Resurse Naturale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.codul funciar

2.resursele de apa

3. sistemele de irigatie

4.resursele forestiere

5.pescuitul pe glob

Def ale resurselor,opinii si criterii de clasificare ale resurselor

In evolutia istorica si social economica societatea umana a utilizat din primele etape ale dezvoltarii resursele oferite de natura. Pentru asigurarea vietii initial fara a perturba echilibrele naturare ale planetei noastre. Progresele stiintifice si tehnice au permis societatii umane exploatarea resurselor naturale existente intr-o proportie mereu ascendenta. In acelasi timp exploatarea resurselor a determinat si o serie de dezechilibre cu efect negativ asupra vietii si activitatii.

Resursele naturale reprezinta totalitatea elementelor cuprinse in cele 4 geosfere ale terrei,precum si cele existente in spatiul extraterestru si pe care societatea le foloseste sau le poate folosi intr-o anumita etapa a dezvoltarii sale pt a rezolva cerinte de ordin biologic sau social economic. In vederea protectiei resurselor mediului inconjurator organizatii internationale precum ONU, UNESCO au initiat o serie de intalniri in vederea colaborarii folosirii rationale a resurselor naturale,in vederea rezolvarii raportului om-natura sau a reducerii poluarii. Preocuparile privind aceste probleme dateaza din a doua jumatate a sec trecut.

O prima asemenea manifestare s-a desfasurat in 1968 sub egida UNESCO la Paris sub denumirea de CONFERINTA INTERNATIONALA PENTRU UTILIZAREA INTERNATIONALA SI CONSERVAREA RESURSELOR BIOSFEREI. O organizatie non guvernamentala care reuneste oameni de stiinta din diverse tari si de diverse specialitati- CLUBUL DE LA ROMA- a elaborat un raport intitulat” sa iesim din epoca risipei” in care se analizeaza situatia resurselor naturale in general si in care se arata ca folosirea resurselor este supusa unor interese economice care nu permit protectia lor eficienta.

Structura actuala a sistemului economic nu permite o solujtionare rapida a problemelor cu care s confrunta societatea umana in privinta resurselor.

Stiinta si tehnologia sunt instrumente de neinlocuit privind acordarea si rezolvarea problemelor impuse de limitarea resurselor.

Termenul de resursa in limba franceza se traduce prin bogatie, numai ca un termen apropiat mai are si alta semnificatie: a gasi propria radacina.

In cadrul stiintelor social-economice in sfera resurselor sunt cuprinse atat elementele din natura utile pt societatea umana,dar si omul,care prin energia sa fizica si intelectuala se integreaza relatiei om-natura.

In acceptiunea unor filozofi si economisti din sec al19lea forta fizica si intelectuala a omului este considerata ca sursa generatoare de bunuri materiale si de aceea omul a fost integrat in categoria “mijloacelor de productie”.

Cert este ca resursele naturale in conformitate cu legile dreptului international reprezinta acele resurse exploatate de fiecare stat suveran in parte in conformitate cu politicile de mediu si de dezvoltare ale fiecarui stat.

Aceste date privind suveranitatea statelor lumii de a-si exploata propriile resurse fara sa prejudicieze alte tari au fost prevazute in documentele CONFERINTEI MONDIALE PRIVIND MEDIUL INCONJURATOR SI DEZVOLTAREA DURABILA din anul 1992,desfasurata la Rio de Janeiro.

2. clasificarea resurselor naturale

Exista mai multe criterii de clasificare a resurselor si anume:distributia spatiala,utilizarea si provenienta resurselor naturale, gradul de cunoastere a resurselor naturale. exista si al 4lea criteriu complex care presupune durata exploatarii,modul de folosire si interventia antropica.

1. Distributia spatiala.exista 2 categorii:resurse care apartin spatiului terestru si resurse care apartin spatiului extraterestru

2. Dupa utilizare:resurse energetice si resurse de materii prime

Resursele energetice cuprind resurse conventionale(carburile,hidrocarburile), resurse neconventionale sau de lunga durata(energie solara,eoliana,apelor de suprafata,energia curentilor oceanici si a valurilor energia mareelor si energia geotermica).

Resursele de materii prime:metalifere feroase si neferoase,resurse nemetalifere,resurse de apa, resurse de sol si resurse vegetale si animale

3.Resurse dupa gradul de cunoastere. Resursele sigure sunt reprezentate de rezervele naturale sau legitatile naturale determinate cantitativ si calitativ si a caror durata de exploatare este estimata.

Resursele identificate sunt acele resurse descoperite in diferite etape ale cercetarilor fara insa a fi precis cuantificate. In aceasta categorie pot fi inclusi nodulii polimetalici. Pentru Oc.Pacific s-a estimat o rezerva de 1500mld tone.

Resursele probabile cuprind acele resurse semnalate prin cercetari efectuate cu mijloace de inalta tehnologie: cercetari cu ajutorul satelitilor. Aceste resurse nu sunt cuantificate.

In aceasta categorie a resurselor probabile sunt incluse si resurse de pe celalte planete sau resursele de pe satelitul Pamantului.

4. Grupeaza resursele in 3 mari grupe:

Resurse regenerabile

Resurse neregenerabile

Resurse permanente sau inepuizabile

Resursele regenerabile cuprind biomasa vegetala si animala si solurile.

Resursele neregenerabile cuprind minereurile metalice,substantele nemetalifere si materialele de cariera.

Resursele permanente cuprind resurse nemodificate de catre om: radiatia solara si apa oceanica si cele modificate de catre om:apele curgatoare si peisajele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resurse Naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 832 cuvinte
Nr caractere:
22 700 caractere
Marime:
17.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Talanga Cristian
Sus!