Metode și Tehnici Fiscale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Tema : Impozitul pe bunurile imobiliare

1. Caracteristica generală a impozitului pe bunurile imobiliare.

2. Determinarea impozitului pe bunurile imobiliare pentru persoanele juridice.

3. Determinarea impozitului pe bunurile imobiliare pentru persoanele fizice

4. Înlesnirile la plata impozitului pe bunurile imobiliare.

1. Caracteristica generală a impozitului pe bunurile imobiliare

Impozitul pe bunurile imobiliare a intrat în acţiune de la 01.01.2001. şi este reglementat prin Titlul VI al Codului fiscal. Acesta reprezintă o plată obligatorie la buget de la valoarea bunurilor imobiliare.

Subiecţii impunerii sunt:

a) proprietarii bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova;

b) deţinătorii drepturilor patrimoniale (drepturilor de posesie, de gestiune, de administrare operativă) asupra bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova ce se află în proprietatea publică a statului sau în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale şi arendaşii care arendează un obiect al impunerii proprietate privată, dacă contractul de arendă nu prevede altfel. Pentru bunurile imobiliare ale autorităţilor publice şi ale instituţiilor finanţate de la bugetele de toate nivelurile, transmise în arendă sau locaţiune, subiecţi ai impunerii sînt arendaşii sau locatarii.

Faptul că persoanele specificate la lit.a) nu deţin un document ce ar atesta dreptul de proprietate asupra bunurilor imobiliare, precum şi faptul neexecutării obligaţiei de înregistrare a drepturilor patrimoniale prevăzute de legislaţie nu pot constitui temei pentru nerecunoaşterea acestor persoane în calitate de subiecţi ai impunerii privind bunurile imobiliare respective, în cazul în care aceste persoane exercită, de fapt, dreptul de posesie, de folosinţă şi de dispoziţie asupra acestor bunuri.

În cazul în care bunurile imobiliare se află în proprietate (în folosinţă) comună în diviziune a mai multor persoane, subiect al impunerii este considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine.

În cazul în care bunurile imobiliare se află în proprietate comună în devălmăşie, subiect al impunerii este considerată, în baza acordului comun, unul din proprietari (coproprietari). În acest caz toţi proprietarii (coproprietarii) poartă o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Obiectul impozabil pentru calcularea impozitului pe bunurile imobiliare la agenţii economici sînt clădirile şi construcţiile, raportate la fondurile fixe în conformitate cu "Clasificaţia fondurilor fixe ale economiei naţionale a Republicii Moldova" aprobată de Departamentul Statisticii prin Hotărârea nr.40 din 16 septembrie 1993.

Conform clasificaţiei menţionate clădirile sînt construcţiile destinate creării condiţiilor materiale ale muncii, satisfacerii necesităţilor social-culturale a populaţiei şi păstrării valorilor materiale. De exemplu, la clădiri se raportă: blocurile secţiilor de producţie şi blocurile administrative, construcţiile şi clădirile ocupate de diferite secţii şi ateliere, clădirile gospodăriilor silvice, depozitele, magazinele, dughenele, chioşcurile, grajdurile, stinele, incubatoarele, autogările etc. Din categoria construcţiilor fac parte construcţiile, care creează condiţii de desfăşurare normală a procesului de producţie, îndeplinind funcţii tehnice, ce nu acţionează asupra obiectului muncii. De exemplu, la construcţii se referă: baraje, estacade, rezervuare, poduri, drumuri auto şi feroviare etc.

Obiectul impozabil pentru calcularea impozitului pe bunurile imobiliare a persoanelor fizice este costul proprietăţii imobiliare, a locuinţelor privatizate, a construcţiilor şi instalaţiilor pe sectoarele pentru vile, garaje.

Începând cu 1 ianuarie 2004 costul bunurilor imobiliare impozabile se determină conform Regulamentului provizoriu privind evaluarea bunurilor imobile aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 958 din 4 august 2003 . Valoarea bunurilor imobile estimată în scopul impozitării urmează a fi determinată prin aplicarea unor proceduri metodologice şi tehnologice noi, diferite de cele actuale. Astfel, în cazul obiectelor-tip urmează a fi aplicată procedura evaluării masive, iar obiectele specifice vor fi evaluate în mod individual. Evaluarea masivă presupune aplicarea metodelor şi procedurilor de analiză statistică a informaţiei privind factorii ce contribuie la formarea valorii de piaţă a bunurilor imobile.

Costul bunurilor imobiliare impozabile se determină în modul stabilit de Guvern, prin evaluarea şi/sau reevaluarea acestor bunuri în baza documentelor de evidenţă contabilă - pentru persoanele juridice şi în baza documentelor care se păstrează în arhivele organelor cadastrale ori în baza rezultatelor examinării obiectelor - pentru persoanele fizice.

Baza impozabilă Baza impozabilă a bunurilor imobiliare constituie valoarea estimată a acestor bunuri.

Cota maximă a impozitului – cota ad valorem în procente din baza impozabilă a bunurilor imobiliare ,stabilită prin titlul VI al Codului fiscal, care poate să difere de cota concretă a impozitului.

Cota concretă a impozitului – cota ad valorem în procente din baza impozabilă a bunurilor imobiliare, stabilită de către autoritatea reprezentativă a administraţiei publice locale la adoptarea bugetului unităţii administrativ-teritoriale respective şi nu poate fi mai joasă de 50% din cota maximă. Cotele concrete ale impozitului funciar şi impozitului pe bunurile imobiliare se stabilesc anual de către autorităţile reprezentative ale administraţiei publice locale la aprobarea bugetelor respective, în limitele (inclusiv limitele maxime) stabilite de Parlamentul Republicii Moldova.

2. Determinarea impozitului pe bunurile imobiliare pentru persoanele juridice.

Impozitul pe bunurile imobiliare se calculează prin aplicarea cotei impozitului la valoarea medie anuală a bunurilor imobiliare impozabile. Impozitul pe bunurile imobiliare ale persoanelor juridice (cu excepţia cooperativelor de construcţie a locuinţelor şi a cooperativelor de construcţie a garajelor) şi întreprinderilor individuale se stabileşte în proporţie de până la 0,1 la sută din valoarea de bilanţ a clădirilor şi construcţiilor. Întreprinderile producătoare de materie primă agricolă se scutesc de impozitul pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobiliare folosite la obţinerea producţiei agricole.

Valoarea medie anuală a bunurilor imobiliare se determină ca valoarea medie cronologică, conform sumelor soldurilor la începutul fiecărei luni a perioadei gestionare. Soldurile la începutul şi sfârşitul perioadei gestionare (1 trimestru, primul semestru, 9 luni şi un an) se iau în calcul pe jumătate. Suma obţinută se împarte la numărul de luni ale perioadei gestionare.

Exemplu.

SRL ”Lumina” dispune de următoarele bunuri imobiliare impozabile (clădiri şi construcţii), valoarea de bilanţ a cărora la data 1 a fiecărei luni a primului trimestru constituie:

Luna Valoarea de bilanţ a bunurilor imobiliare impozabile(lei)

La începutul lunii Intrări /ieşiri Mărimea uzurii acumulate La sfârşitul lunii

I 134798 - 1145 133653

II 133653 120000 2685 250968

III 250968 - 2510 248458

IV 248458 - 2430 246028

Observații:

curs la disciplina metode si tehnici fiskale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • accize 2010.doc
  • impozit pe bunuri imob 2010.doc
  • impozitul pe venit 2010.doc
  • taxa_vamala 2010.doc
  • tema 2.doc
  • tema 5, TVA 2010.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
55 imagini
Nr cuvinte:
25 589 cuvinte
Nr caractere:
141 786 caractere
Marime:
148.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
T. Dandara
Sus!