Inteligența artificială LISP

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Inteligenta artificiala

LISP (LISt Processing)

Istoric

Parintele sau este John McCarthy, iar anul nasterii este considerat anul 1958. Limbajul LISP este considerat limbajul de programare al inteligentei artificiale. Alaturi de, si impreuna cu PROLOG-ul formeaza o categorie aparte in lumea limbajelor de programare datorita modului cu totul deosebit de a rezolva problemele. Conceput initial ca un formalism matematic menit sa conduca la dezvoltarea unei teorii riguroase a programelor, astazi LISP-ul este un limbaj puternic, in jurul caruia s-a dezvoltat un veritabil mediu de programare. Se poate spune ca LISP-ul este limbajul care ar permite sa vedem calculatorul nu doar ca pe o complicata masina de efectuat calcule aritmetice, ci ca pe un adevarat "creier electronic" aflat intr-o continua si exploziva evolutie spre inteligenta.

Pe de alta parte, se considera ca limbajul LISP ofera un cadru adecvat pentru discutarea unor tehnici fundamentale de programare; astfel, se poate spune ca LISP-ul este pentru invatarea programarii, ceea ce este geometria elementara pentru invatarea matematicii: un instrument de dezvoltare a rationamentului logic, riguros si elegant, astfel incat poate ar fi cu atat mai bine daca ar fi primul limbaj invatat. in paranteza, fie spus, unii specialisti americani considera ca limbajele de programare se pot clasifica in doua categorii: intr-una se afla LISP, iar in a doua categorie toate celelalte.

In continuare sunt prezentate, pe scurt, o serie de implementari ale limbajului LISP.

Common Lisp

Common Lisp (CL) este un limbaj de programare de nivel inalt, a carei sintaxa urmareste o structura simpla, asemanatoare unei liste. In acest context, o lista este considerata o secventa de articole. CL accepta o mare varietate de structuri de date, flexibile si eficiente. Intr-un anumit sens, Lisp actioneaza similar conceptului de masina virtuala Java, dar intr-un mod mai natural.

Allegro Common Lisp

Aceasta implementare de Common Lisp contine interpretorul LISP si ofera facilitati de editare si depanare de programe. Fereastra principala TOPLOOP este fereastra interpretorului. La prompterul acesteia se pot testa functiile LISP standard si functiile utilizator.

CormanLisp

Corman Lisp este un mediu de dezvoltare Common Lisp pentru sistemul de operare Windows (98, ME sau 2000), ruland pe platforme Intel. Corman Lisp consta dintr-un compilator nativ de cod Common Lisp pentru procesoare Intel, asamblor si dezasamblor 80x86, link-editor, precum si un editor de texte cu ferestre multiple. Mai trebuie precizat faptul ca este complet integrat cu Win32 API si toate functiile Windows API sunt disponibile din Lisp.

LispWorks

Common Lisp Hypermedia Server

Common Lisp Hypermedia Server (CL-HTTP) este un server cu facilitati complete pentru Internet Hypertext Transfer Protocol (HTTP 1.1, HTML 2.0, HTML 3.2 & pre-HTML 4.0) care este distribuit cu cod sursa complet. Server-ul a fost testat in sisteme de productie si aplicat intr-o serie de sisteme de inteligenta artificiala.

Aplicatii demonstrative:

http://lieber.www.media.mit.edu/people/lieber/Lieberary/Letizia/Letizia-Intro.html

http://sakharov.ai.mit.edu/Start.html

Prezentare generala

Ce anume face ca LISP-ul sa ocupe un loc privilegiat ?

Sa consideram, deci, cateva din avantajele acestui limbaj:

1 - interactivitatea - este un limbaj interpretat

2 -permite prelucrari simbolice (o tehnica particulara fiind rezolvarea de probleme prin incadrarea in tipuri de sabloane)

3 - gestiunea automata a alocarii memoriei.

4 - permite tehnici elegante de programare :

- recursivitatea

- programarea functionala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inteligenta artificiala LISP.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
8 614 cuvinte
Nr caractere:
43 909 caractere
Marime:
93.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
limbaj, programare, inteligenta artificiala
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Marius Cerlinca
Sus!