în Franţa – speranţa declanşării revoluţiei se diminuase treptat, ca urmare a însăşi politicii Kominternului. Însă după 10 ani de la izbucnirea celui de al doilea război mondial, comuniştii se aflau nu numai în fruntea Uniunii Sovietice şi a Mongoliei (al căror regim fusese consolidat printr-un acord chino-sovietic în 1945), dar şi de la conducerea a opt state din Europa de Est şi Centrală: Albania, Germania de Est, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Cehoslovacia, Iugoslavia; şi în Asia, în fruntea Chinei Populare şi a Republicii Populare Democrate Coreene.

În 10 ani, numărul populaţiei care trăia sub steagul comunist se mărise de 5 ori, de la 170 de milioane în 1939, la mai bine de 845 de milioane în 1949. Din acel moment, cei care se ghidau după ideile lui Marx şi Lenin nu mai reprezentau 8-9% din populaţia mondială ca în 1939 ci 33%. Aceste cifre, oricât de impresionante ar fi, nu exprimă decât o parte din ceea ce a reprezentat expansiunea comunismului în lume. În jurul acestui „nucleu dur”, nu era încă vorba de un bloc, în ţări cu regim liberal sau aflate sub dominaţie colonială, partidele comuniste cunoscuseră, imediat după război, progrese uimitoare atât în Asia (unde Ho Şi Min – fondatorul Partidului comunist indochinez, proclamase încă din august 1945 Republica Democrată Vietnam), cât şi în Europa (unde efectivele partidelor italian şi francez se măriseră în mod considerabil).

Nu este uşor de explicat faptul că o treime din populaţia globului a fost – în mai puţin de 10 ani – regrupată sub regimuri comuniste, căci dacă al doilea război mondial a avut în această problemă un rol preponderent, au intervenit în schimb şi alţi factori. Luarea puterii de către bolşevici în octombrie 1917 şi instalarea durabilă a unui regim comunist au constituit un jalon decisiv, fără de care saltul spectaculos din perioada 1945-1949 n-ar fi fost posibil. Stimulată de exemplul sovietic şi întărită de sechelele primului război mondial, apoi de marea criză economică din anii 30, mişcarea comunistă se dezvoltă de-a lungul întregii perioade interbelice, până la a determina tentative de luare a puterii în mai multe ţări europene, cum ar fi Germania şi Ungaria.

În contextul violenţelor, nedreptăţilor, discriminării, corupţiei, terorii şi crizelor ce se intensifică aproape în toată Europa după anii ’30, comunismul apărea multora ca singura ideologie capabilă să se opună fascismului şi nazismului, şi să propună o adevărată schimbare.

Dacă ideologia comunistă avea mulţi adepţi, acest lucru nu se datora numai răsunetului universal al mesajului său, dar şi faptului că imediat după război ea părea să fi fost deplin încarnată într-o ţară, URSS al cărui prestigiu se afla la apogeu. Participarea sa activă la luptele împotriva nazismului, începând cu 1941, i-a schimbat mult imaginea. Pentru majoritatea opiniei occidentale, ea nu mai este ţara bolşevicilor „cu cuţitele-n dinţi”, marile epurări din 1936-1938 sunt ca şi uitate, pactul germano-sovietic din august 1939 la fel, URSS se bucura de două imagini valorizatoare: un stat învingător şi puternic şi o ţară martiră şi vlăguită.

În ciuda atracţiei crescânde pe care o exercita ideologia marxistă asupra anumitor categorii ale populaţiei, instalarea regimurilor comuniste în ţări din Europa şi Asia între 1945-1949 s-a făcut rareori în linişte, potrivit unui proces democratic. Chiar şi în ţări precum Cehoslovacia, unde comuniştii dispuneau de o bază de masă, aceste regimuri s-au impus cu forţa. În alte părţi, precum China, puterea a fost cucerită în urma unui război civil. Cel mai adesea se utilizau presiuni, subterfugii şi intrigi, o strategie inspirate din teoriile şi exemplele bolşevice.

În aria de expansiune unde operează Uniunea Sovietică din 1939 se pot distinge după situaţia geopolitică şi cronologică a cuceririlor două tipuri de zone: teritoriile considerate fundamentale, dobândite foarte devreme şi integrate în Uniune şi o zonă de securitate creată pe măsura oportunităţilor, după diverse formule.

Având în vedere pactele şi acordurile încheiate cu Hitler şi apoi cu Aliaţii, conduc la concluzia că pentru Stalin una din priorităţile politicii externe consta în recuperarea tuturor teritoriilor pierdute de Rusia în războiul contra Japoniei din 1905 şi de URSS în urma tratatului de la Brest-Litovsk din martie 1918. Protocolul secret al pactului germano-sovietic semnat la Moscova la 23 august 1939 şi recunoscut de autorităţile sovietice abia în 1989 plasa Finlanda, Estonia, Letonia, Basarabia, o parte din Polonia în zona de influenţă a Uniunii Sovietice.

Simultan cu puternicul val de expansiune a comunismului controlat în totalitate de Moscova se vor dezlănţui autonom şi alte valuri în Albania şi Iugoslavia, apoi în China.

Observații:

UNIVERSITATEA DE STAT „BOGDAN PETRICEICU HASDEU” DIN CAHUL

FACULTATEA FILOLOGIE ŞI ISTORIE

Catedra de Istorie şi Ştiinţe Sociale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Politica a Tarilor din Sud-Estul Europei in Perioada Postbelica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
118 pagini
Imagini extrase:
118 imagini
Nr cuvinte:
65 319 cuvinte
Nr caractere:
329 781 caractere
Marime:
275.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Denis Fabian
Sus!