Controlul calității produselor de origine vegetală

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Introducere........................... .............................................................4
Caracterizarea calitativa a alimentelor......................................................... 7
Ambalarea , etichetarea, marcarea alimentelor................................................ 9
Conditii de igiena - protectie sanitara a alimentelor.......................................... 9
Producerea si comercializarea alimentelor................................................... 10
Importul, exportul si tranzitul prin Romania a alimentelor................................. 13
Sisteme de controlale calitatii medicamentelor............................................. .14
Siguranta alimentelor si siguranta consumatorilor............................................15
Poluarea si insalubrizarea alimentelor..........................................................15
Organisme si alimente modificate genetic................................................... .17
Alimente ecologice............................................................................... 19
Igiena si controlul calitatii cerealelor si produselor cerealiere.............................. 25
Graul ............................................................................................. 26
Compozitia chimica a bobului de grau......................................................... 27
Fainuri de grau.................................................................................... 28
Insusiri de panificatie ale fainii de grau...................................................... 31
Controlul calitatii painii........................................................................... 31
Aprecierea organoleptica a calitatii painii........................................... 32
Defectele painii.................................................................................... 35
Bolile painii....................................................................................... 39
Ambalarea si pastrarea fainii..................................................................... 40
Ambalarea , marcarea, pastrarea si transportul painii................................. 40
Falsificarile fainii................................................................................. 41
Paste fainoase.................................................................................... 41
2
Ambalarea si pastrarea pastelor fainoase.......................................................42
Produse de panificatie afanate chimic...........................................................43
Biscuitii .......................................................................................... .43
Calitatea biscuitilor.............................................................................. 44
Ambalarea si pastrarea biscuitilor............................................................ 44
Crupe din cereale................................................................................ 45
Calitatea crupelor.............................................................................. 46
Ambalarea si pastrarea crupelor............................................................... 46
Orzul ............................................................................................. 47
Hameiul .......................................................................................... 49
Controlul fizico - chimic al fabricarii berii.................................................... 51
Tulburelile berii................................................................................. 53
Defectele si bolile berii........................................................................ 54
Falsificarea berii.................................................................................. 54
Ambalarea, marcarea, pastrarea si transportul berii....................................... 55
Grasimi alimentare.............................................................................. 56
Materii prime pentru obtinerea uleiurilor vegetale.......................................... 56
Controlul calitatii materiilor prime oleaginoase............................................. 56
Uleiul de floarea soarelui........................................................................ 57
Uleiul de soia.................................................................................... 58
Uleiul de masline.................................................................................. 58
Uleiul de porumb................................................................................. 58
Depozitarea uleiurilor vegetale.................................................................. 59
Ambalarea si transportul uleiurilor vegetale................................................... 60
Controlul de calitate al uleiurilor................................................................ 60
Margarina....................................................................................... 61
Grasimi vegetale culinare (shortening)...................................................... 62
Importanta produselor uleioase in dieta alimentara....................................... 63
Asigurarea igienei la fabricarea margarinelor si a grasimilor culinare..................... 63
Zaharul .......................................................................................... 65
Calitatea zaharului cristal........................................................................ 67
3
Aprecierea calitatii zaharului....................................................................68
Falsificarea zaharului.............................................................................68
Ambalarea , marcarea, pastrarea si transportul zaharului................................. 69
Produse hortiviticole............................................................................ 70
Fructe si legume................................................................................. 70
Caracteristicile de calitate ale legumelor si fructelor.........................................71
Prelucrarea fructelor si legumelor............................................................ 72
Controlul calitativ al produselor finite......................................................... 72
Condimente ....................................................................................... 73
Conditii generale de calitate......................................................... 73
Bauturi alcoolice.................................................................................. 75
Vinul................................................................................................ 75
Compozitia chimica a vinului.................................................................. 76
Bolile vinului..................................................................................... 77
Defectele vinurilor............................................................................... 78
Bauturi alcoolice tari............................................................................ 79
Defectele bauturilor alcoolice tari............................................................. 81
Produse alimentare vegetale stimulente...................................................... 82
Cafeaua ........................................................................................... 82
Ceaiul ............................................................................................. 83
Bibliografie ....................................................................................... 85

Extras din curs:

De origine vegetala:

a. Pe baza hidratilor de carbon:

4

- cereale;

- faina;

- produse de panificatie;

- paste fainoase;

- zahar.

b. Pe baza fermentarii hidratilor de carbon:

- vin;

- cidru;

- alcool;

- alcooli industriali;

- bere.

c. Legume si fructe:

- fructe ;

- sucuri (extracte);

- conserve.

d. Condimente

- cacao;

- ceai;

- cafea;

- ciocolata; - unt de cacao.

2. De origine animala:

- miere;

- oua;

- lapte si derivate;

- carne .

3. De origine vegetala si animala:

- grasimi;

5

- sapun;

- glicerina;

- produse cosmetice.

In cadrul acestui curs se va studia notiunea de control unitar si eficient al

calitatii produselor de origine vegetala, ca produse alimentare si agroalimentare in sfera

producerii si comercializarii acestora pe piata interna, inclusiv cele din import, cat si pe

piata externa.

Garantarea calitatii alimentelor, si prin aceasta, a alimentatiei - nutritiei si

sanatatii populatiei trebuie sa fie element de baza a comertului intern si international al

Romaniei. Se intelege prin aceasta :

a) protejarea populatiei fata de riscurile degradarii sanatatii prin

achizitionarea si consumul unor produse neconforme reglementarilor

privind alimentele;

b) combaterea fraudei sub orice forma in domeniul realizarii, comercializarii

si utilizarii alimentelor;

c) promovarea responsabilitatilor ce revin tuturor celor care participa la

procesele mai sus mentionate;

d) coordonarea si supravegherea in acest scop a produselor care intervin in

lantul realizarii produselor agroalimentare si alimentare, respectiv in

conditionare, transport, depozitare, comercializare si utilizare;

e) in domeniul securitatii alimentare a populatiei prin supravegherea si

controlul securitatii alimentului ;

f) respectarea legislatiei si a tuturor reglementarilor privind asigurare

calitatii alimentelor.

Aliment inseamna orice produs in stare naturala sau prelucrata care

contine substante nutritive necesare organismului uman si se foloseste pentru intretinerea

activitatii sale vitale, nefiind daunator. Alimentul se poate prezenta ca: produs

agroalimentar natural de origine vegetala si animala, constituind o materie prima pentru

6

prelucrarea produselor alimentare, sau se poate consuma ca atare de catre populatie,

respectiv printr-o prelucrare in gospodarie. Produsul alimentar este un alt mod de

prezentare a alimentului si este realizat din produse agroalimentare printr-un procedeu

industrial, fiind pus la dispozitia populatiei prin intermediul pietei.

Calitate - ansamblul proprietatilor care definesc capacitatea produselor

agroalimentare si alimentare de a satisface cerintele pentru a fi considerate alimente prin :

Calitatea nutritionala - reprezinta componente chimice, biochimice,

plastice si energetice care satisfac prin consumul alimentului cerintele fiziologice de

nutritie a organismului uman;

Calitatea igienica (inocuitate) - nivelul continutului in substante toxice

sau in microorganisme patogene ale alimentului, si care prin consum nu afecteaza sanatatea

consumatorului;

Calitatea organoleptica - ansamblul caracteristicilor alimentului ce se pot

percepe sensorial de consumator (forma, aroma, culoare);

Calitatea ale intrebuintare - capacitatea alimentului de a satisface cerintele

consumatorului pentru a putea fl folosit in nutritie sau alimentatie;

Sistem de supraveghere - control al calitatii alimentului. Este un

ansamblu ordonat de activitati privind urmarirea periodica sau permanenta a evolutiei

caracteristicilor esentiale sau globale ale calitatii unui aliment si determinarea organizata a

starii lui de conformitate.

Conformitate - satisfacerea exigentilor specificate in norme standard,

coduri, directive.

Politica alimentara este un program national strategic si tactic de

asigurare a securitatii alimentare, si a starii normale de sanatate, prin alimentatie, tuturor

grupelor de populatie.

Securitatea alimentara - asigurarea accesului tuturor, in orice moment, la

alimentele necesare pentru a duce o viata sanatoasa.

Siguranta alimentului - asigurarea conditiilor necesare pentru ca

alimentul sa nu sufere de degradari fizice, fizico-chimice, biochimice, microbiologice care

sa-i afecteze calitatea igienica; sa nu contina specii de microorganisme, aditivi auxiliari

tehnologici contaminanti peste limitele admise de legislatie, sa nu fie infestat cu insecte,

Bibliografie:

Banu C. - Manualul inginerului de industrie alimentara, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1998

Boeru G., Puzdrea D. - Tehnologia uleiurilor vegetale, Ed. Tehnica Bucuresti, 1986

Constantinescu S., Gramada G. - Controlul tehnic de calitate in industria alimentara,

Editura Tehnica, 1966

Diaconescu I. - Merceologia alimentara, Editura Eficient, Bucuresti, 1998

Dumitrscu H.,Milu C. - Controlul fizico - chimic al alimentelor, Editura Medicala, 1997

Gontea I. - Bazele alimentatiei, Editura medicala, 1963

85

Ionescu M. - Biochimia agricola, Editura Ceres, Bucuresti, 1970

Industria Alimentara - Colectia de standarde romane, 2001

Moraru C.,Segal B., Banu C., Giurca V., Pana N., Costin G. - Biochimia produselor

alimentare, Editura Tehnica, Bucuresti, 1971

Neamtu G., Cimpeanu G., Carmen Socaciu - Biochimie vegetala, Editura Didactica si

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul calitatii produselor de origine vegetala.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
85 pagini
Imagini extrase:
85 imagini
Nr cuvinte:
20 427 cuvinte
Nr caractere:
132 417 caractere
Marime:
282.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, calitate, control
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!