Istoria Transilvaniei Medievale

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. De la daco-romani la romani: Transilvania spre finalul
mileniului I al erei crestine
1.1. Europa postromana si lumea barbara.
Mostenirea Romei
1.2. Dacia Traiana dupa retragerea stapanirii romane
1.3. Etnogeneza romanilor.- schita unui proces istoric firesc
1.4. Numele date romanilor in izvoarele medievale
1.5. Momentul mentionarii romanilor in izvoarele externe
1.6 Crestini si pagani la Dunarea de Jos in secolele )II-X. Cazul romanilor
1.7. intre Roma si Bizant: state incipiente in centrul si sud-estul Europei spre finalul mileniului I al erei crestine
1.8. Structuri teritorial-politice ale protoromanilor si romanilor intre secolele IV-IX d. Hr.
2. Societatea ungara timpurie. De la Muntii Urali spre centrul Europei
2.1. Ungurii inainte de secolul X: deplasarea de la Muntii Urali la nordul Marii Negre
2.2. Realitati etnice, social-politice si economice in cadrul triburilor unguresti inainte de secolul X
2.3. Invazia si asezarea ungurilor in Campia Pannonica: momentul producerii lor
2.4. Drumul urmat de unguri din Atelkuzu spre Campia Pannonica
2.5. Numarul ungurilor in jurul anului 900
2.6. Cronicile latino-maghiare din secolele XII-XV si valoarea lor istorica
2.7. Traditia cronistica despre structura etnica a Pannoniei si Transilvaniei in perioada premaghiara
2.8. "Blachii ac pastores Romanorum "
3 State incipiente atestate de unele izvoare scrise pe teritoriul Transilvaniei (secolele IX-XI)
3.1. Generalitati. Conceptia istorica si viziunea politica a Notarului lui Bela
3.2. State incipiente mentionate de Anonymus incronica sa
3.3. Marturii despre existenta si organizarea politica a romanilor in fosta Dacie Traiana
3.4. Ducatul lui Menumorut
3.5. Ducatul lui Glad
3.6. Ducatul lui Antum (Ohtum)
3.7. Ducatul lui Gelu
3.8. Ducatul lui Geula (lulus, lula sau Gyla)
4. Transilvania fn secolele XI-XV: destinul voievodatului
4.1. Cucerirea Transilvaniei de catre maghiari
(secolele XI-XIII)
4.2. Noi "oaspeti" veniti in Transilvania: secui, sasi
4.3. Incercari de colonizare esuate: cavalerii teutoni si cavalerii ioaniti 4.4. Invazia tatara din 1241 -1242 si efectele ei
4.5. Cum reflecta documentele societatea transilvaneana
4.6. Societatea transilvaneana in secoiele Xlll-XiV: feudali, clerici si tarani
4.7. Romanii in fata noilor stapani - mentinerea si apararea unora din institutiile romanesti
4.8. Adunarile de "stari" ale Transilvaniei (congregationes, universitates) si rolul lor in secolele XIII-XIV
4.9. Adunarile cneziale si nobiliare (boieresti) ale romanilor din Transilvania
4.10. Autonomia voievodatului Transilvaniei si orientatea lui spre statele romanesti extracarpatice in evul mediu
5. Transilvania in secolele XV si XVI: de la voievodat la principat
5.1. Transilvania in timpul cruciadei tarzii: lancu de Hunedoara si Matia Corvinul
5.2. Targuri si orase in Transilvania medievala
5.3. Viata religioasa fn Transilvania medievala
5.4. Cultura si societate in secolele XII-XVI
5.5. Voievodatul Transilvaniei in timpul crizei regatului Ungariei din prima jumatate a secolului XVI
5.6. Transilvania in a doua jumatate a secolului XVI
5.7. Transilvania in epoca lui Mihai Vireavul. inceputurile lumii moderne
Bibliografie selectiva

Extras din curs:

Termenul Transilvania, in ciuda celor doua cuvinte latine care-l alcatuiesc, nu este un termen romanesc sau dat de romani. El a fost precedat de un altul - un sinonim - si anume Ultrasilvana sau terra Ultrasilvana si s-a nascut in secolele X-XI, adica in perioada in care granita Ungariei a fost in zona marii paduri ce separa Crisana de regiunile intracarpatice. Din punct de vedere maghiar, tara dominata atunci de unguri era ,,dincoace" de marea padure, iar ceea ce era ,,peste" sau ,,dincolo de" (-ultra, trans) padure era un loc, deocamdata, necunoscut. De aceea, acest loc, unde domnia o avusese romanul Gelou, a fost numit de unguri Erde-elw (mai apoi Erdely), adica ,,peste padure" sau ,,tara de peste padure" si acest nume a ramas apoi consacrat, atat in maghiara, cat si in latina (forma latina este sinonima cu cea maghiara). Evolutia numelui latin, in ordine cronologica, este urmatoarea: de la Ultrasilvana, la Transilvana si, apoi, la Transilvania.

In afara de aceste nume, Transilvania s-a mai chemat, de la sfarsitul secolului XIII, Septem Castra, denumire preluata de sasi in forma germana ca Siebenburgen si insemnand ,,sapte cetati". Termenul pare legat de rolul important atribuit in evul mediu cifrei sapte si de modul cum acest rol s-a reflectat chiar in realitatile Transilvaniei: sapte conducatori unguri (Hetumogei), sapte tribun, Sapte comitate, sapte scaune etc.

Romanii nu au avut, probabil, o denumire specifica pentru intreaga regiune intracarpatica, deoarece ei nu au apucat, in nume romanesc, sa faca din aceasta zona o tara, adica o alcatuire politica feudala, un stat centralizat. Desigur, ei vor fi avut

I

un nume pentru ,,ducatul" lui Gelou, dar izvoarele nu ni-l transmit, asa cum au avut nume pentru toate tarile de pe cuprinsul Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului, ca si pentru cele de la sud si est de Carpati. Asemenea nume vor fi fost Tara Hategului, a Oltului, a Maramuresului, a Barsei, a Beiusului, a Nasaudului etc. La sud si est de Carpati, unde tarile (statele) cele mici s-au unit in cuprinsul celor mari, centralizate, a aparut la romani, in chip firesc, un nume inglobant, general si generic. in Transilvania, tarile mici nu au mai apucat sa dea nastere tarii celei mari, decat prin cucerirea straina. De aceea, Transilvania, nefiind un stat in nume romanesc, cu putere politica roma?neasca, nu a avut initial in romana o denumire specifica. Tarziu, probabil din ratiuni practice, a fost preluat in romana termenul de Ardeal, dupa maghiarul Erdely. incercarile de a explica originea cuvantului Ardeal printr-o veche radacina indo-europeana, desi tentante, nu s-au dovedit suficient de convingatoare. Ulterior, pe masura evolutiei limbii literare si sub influenta livresca a fost preferat in romana - lucru valabil si astazi - termenul Transil?vania, calchiat mai bine caracterului romanic al limbii romane.

Sub aspect geografic si istoric, Transilvania reprezinta teritoriul fostului voievodat, care a functionat pana la 1541. Ulterior, principatul a inglobat si Maramuresul, Crisana si parti din Banat, de aceea sensul notiunii de Transilvania s-a largit. Astazi, Transilvania, in sens larg, inseamna zona intracarpatica, Banat, Crisana si Maramures. in lucrare, se va folosi notiunea cu ambele sensuri, facandu-se, dupa necesitati, precizarile cerute de context, dar cercetarea noastra a avut in atentie deopotriva partile vestice si teritoriul intracarpatic.

In ciuda acestor nume diferite date de ceilalti locuitori si a puterii de stat straine, romanii au avut multa vreme sentimentul, chiar constiinta ca traiesc intr-o tara a lor, romaneasca, si au numit-o ca atare. O dovada in acest sens este un sir de documente emise in Banat in jur de 1500, in care se mentioneaza judecati facute nu dupa ,,dreptul romanesc" - cum se consemna in mod curent -, ci dupa obiceiul sau dreptul Tarii Romanesti (ritus seu ius Volachie).

6

E drept ca celor opt districte romanesti mai importante din Banat le fusesera confirmate vechile libertati inca din 1457, sub forma unui privilegiu ce limita imixtiunile organelor politico-administrative oficiale (inclusiv ale regelui), sporind impresia de tara romaneasca pe care o aveau locuitorii. Folosirea notiunii de Volachia in Banat, pentru a denomina acel tinut, confirma intuitia lui Nicolae lorga, conform careia ,,Tara Romaneasca a avut odinioara un sens pe care foarte multi l-au uitat si unii nu l-au inteles niciodata; ea insemna tot pamantul locuit etnograficeste de romani". Din acest punct de vedere, si teritoriile locuite de romani, dar ajunse sub putere politica straina, au ramas pentru romani tot tari romanesti, mai ales acolo unde nucleele vechilor formatiuni politice au fost puternice si nu au putut fi dislocate complet. Altminteri, la 1599-1601, pentru o clipa, Transilvania (in sens larg) va deveni si politic romaneasca sub sceptrul lui Minai Viteazul, care, implinind ceea ce putea sa fie la cumpana de milenii si n-a fost, prefigura ceea ce urma sa fie in finalul mileniului II.

Transilvania nu a fost o tara curat daco-romana sau romaneasca de-a lungul veacurilor si nici nu putea sa fie, deoarece era un loc de ispititoare abundenta si de trecere a ostilor. S-au asezat in ea mereu mai multe neamuri, in chip pasnic sau violent - sciti, celti, sarmati, romani, goti, huni, gepizi, avari, slavi, bulgari, unguri, pecenegi, uzi, cumani, secui, sasi, cavaleri teutoni, alti germanici, evrei, tigani, sarbi, croati, ruteni, armeni etc. - dar de aproape doua milenii romanitatea si romanitatea i-au conferit personalitatea distincta si i-au trasat esentialmente destinul.

In spiritul intelegerii mai judicioase a acestui destin au fost scrise, cu veneratia datorata celor ce l-au faurit, modestele randuri de fata.

Nota

in lucrarea de fata, notele bibliografice sunt prescurtate. Pentru intregirea prescurtarilor, se va consulta Bibliografia selectiva din final, unde modul de prescurtare este marcat intre paranteze.

La unele izvoare din perioada antica si medievala timpurie nu s-au facut trimiteri dupa o editie anume, ci s-au indicat, dupa cutuma, nume sau numere de capitole si subcapitole.

Numerotarea notelor bibliografice s-a facut pe capitole, iar, in cazul capitolului 3, mai intins, pe subcapitole grupate, pentru a evita ajungerea la numere prea mari si pentru a nu ingreuna lectura.

i. *De la dacoromani la romani: transilvania spre finalul mileniului q al erei crestine

Bibliografie:

Documente privitoare la istoria romanilor (colectia Hurmuzaki), II/4, II/5, Bucuresti, 1890-1897 (Hurmuzaki).

Eutropius, Breviarus ab urbe condita (Eutropius).

Fontes Historiae Dacoromanae, II-III, Bucuresti, 1970* (Fontes).

Historia augusta (Vita Aureliani). lordanes, Getica, XII (Getica).

256

Acte si fragmente cu privire la istoria romanilor, III, (Acte).

Isidordin Sevilla, Etymologiae, IV {Etymologiae),

Viteazul in constiinta europeana, I-V, Bucuresti, 1982-1990.

MOnmenta Comitialia Regn/ Transylvaniae, I, Budapesta, 1875 ^onumenta).

Monumenta Germaniae Historica, Scriptores, ed. G. H. Pertz, Hannoverae (MGH).

Nestor, Cronica, in Izvoarele istoriei romani/or, VII, Bucuresti, 1935 (Nestoi).

Pascu, St., Hanga, VI., Crestomatie pentru studiul istoriei statului si dreptuluiR.P.R., II, Bucuresti, 1958 (Crestomatie).

Paulus Orosius, Historia adversus paganos, I, (Historia).

Popescu, Em., Inscriptiile grecesti si latine din secolele IV-XIII descoperite tn Romania, Bucuresti, 1976 (Inscriptiile).

Radutiu, A., Gyemant, L, Repertoriul izvoarelor statistice privind Transilvania (1690-1847), [Bucuresti, 1995] (Repertoriul).

Scriptores rerum Germanicarum in usum scholanum ex Monumentis Germaniae Historids recusi, Hannoverae, 1890, 1891 (Scriptores).

Scriptores rerum Hungaricarum, l-ll, Budapesta, 1937 (SRH).

Scriptores rerum Hungaricarum vetares, ac genuini, ed. J. G. Schwandtner, I, Viena, 1746 (SRH, 1746).

Simon de Keza, Cronica (Gesta Hungarorum), in Scriptores rerum Hungaricarum, I, Budapesta, 1937 (Simon de Keza).

Suciu, I. D., Constantinescu, R., Documente privitoare la istoria ^natului, l, Timisoara, 1980 (Documente),

Tautu, Al. I., Litterae Gregorii papae XI in causa Valachorum de S?6Sa/la (Medies in Transilvania septentrionali) destinatae, Romae, 1966 (Utterae Gregorii).

P ykundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenburgen, ed. ? 2irnmermann, C. Werner, Sibiu, 1892 (Ub.).

257

B. Istoriografie

Achim, V., Districtele medievale romanesti de pe valea superioara a Begheiului, in Anuarul Institutului de Istorie Cluj, XXX, 1990-1991 (Districte/e).

Achim, V., La feodalite roumaine du royaume de Hongrie entre ortodoxie et catholicisme, in Colloquia. Journal of Central European History, I, 1994, nr. 2 {La feodalita),

Alzati, C, Terra Romena tra Oriente e Occidente.Chiese ed etnie neltardo '500, Milano, 1982 {TerraRomena).

Andreescu, St., Restitutio Daciae (Relatiile politice dintre Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania in rastimpul 1526-1593), Bucuresti, 1980 {Restitutio).

Arion, Gh., Sculptura gotica in Transilvania. Plastica figurativa din piatra, Cluj, 1974 {Sculptura),

Armbruster, A,, Romanitatea romanilor. Istoria unei idei, ed. a Bucuresti, 1993

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Transilvaniei Medievale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
166 pagini
Imagini extrase:
166 imagini
Nr cuvinte:
82 600 cuvinte
Nr caractere:
464 143 caractere
Marime:
234.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
transilvania, putere politica, voievod
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Pop Aureliu
Sus!