MODULUL 1
1. NOTIUNI GENERALE
1.2. PROCESUL DE PRODUCTIE SI ORGANIZAREA LUI
Intreprinderile productive isi realizeaza functiunea de productie prin desfasurarea in bune conditii a procesului de productie.
Procesul de productie contribuie atat la obtinerea diferitelor produse, lucrari si servicii, cat si la crearea unui ansamblu de relatii de productie intre persoane ce concura la realizarea acestuia.
Conceptul de proces de productie poate fi definit prin totalitatea actiunilor constiente ale angajatilor unei intreprinderi, indreptate cu ajutorul diferitelor masini, utilaje sau instalatii asupra materiilor prime, materialelor sau a altor componente in scopul transformarii lor in produse, lucrari sau servicii cu o anumita valoare de piata.
Procesul de productie este format din:
- procese tehnologice;
- procese de munca;
- procese natural.
Procesul tehnologic aste format din ansamblul operatiiilor tehnologice prin care se realizeaza un produs sau repere componente ale acestuia. Procesul tehonologic modifica atat forma si structura cat si compozitia chimica a diverselor materii prime pe care le prelucreaza.
Procesele de munca sunt acele procese prin care factorul uman actioneaza asupra obiectelor muncii cu ajutorul unor mijloace de munca.
Pe langa procesele de munca in unele ramuri industriale exista si procese naturale in cadrul carora obiectele muncii sufera transformari fizice si chimice sub actiunea unor factori naturali.
In raport cu modul in care participa la executarea diferitelor produse, lucrari sau servicii in procesul de munca, ce constituie principala componenta a unui proces de productie, acestea sunt:
a) procesele de munca de baza prin care se inteleg acele procese care au ca scop transformarea diferitelor materii prime si materiale in produse, lucrari sau servicii care constituie obiectul activitatii de baza a intreprinderii;
b) procesele auxiliare sunt acelea care prin realizarea lor asigura obtinerea unor produse sau lucrari care nu constituie obiectul activitatii de baza a intreprinderii, dar care asigura si conditioneaza buna desfasurare a proceselor de munca de baza;
c) procesele de munca de servire au ca scop executarea unor servicii productive care nu constituie obiectul activitatii de baza sau activitatii auxiliare dar care prin realizarea lor conditioneaza buna desfasurare atat a activitatii de baza, cat si a celor auxiliare.
- Procesul tehnologic si elementele sale
Procesul tehnologic este componenta unui proces de productie in care materiile prime sunt transformate in produse finite:
Procesele tehnologice se clasifica in:
- procese de fabricatie:
- de prelucrare;
- de asamblare
- de reparare (reconditionare sau reparare a pieselor)
Elementele componente ale unui proces tehnologic sunt:
Operatia - este parte a procesului tehnologic constituita din totalitatea actiunilor desfasurate de catre un muncitor sau o echipa la locul de munca pentru prelucrarea sau asamblarea uneia sau mai multor produse.Operatia este alcatuita din mai multe faze.
Faza - este parte a operatiei in care se prelucreaza o singura suprafata sau se reatizeaza o imbinare si este alcatuita din mai multe treceri.
Trecerea - este parte a fazei care se repeta identic.
Manuirea - grup de miscari executate de un muncitor pentru pregatirea unei treceri
Miscarea - cel mai simplu element al activitatii muncitorului.
1. Aurel Ciocirlea-Vasilescu, Mariana Constantin - Asamblarea, intretinerea si repararea masinilor si instalatiilor, manual pentru clasa a XII-a, Editura ALL EDUCATIONAL 2002
2. Gh.Boangiu, E.Dodon, A.Albu - Masini- unelte si agregate, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1978
3. I.Tureac, St. Cojocaru, I. Banica - Exploatarea, intretinerea si repararea utilajelor de presare la rece, Editura tehnica, Bucuresti, 1984
4. Alex. Vaida, Emil Botez, s.a., - Masini-unelte, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1970
5. Emil Botez, V. Moraru, C.Minciu, C. Ispas. Editura tehnica - Masini-unelte, bazele teoretice ale proiectarii, organologia si precizia masinilor unelte, Bucuresti, 1978.
6. V.Raducu, N. Raducu, Gh. Rusu - Indrumator pentru ridicarea calificarii lacatusilor din constructiile de masini, Editura tehnica, Bucuresti, 1985
7. A.Albu,Al. Vaida, s.a. - Exploatarea masinilor-unelte, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1983
8. M E. Pamintas - Mentenanta bazata pe fiabilitate - Note de curs, 2010
9. V. Suteu, M. Suteu - Tehnologia intretinerii si repararii masinilor si utilajelor, Editura Dacia
10. N. Huzum, G. Rantz - Masini, utilaje si instalatii din industria constructoare de masini, manual pentru licee industriale clasa a XII-a, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1978
11. G. Cretu, C. Rosu - Exploatarea masinilor, utilajelor si instalatiilor, Auxiliar curricular, clasa a XII-a, Proiect Phare, 2008
12. O. Birsan, C. Rosu - Lucrari de intretinere si reparatii, Auxiliar curricular, clasa a XII-a, Proiect Phare, 2008
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.