Baze de Date Avansate - Oracle

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

EVOLUŢIA TEHNOLOGIILOR BAZELOR DE DATE

Introducere

Tehnologia bazelor de date, ca sitehnologia informaţiilor a evoluat de–a lungul unei perioade de mulţi ani. Putem identifica cel puţin patru etape separate în domeniul calculului care se bazează predominant pe hardware.

timp

Fig. 1 Etapele de evolutie ale tehnologiei sistemelor de calcul

1.1 Echipamente de calcul mainframe

Prima etapă se bazeaz[ pe echipamente mainframe. Diferenţele dintre mainframe şi alte forme de echipamente de calcul nu sunt irelevante, un mainframe este de obicei un sistem care costă milioane de dolari şi necesită o cameră specializată cu controale complete şi podea falsă pentru ascunde interconectările. Primele pachete de software de baze de date au fost dezvoltate pentru echipamente mainframe. Software-ul mainframe pentru baze de date a fost mult utilizat şi a avut o lungă perioadă de evoluţie. Multe din pachetele de baze de date disponibile pentru mainframe sunt extrem de sofisticâte şi îndeplinesc o serie largă de facilităţi; totuşi , nu sunt prea uşor de folosit şi nici nu sunt orientate către uzul obişnuit de la terminale de către utilizatori.

1.2 Minicomputerul ca echipament de calcul

A doua etapă începe în perioada mainframe-urilor şi este caracterizată de sisteme cu un cost mult mai mic decît acestea.

Un minicomputer este adesea un sistem portabil care poate cere sau nu condiţii de mediu speciale şi de obicei costă cu sute sau mii de dolari mai puţin. O formă specială de minicomputer este staţia de lucru care se află pe biroul utilizatorilor şi este folosită într-un scop individual specializat, cum ar fi CAD.

Exemplele de pachete de software de BD include: produsele software RDB vîndute de Digital Equipament Corporation şi produsele Oracle. Familia de produse Oracle include de asemenea verşi uni de software de bază de date compatibile ce se execută pe mainframe-uri şi calculatoare personale.

1.3 Calculatoare personale

A treia etapă în care se regăsesc multe organizaţii este caracterizata de utilizarea calculatoarelor personale în birourile celor mai mulţi utilizatori. Primele pachete de software de BD dezvoltate pentru calculatoare personale au fost mai slabe şi mai puţin flexibile şi utilizate mai mult ca sisteme de gestiune a fişierelor.

1.4 Modelul client-server

A patra etapă pe care organizaţiile a început să o adopte masiv, este caracterizată de faptul că, calculele utilizează întregul avantaj al reţelei de procesoare conectate. În mediul client/server prelucrarile unei aplicaţii pot fi distribuite pe o mulţime de procesoare, fiecărei maşini fiindu-i atribuit un task pentru care aceasta este potrivită. Unele procesoare funcţionează în rolul de client şi fac cereri de servicii, alte procesoare funcţionează în rol de server acceptă cereri de la clienţi, le execută şi înapoiază rezultatele. Această etapă de calcul este asociată cu evoluţia sistemelor de calcul deschise.

1.5 Generaţii ale tehnologiei software-ului bazelor de date

Cum în domeniul hardware-ului am distins patru mari etape, în domeniul software-ului, se disting cel puţin şase generaţii concepute special cu scopul de a gestiona memoriile externe ale calculatorului. Cele şase generaţii sunt prezentate pe scurt în figura 1.2 şi sunt pe scurt descrise în următoarele paragrafe.

1.5.1 Sisteme de gestiune al fişierelor

În vremurile îndepărtate ale procesării informatiilor, limbajele de programare nu permiteau definirea şi manipularea de structuri de date la nivel conceptual ci direct la nivel fizic. O parte din rezultate trebuiau păstrate pentru o lungă perioadă de timp, pentru o utilizare ulterioară şi primele sisteme de programare nu au fost eficiente în administrarea datelor memorate pe dispozitive externe de stocare. Totuşi, programatorii au înregistrat valorile pentru o utilizare ulterioară. Odată cu apariţia memoriilor de stocare pe disc a crescut posibilitatea de înregistra date şi rezultate ale programulor. Cand dispozitivele de memorare ca; unitatile de disc au fost utilizate pentru prelucrarea informaţiilor, accesarea directă şi de gestionarea datelor la nivel fizic era dificila.

Fig.1.2 Generaţii de software ale BD

Această situaţie a condus pe dezvoltatori la crearea unui sistem software numit sistem de gestiune a fişierelor, care a fost proiectat să uşureze manipularea informaţiilor pe disc.

Programele sunt încă organizate pe baza unui model orientat pe prelucrări şi realizate intr-un limbajul de nivel inalt, în special COBOL. Aceste programe au prelucrat datele din fişiere în concordanţă cu cerintele din diverse domenii. Fişierele erau sortate după diverse grupe de atribute sau indexate după chei logice. În timp ce vechile sisteme de gestiune a fişierelor erau în avantajul programatorilor metodele de accesare erau încă primitive. Accesul aleator cerea programului de aplicaţii să cunoască locul fizic al datelor pe disc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de Date Avansate - Oracle
    • Cap-01-CS.doc
    • Cap-02-CS.doc
    • Cap-03.DOC
    • Cap-04-CS.doc
    • Cap-05-Toolkit-SGBD-CS.doc
    • Cap-06-CS.rtf
    • Cap-07-tranzactii-TNR.doc
    • CAP-08-concurenta.doc
    • Cap-09-Trends in Technologia-SGBD1.doc
    • Cap-10-CS-DW.doc
    • CAP-11-Fragmentare.doc
    • Cap-12-CS-BD pe web1.doc
    • Cap-13-CS_BD-Web-Fb.doc
    • CAP-14-TipuriextinseF.doc
    • CAP-15-BDOOGardarin.doc
    • CAP-16-MODEL-OO-05.DOC
    • CAP-17-SGBDOO.doc
    • Cap-21-4CS-ORACLE.doc
    • Cap-22-DEPND-GENERALIZATE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, rtf
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
19 fisiere
Pagini (total):
336 pagini
Imagini extrase:
316 imagini
Nr cuvinte:
91 679 cuvinte
Nr caractere:
482 942 caractere
Marime:
1.51MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!