Turism - cultură și civilizație

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Atena - In mitologia greaca, se spune ca zeita Atena a dat orasului Atena un maslin - copacul sacru al Greciei - si a oferit atenienilor protectia sa dupa conflictul cu Zeul Poseidon. Alt dar important de la zei a fost vita de vie pe care zeul Dionyssos l-a dat atenienilor. Incepand cu sec. VII - VIII i.Hr., Atena a devenit o mare forta navala si comerciala. Este perioada in care grecii si-au extins comertul pana in Sicilia, Egipt si cetatile dacice de la Pontul Euxin.

Monumentele Atenei - Acropole

Acropole este o marturie a epocii de aur a Atenei, construita pe cea mai inalta si stancoasa colina, domina Atena si este cel mai faimos simbol al Greciei. Constructia a fost inceputa in anul 490 i.Hr. in cinstea zeitei Atena., dar a fost distruse de persi. Pericle si Fidias au fost cei care au decis reconstructia sa, dar la o scara monumentala. Ansamblul arhitectural cuprinde un complex de monumente din marmura alba, care straluceste pe fondul azuriu al cerului atenian. Cele mai importante monumente sunt: Parthenonul, Erechteionul, Templul Ionic al zeitei Atena si Propyleele.

Parthenonul - Templul are o suprafata de 72.5 X 34 m si este construit din marmura. Auster si maiestuos, are 46 de coloane cu 20 de caneluri si o inaltime de 10,43 m. In exteriorul sanctuarului se aflau celebrele fresce care reprezentau diverse scene ale cortegiului Panthena, ce se celebra in fiecare an in onoarea zeitei Atena. Initial frescele aveau o lungime de 160 m si o inaltime de 1,05 m.

In 1687 Parthenonul a servit ca depozit de praf de pusca pentru armata otomana fiind bombardat de catre venetieni aflati in razboi cu Imperiul Otoman, si grav afectat in urma exploziei care s-a produs in interiorul sau.

In mijlocul Parthenonului se afla statuia zeitei Atena inalta de 12 m. era lucrata in fildes si acoperita cu aur. Statuia era acoperita cu o mantie lunga pana la picioare. Pe piept se gasea un cap de meduza din fildes. Mana dreapta indoita din cot sustinea o colana - semnul victoriei, iar in mana stanga tinea o lance. La picioare se afla un scut si aproape de el un sarpe. Marea statuie Athena se afla intr-o camera a carei pardoseala era acoperita cu ulei de masline, astfel incat aurul si fildesul se reflectau peste tot. Pe frontonul templului se gaseau fresce care infatisau nasterea zeitei Atena si conflictul pe care aceasta l-a avut cu zeul marii, Poseidon.

La nord de Parthenon se afla Erechteionul un altar ridicat in onoarea misteriosului Erechtee cu celebra sa Poarta a Cariatidelor.

Pireu - portul Atenei a fost cel mai mare port antic al Greciei iar in prezent este unul dintre cele mai importante din Marea Mediterana. Pireu este un oras cu viata pitoreasca, diversificata nocturn in cabarete populare, taverne pitoresti la tarmul marii, reprezentatii teatrale si manifestari culturale la nivel inalt. In portul Zea se pot vizita doua muzee mai deosebite: Muzeul Marinei si Muzeul Arheologic. La Muzeul Arheologic se pot admira patru mari statui din bronz descoperite la Pireu si care pana in 1983 au fost expuse la Muzeul National din Atena. Este vorba despre statuia lui Apollon, statuia zeitei Atena, inalta de 2,35 m si doua statui ale zeitei Artemis. La nord de Atena sunt locuri pitoresti precum Maroussi (12 km) cu o expozitie permanenta de ceramica, Kifissia (14 km), Varimbombi (24 km), Drossia (21 km).

Salonic: Este cel de-al doilea mare oras al Greciei si capitala regiunii Macedonia si a fost fondat de generalul Kassandros in anul 316 i.Hr. si numit astfel dupa numele sotiei sale Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare. A fost al doilea oras important din Imperiul Bizantin dupa Constantinopol. Este un oras modern, centru universitar, industrial, comercial si turistic. Pozitia sa in golful Salonic, bisericile Bizantine, magazinele multe si elegante, restaurante, taverne, cluburi de noapte, discoteci, fac ca vizitatorii sa fie atrasi de acest oras. In fiecare an in septembrie se deschide Targul International de la Salonic, urmat de festivalul filmului grec. Luna octombrie este luna Dimitra, cu evenimente artistice si culturale, tinute in onoarea patronului orasului - Sfantul Demetrios

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism- Cultura si Civilizatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
26 603 cuvinte
Nr caractere:
135 204 caractere
Marime:
105.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
turism, cultura, ramura industriala, Economie, state, dezvoltare, civilizatie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!