Gospodărirea apelor

Extras din curs:

Gospodarirea apelor freatice

Gospodarirea apelor freatice se ocupa de apele subterane de mica adancime, in care majoritatea fenomenelor de scurgere au loc cu nivel liber si care sunt mai strans legate de apele de suprafata. Desi apele subterane se scurg si ele, vitezele de scurgere sunt mult mai mici iar straturile subterane constituie si rezervoare in care apa se acumuleaza. De aceea, inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat puturi care sa le permita sa extraga apele freatice pentru diferite folosinte. Rezervoarele subterane si posibilitatile lor naturale de improspatare sunt delimitate. De aceea, daca resursele de apa subterane sunt suprasolicitate, se ajunge la o scadere a nivelului apelor subterane avand ca efect secarea puturilor mai putin adanci. Gospodarirea apelor freatice urmareste mentinerea echilibrului natural al straturilor acvifere precum si solutii de sporire a alimentarii straturilor subterane prin metode ca reimprospatarea artificiala a straturilor subterane.

Deoarece in cursul proceselor de infiltrare, apele antreneaza diferite substante poluante de la suprafata solului aceste substante fie ajung in apele freatice, fie se depun in solurile care constituie straturile acvifere sau in cele de deasupra lor. Ca urmare are loc o deteriorare a calitatii apelor subterane, care le face improprii folosirii. Fenomenul se produce pentru toate formele de apa subterana dar este deosebit de intens pentru apele freatice, tocmai din cauza adancimilor reduse la care se afla. Acest proces poate ajunge atat de intens incat sa devina ireversibil. O sursa de poluare a apelor subterane o constituie si pierderile din conducte si rezervoare ingropate, care contin lichide poluante. Apele freatice din subteranul marilor aglomeratii urbane sunt practic peste tot inutilizabile. Adeseori, solurile de la suprafata sunt atat de murdarite, incat singura solutie este indepartarea lor si inlocuirea lor cu soluri proaspete, solutie inerent aplicabila numai pe suprafete relativ reduse.

Gospodarirea apelor subterane de profunzime se ocupa de apele subterane care sunt inmagazinate solului la adancimi mai importante sub suprafata, fiind mai putin legate de apele de suprafata si unde majoritatea fenomenelor de scurgere au loc sub presiune. Multe din problemele expuse pentru gospodarirea apelor freatice sunt aplicabile si pentru apele de profunzime.

in sfera de preocupari ale gospodaririi apelor de profunzime intra si utilizarea rezervelor de apa fosila. Ritmul de reimprospatare a acestora fiind practic neglijabil, aceste ape trebuie considerate ca un zacamant mineral care este exploatat, oarecum similar petrolului, apa fiind extrasa pana la epuizarea zacamantului.

Tot in domeniul apelor de adancime se poate incadra gospodarirea apelor din zonele cu fenomene carstice, cum sunt pesterile sau alte cavitati subterane.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gospodarirea apelor
    • Gospodarirea apelor subterane.ppt
    • GOSPODARIRII APELOR.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
70 pagini
Marime:
353.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
rauri, oceane, lacuri
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!